Nieuw smaakexperiment bij Duvel: bier dat gerijpt wordt op bourbonvaten

duvel

Bij brouwerij Moortgat startten ze met een nieuw smaakexperiment: ze rijpen Duvel op eikenhouten bourbonvaten. Sinds november rijpt de Duvel in deze geïmporteerde Amerikaanse vaten en zal vermoedelijk zes à zeven maanden op vat moeten liggen voor het klaar is.
“In lang vervlogen tijden werd bier nog bewaard en vervoerd in eikenhouten tonnen, maar dat is niet de reden waarom de Duvel-brouwers aan een nieuw smaakexperiment zijn begonnen”, luidt het bij Moortgat. “Onze drijfveer reikt verder dan nostalgie. We trachten met deze techniek nieuwe smaken en aspecten van Duvel te ontdekken”

De brouwers selecteerden eerst een reeks bourbonvaten. De eikenhouten vaten komen van twee gerenommeerde Amerikaanse bourbondistilleerderijen: Four Roses Distillery en Buffalo Trace Distillery, allebei uit Kentucky. De vaten hebben al een heel parcours achter de rug: ze kunnen tot een boeiend smaakpalet leiden omdat bourbonvaten voor gebruik langs de binnenzijde worden gebrand, wat een rokerige vanillesmaak geeft. “Daarnaast is het hout doordrenkt met de originele Bourbon, wat uitmondt in een sensationele smaakontwikkeling. Onze brouwers zoeken graag de contrasten op, en met de op vat gerijpte Duvel combineren ze de pittige bite van Duvel met de meer smeuïge karameltoets van Bourbon.”

Duvel Barrel Aged zal een volmondige, uitgesproken bourbonsmaak hebben met een alcoholgehalte tussen de tien en de elf procent. Vermoedelijk zal het bier ergens in april of mei op de markt komen. “Het blijft evenwel een natuurlijk proces dat onze brouwers geenszins willen forceren.”

De evolutie van het experiment is te volgen via Duvel.be.

 

Lees ook:Bier en whiskey komen samen in Duvel Distilled
Lees ook:De Koninck verkocht aan Duvel!
Lees ook:Duvel Moortgat stapt in Amerikaanse brouwer
Lees ook:Introductie tweede exclusieve Duvel Distilled
Lees ook:Familiale aandeelhouders Duvel Moortgat bezitten nu 95%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.