Van bierbostel naar brood

Een grondstoffenmakelaar, waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar in Den Haag is er een actief. Wat hij doet? Hij zorgt ervoor dat afval weer gebruikt wordt. Want wat voor de een afval is, is voor de ander een product. Klinkt misschien een beetje vaag, maar als je leest hoe een brouwer en bakker elkaar kunnen helpen, wordt het een stuk duidelijker.

De Haagse brouwer Kompaan is niet zo heel lang geleden een samenwerking aangegaan met een bakker. Kompaan gebruikt (net als zoveel brouwers) graan om hun bier te brouwen en daar ontstaat bierbostel uit. Hier kunnen ze niets meer mee en dus wordt het of weggegooid of als veevoer gebruikt. De grondstoffenmakelaar zag hier een mooie kans, want hij bedacht dat bostel goed gebruikt kon worden door een bakker.

Een schot in de roos. Bakker Ad Overgaag van bakkerij Lekker Brood heeft wel oren naar de samenwerking. ‘Bierbostel is harstikke lekker en gezond. Voor Kompaan is het een restproduct maar voor ons een beginproduct. Het is dus een samenwerking waar je niet aan voorbij kan gaan.’

Het brood heeft overigens geen biersmaak, maar is wel erg lekker en heeft een wat zoetere smaak door het mout. Natuurlijk is dit bierbrood niet uniek, maar ik vond het een leuk initiatief en daarom steun ik het van harte. Dit weekend staat er bierbrood op het menu.

Lees ook:Bier met de smaak van geroosterd brood
Lees ook:Taart een verlengstuk van fruitbier?
Lees ook:Kunst en bier: Van brood tot Brood
Lees ook:De bierfles die veranderde in een tempel
Lees ook:Vergeet de eindejaarsgekte met een fles Deus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.