Wilde wind en rokerige bieren op het puntje van Schotland

Na drie weken flink uitwaaien op Shetland is het even schakelen om weer terug te komen in een ritme en routine. Drie weken niets anders dan af en toe afzien (fietsen met bepakking en alleen maar tegenwind) ruige kusten, soms iets te steile heuvels, lege vlaktes maar ook  lokaal bier.

Shetland stookt dan misschien geen whisky, maar heeft mooi wel twee brouwerijen. En omdat de Shetlandeilanden het meest noordelijkste puntje van het Verenigd Koninrijk vormen, heb je er ook de meest noordelijke brouwerij. Mijn reisdoel was helder, ik moest en zou naar de Valhalla brouwerij gaan. Op een net iets te kleine huurfiets trokken we van Lerwick naar Unst.

 

Onderweg kwamen geen fietsers tegen en ik weet nu maar al te goed waarom. Altijd wind tegen en de ene steile heuvel naar de andere maken het fietsen niet echt makkelijk. Zeker niet als je er met volle bepakking op uit trekt. Zelfs heuvel af was keihard werken. Maar toch was het de moeite meer dan waard. Het landschap was indrukwekkend en de natuur wild en ongeschonden. Tussen de heuvels door zie je nog restanten van oude nederzettingen, sommigen zouden nog van de vikingen zijn geweest.

Als je je fantasie een beetje gebruikt, kun je zien hoe en waar ze gewoond hebben. Dat lukte mij helaas niet, ik bleef alleen maar gras en steen zien. Totdat ik onderweg naar de brouwerij een replica van een vikingboot en vikinghuis zag. Best indrukwekkend en heel toepasselijk als je op weg bent naar Valhalla. 

Als ik heel eerlijk ben, was de fietstocht naar de brouwerij spectaculairder dan de brouwerij zelf. Maar de locatie is erg ludiek, een oude legerbasis van RAF. De bieren zijn niet voor iedereen weggelegd en ook ik vond ze niet echt uitgesproken. Uitgezonderd de  Island Bere en de Old Scatness. Beide bieren met een rokerige nasmaak pasten erg goed bij het kampvuurtje op het strand met vers gerookte makreel.

Maar eenmaal thuis dacht ik daar toch iets anders over. Zonder strand, vuur en tent smaken sommigen dingen toch heel anders. Op vakantie is alles toch net iets mooier.

Lees ook:Ikea bier, loop daar maar met een grote boog omheen!
Lees ook:Koel Server en Bavaria Jurkje dé WK gadgets
Lees ook:De Schotse IJsbeer, een hartverwarmend winterbier
Lees ook:Wat maakt bier een kerstbier?
Lees ook:De recensie van Bavaria alcoholvrij witbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.