Voedselverspilling, ieder jaar schijnen we per persoon 135 kilo eten weg te gooien. Helaas moet ook ik toegeven dat ik wel eens wat weggooi. Vergeten potjes achter in de koelkast of voorraadkast, vergeten groenten en harige aardbeien.
Er zijn ook lieden die eten redden. Eerder schreef ik al over Instock, een meer dan sympathiek initiatief om eten te redden uit supermarkten. Voedsel dat normaal gesproken de kliko ingaat omdat het gekneusd, beurs of afwijkend is, komt in de keukens van Instock terecht. Belangrijk om nog even te vermelden, al het voedsel voldoet nog steeds aan de eisen van de NVWA. Dus nog perfect te eten.
Instock opende onlangs een restaurant op een top-locatie in Den Haag en ik kon het niet laten om er eens langs te gaan. Eerste indruk is hartelijk, vers en fris en gastvrij. Een gratis karaf kraanwater op tafel, leuke bediening en een dagelijks wisselend menu. Maar natuurlijk is er ook bier. Eigen gebrouwen bier met geredde aardappel in de hoofdrol. Kilos’ afgekeurde aardappels krijgen sinds kort een tweede kans. Misschien niet in de pan, maar wel in de ketel. En het resultaat mag er zeker zijn.
Het lijkt wel of dit pieperbier gebrouwen is voor deze zomerse dagen. Het doet qua smaak denken aan een pale ale. Het is lekker fris, maar door de aardappels ook heel zacht. Echt een bier waar je er wel een paar van wilt drinken in de zon op het terras.
Ook misschien leuk om te weten. Instock heeft een kookboek (instock cooking) uitgebracht met simpele tips en recepten om thuis nog minder voedsel te verspillen. Conserveren was nog nooit zo leuk. Roken, inmaken, fermenteren, pekelen, drogen en invriezen het komt allemaal aan bod.
Lees ook:Red de aardappel, drink bier!
Lees ook:Het bier voor als het regent!
Lees ook:Leithon, drink als een viking
Lees ook:Brouwerij in actie voor voedselbank
Lees ook:Heineken versus Nieuwe Dikke Dries