Eten weggooien dat doet niemand graag, maar toch gebeurt het helaas nog net iets te vaak. Ik heb al meerdere reclamecampagnes voorbij zien komen die mij bewuster moeten maken. Waarschijnlijk zijn er ook al meters dikke rapporten verschenen over voedselverspilling en wat we eraan kunnen doen.
Gelukkig zijn er ook mensen die er gewoon wat aan doen. Ze zien dat er iets niet klopt, bedenken hoe het beter kan, maken een plan en voeren het vervolgens ook uit. Heel verfrissend en vooral bewonderenswaardig. Pieper Bier is zo’n initiatief. Dit unieke bier is het eerste biertje in Nederland dat gemaakt wordt van reststromen
Pieper Bier komt uit de koker van Instock, een organisatie die strijdt tegen voedselverspilling en twee jaar gelden een restaurant opende waar alleen gekookt wordt met onverkoopbare supermarktproducten. Producten die er bijvoorbeeld niet meer zo mooi uitzien (bruine bananen) maar die nog wel aan alle eisen van de voedsel en waren autoriteit voldoen.
Instock kwam erachter dat in Nederland alleen al jaarlijks minstens 340 miljoen kilo aardappels doorgedraaid wordt. Aardappels die wel voor menselijke consumptie bestemd waren, maar onze keukens nooit gehaald hebben. En dat is heel jammer, tijd voor een reddingplan. Samen met brouwerij Troost ontwikkelde Instock een biertje, waar een deel van de mout vervangen is door geredde aardappels.
Pieper Bier schijnt zeer uniek van smaak te zijn. Door de neutrale smaak van de aardappels komt de hopsmaak sterker naar voren. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale. Het bier is wel lichter van kleur dan een traditionele Pale Ale, zo zeggen de ondernemers van Instock.
Ben je nieuwsgierig geworden? Vanaf 17 juni is het bier te koop in het Instock restaurant aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Ik ben in ieder geval erg benieuwd en kan niet wachten om het bier zelf te komen proeven.
Lees ook:Pieperbier verzet zich tegen verspilling en het smaakt nog goed ook!
Lees ook:La Divine: een toffeebiertje
Lees ook:De Koninck restylt bier: “Bolleke” wordt APA
Lees ook:’1410′ een blijvertje voor Purmerend?
Lees ook:Groei van Mexicaanse bieren