Soms ontdek je ineens iets nieuws in je eigen stad. Als een café de deuren opentent, wil ik graag een kijkje nemen. Datzelfde geldt voor nieuwe eethuisjes. Maar als het gaat om toeristische attracties is dat helemaal anders. Ik woon al jaren vlak achter het Vredespaleis, maar heb het nog nooit bezocht. Panorama Mesdag en de Ridderzaal heb ik in een ver verleden met school bezocht, maar ben nooit meer teruggekeerd.
Dit weekeinde was ik ervan overtuigd dat ik eens op stap moest gaan in eigen stad. Want midden in het centrum van Den Haag staat een klooster waar ze sinds 2014 weer bier brouwen. Klinkt goed toch? Ik ben al een tijdje benieuwd naar dit bier en de makers ervan. Maar natuurlijk liep het anders, zonder het te weten kwam ik bij een splintergroep van de brouwende broeders uit. Kerklieden die het eigenlijk helemaal niet zo op hebben met de bier brouwende broeders. ‘Veel te ouderwets en zeker niet vooruitstrevend’zei onze gids. ‘Bij ons mogen vrouwen bijvoorbeeld best bisschop worden, wij zijn heel modern, maar brouwen geen bier’. Trots liet hij ons de verscholen kerk zien. Jaren rijd ik al door de straat zonder te weten dat er een enorme kerk verscholen gaat achter die muren. Vandaar dat het ook de verscholen kerk heet.
Heel leuk allemaal, maar ik had mijn zinnen gezet op bier! Dus na de rondleiding snelde ik mij richting klooster om te zien of ik ook nog een glimp van het bier en de brouwerij kon opvangen. Helaas is het klooster zelf niet zomaar te bezoeken, maar gelukkig is de winkel wel open. Aardewerk, azijn, mosterd, zeep, producten van honing en bier. Dat is ongeveer wat je in deze winkel kunt vinden. Precies wat ik nodig had. Het klooster bezoek ik wel een keer tijdens open monumentendag, tot die tijd zal ik regelmatig deze kloosterwinkel bezoeken om diverse bierspecials te kunnen proeven.
Hoe Haagse Prior smaakt? Warm, hoppig en toch fris. Een heerlijk donker kloosterbier om mee te onthaasten. Jammer dat er geen kaas bij wordt verkocht, want dan zou ik echt helemaal in hogere sferen verkeren.
Lees ook:Bier brouwen met een machine, waanzin of gat in de markt?
Lees ook:Hoe zit het nu met trappisten bieren?
Lees ook:Gulpener introduceert Gerardus Wittemse Bierkaas
Lees ook:En dan zit je zomaar ineens in Edinburgh met een Sink the Bismarck
Lees ook:Jopening groots gevierd