Delft, (algen)bier en zon, wat wil je nog meer

Zeg je Delft, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan bier of bierbrouwerijen. De Delftse stadsbrouwerij De Koperen kat,  gaat hier verandering in brengen. Een ontspannen proeflokaal met een heerlijk assortiment aan speciaalbieren.

Het was afgelopen zaterdag lekker zonnig dus moest ik naar buiten. Ik had even geen zin in een lange fietstocht, dus besloot ik eindelijk eens het proeflokaal van De Koperen Kat te bezoeken. Ik had al meerdere bieren geproefd die erg goed in de smaak vielen. Maar eigenlijk was ik wel heel nieuwsgierig naar een bier in het bijzonder. Het algenbier.

Traditie
Met de komst van De Koperen Kat wordt een oude traditie weer hersteld.  Ik heb het nooit geweten, maar Delft heeft een belangrijke rol  gespeeld in onze bierhistorie. Rond 1500 waren er 200 brouwerijen gevestigd in Delft. Goed voor 77 miljoen liter bier, waarvan het grootste deel (bijna 80 procent) bestemd was voor export. In 1922 sloot de laatste brouwerij haar deuren en kwam er een einde aan de bierbrouwtraditie.  Maar Op 26 mei 2011 kwam hier verandering in. Want toen richtte speciaalbierliefhebber Rolf Katte De Delftse Stadsbrouwerij De Koperen Kat op met de bedoeling de rijke bierbrouwtraditie van Delft weer nieuw leven in te blazen. En dat is wat mij betreft goed gelukt. Want wat was het heerlijk!

Lekker zilt
Ik heb niet alle bieren kunnen proeven, maar erg genoten van het Princebier, een heerlijk amberbier met een verwijzing naar Prince van Oranje, Willem de Zwijger. Een licht bitter bier met een klein beetje zoet dat heerlijk weg dronk in de middagzon. Maar het bier waar ik uiteindelijk voor kwam het algenbier was voor mij zeker de reis dubbel en dwars waard. Nooit eerder had ik zoiets gedronken. In eerste instantie ziet het bier er niet anders uit en smaakt het vooral lekker fris, maar dan, dan ineens komt de zilte nasmaak. Alsof je op zee bent.  Heerlijk en heel fijn, anders kan ik het niet omschrijven. Jammer dat het (nog) niet in fles verkocht wordt. Ik zou het maar al te graag op het strand willen drinken onder begeleiding van een groot bord oesters.

Lees ook:Begin het weekend met Delftse Donderslag
Lees ook:De rijke (bier) historie van Delft in 3 uur en twee bieren
Lees ook:Bierhistorie Delft lanceert Biermosterd!
Lees ook:25-8-’13: Delftse Bierfestival
Lees ook:Delftse Donderslag is de lekkerste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.