Test je bierkennis met Pieters Proeverij

Wat proef je nu eigenlijk echt als je geniet van een lekker speciaalbiertje? Meestal sta ik er niet lang bij stil, maar dit weekend heb ik dankzijn Pieters Proeverij weer eens de tijd genomen om te gaan proeven. Zes biertjes die onherkenbaar verpakt zijn, een proefformulier, 12 mogelijke antwoorden en een enveloppe met de zes juiste antwoorden.

Ons gezelschap bestond uit doorgewinterde bierdrinkers die dachten dit klusje wel even te klaren. Met nadruk op dachten, want drinken is heel anders dan proeven, dat had ik al eerder dit jaar al ondervonden.

Proeven begint met kijken en ruiken. Het formulier waar je je proefnotities op maakt is heel duidelijk opgesteld en helpt je bij het maken van een uiteindelijk keuze. Stap voor stap wordt je gevraagd iets in te vullen over: schuim, structuur, kleur, dichtheid, basis, tonen, koolzuur en afdronk.  Wat ik al eerder zei, er zijn twaalf mogelijke antwoorden meegegeven voor zes biertjes. Dus ook al heb je geen flauw idee wat er in je glas zit, als je goed kijkt en proeft kun je een heel eind komen.

Blind proeven met vrienden is echt hilarisch. Banaan, kruidnagel, koriander, bloemen, honing, karamel, allerlei smaken komen voorbij. Waar de een zeker is dat er chocolade in het bier zit, zegt dat ander dat dit echt niet waar is en dat hij rozijn proeft. Op zo’n avond blijkt dat over smaak wel degelijk valt te twisten.

Uiteindelijk is het dan zo ver, alle flessen zijn leeg, de discussies zijn gestaakt en de formulieren zijn ingevuld. Wie o wie is de beste proever van het gezelschap? Tsja met enige bescheidenheid mocht ik mijzelf tot winnaar uitroepen met een score van 4 uit 6. Natuurlijk was ik niet helemaal tevreden, maar de anderen scoorden lager. Wat ik gewonnen heb? De eeuwige roem voor zo lang die duurt. Want mijn medeproevers willen revanche, ze hebben de smaak flink te pakken. En ik? Ik heb  een zeer vermakelijke avond gehad en heb nu al zin een volgende blindproevrij.

Meer weten over deze leuke blindproef pakketten, of wil je ook zo’n proeverij bestellen? Kijk dan op speciaalbierenzo.nl

Lees ook:Hoe proef je bier?
Lees ook:Biertje?
Lees ook:Flying Dog Raging Bitch: op en top verrassing
Lees ook:Brand Lentebock: bijzonder voorjaarsbier
Lees ook:Willem Lindeman kampioen bier blindproeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.