Categorie: "Algemeen"

Leithon, drink als een viking

viking bier uit leiden leithon

Soms koop je iets zonder er bij na te denken. Een paar maanden geleden was ik in de Bierwinkel in Leiden. Net toen ik dacht dat ik wel genoeg lekkers had ingeslagen, viel mijn oog op een kruikje.

Volgens de beschrijving zou dit wel eens het oudste bier van Leiden en omstreken kunnen zijn. Het bier is gebrouwen op basis van vroeg-middeleeuwse archeologische vondsten. Gelukkig zijn er ook moderne technieken en ingrediënten toegepast en is het bier veilig om te drinken.

Ik kwam het kruikje van het weekend tegen en natuurlijk moest er geproefd worden. Volgens de omschrijving zou er gebrouwen zijn met onder andere jeneverbes, pruim, erwten en brouwgerst. Klinkt misschien niet zo heel erg lekker, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Geheel verrassend is dit niet, want de brouwers van Vals Nat vielen maar net buiten de prijzen tijdens de  Nederlandse Kampioenschappen Hobby Bierbrouwen. Met de smaak zit het dus wel goed.

Dat er jeneverbes is gebruikt kun je goed proeven, net als pruim en karamel. De erwten bleven voor mij goed verstopt. Maar dat mag de pret niet drukken. Het is een heel mooi en lekker bier. Erg leuk om cadeau te doen aan iedereen die iets met Leiden heeft. Bekijk de verkooppunten.

Valentijnsdag en stoute Tony

tony's chocoladebier valentijnsdag

Ik las vandaag dat Valentijnsdag in Pakistan verboden is. Wat een goed idee, afschaffen die ellende. Ieder jaar zijn we weer voor een dag alles behalve spontaan. Je doet het nooit goed. Spreek je af niets te gaan doen, krijg je ruzie omdat je er geen aandacht aan besteed, koop je wel iets is het niet goed genoeg. Ga je uit eten, is het niet romantisch genoeg. Kortom redenen genoeg om de stekker er gewoon uit te trekken. Weg met Valentijn. Het mag duidelijk zijn, ik vier het niet , al jaren niet meer.

Maar mocht je deze dag toch iets willen ondernemen, houd het dan simpel. Misschien dat brouwerij de Prael en Tony Chocolonely precies hebben waar jij naar zoekt. Want wat dacht je van Tony’s choclate milk stout? Een lekker fris donker bier met de zachtheid en bijna romige smaak van een koud flesje chocolademelk op een warme zomerdag.  Ik kreeg ineens allemaal flashbacks. Ik zag mij ineens weer zitten op een terras in Friesland  tijdens de zomervakantie. Het was warm, heel warm, zo warm zelfs dat ik zonneallergie kreeg. Daarom gingen mijn ouders erop uit en mocht ik ‘afkoelen’ met chocolademelk taart. Het was hemels!

Natuurlijk was ik deze periode alweer helemaal vergeten, totdat ik een slok nam van dit bier. Als het bij iedereen zulke verhalen losmaakt, dan heb in ieder geval een leuke avond en leert elkaar gelijk een beetje beter kennen. Wat heb je te verliezen? Helemaal niets. Koop er voor de zekerheid ook nog eens een reep van Tony bij en je hebt gegarandeerd een leuke avond.

 

De Schotse IJsbeer, een hartverwarmend winterbier

schotse ijsbeer six nations rugbySix nations rugby is weer begonnen en vandaag speelt Schotland tegen Frankrijk, dus het is whisky tegen wijn. Maar een wedstrijd lang whisky drinken red ik niet dus wijk ik uit naar iets anders, namelijk de Schotse IJsbeer een Scotch Ale van brouwerij de Blauwe IJsbeer.

Op tv: zoektocht naar het perfecte bier

op zoek naar het perfecte bier op npo2
Vanavond (maandag 30 januari) is het nieuwe televisieprogramma Leven in de Brouwerij te zien op NPO2. In het programma gaat presentator Kasper van Kooten, samen met vriend en bierliefhebber Patrick Stoof op zoek naar het perfecte bier. Ze gaan samen langs diverse brouwerijen door Nederland.

Van blond tot donker en van IPA tot Stout. Er bestaan talrijke verschillende bieren met ieder hun eigen authentieke smaak. Maar wat maakt een biertje perfect? In hun busje reist het duo door het land en doen zij inspiratie op bij de top van de Nederlandse bierbrouwers. Weten de drinkbroeders uiteindelijk zelf het perfecte bier te brouwen? Hun eigen Leven in de Brouwerij-bier?

Wie tikt daar tegen mijn glas? Het is de rumoerige roodborst

brid brewery amsterdam, rumoerige roodborst, tuinvogeltellingEn hoeveel heb jij er al geteld vandaag? Voor de 14e keer wordt dit weekend de nationale tuinvogeltelling gehouden. Op de website van de tuinvogeltelling kun je zelfs live zien hoeveel vogels er per provincie geteld zijn en wat de meest populaire vogels zijn. Op dit moment bestaat de top-3 uit: Huismus (1), Koolmees (2) en de Merel (3)

Ik heb zelf geen tuin of balkon, dus heb helemaal niets geteld. Maar ik grijp deze dag wel aan om een vogelbier te drinken. Dit keer kwam er een roodborst aangevlogen. Een druktemaker die alles behalve saai is.

Van bierbostel naar brood

kompaan bierbrood

Een grondstoffenmakelaar, waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar in Den Haag is er een actief. Wat hij doet? Hij zorgt ervoor dat afval weer gebruikt wordt. Want wat voor de een afval is, is voor de ander een product. Klinkt misschien een beetje vaag, maar als je leest hoe een brouwer en bakker elkaar kunnen helpen, wordt het een stuk duidelijker.

De Haagse brouwer Kompaan is niet zo heel lang geleden een samenwerking aangegaan met een bakker. Kompaan gebruikt (net als zoveel brouwers) graan om hun bier te brouwen en daar ontstaat bierbostel uit. Hier kunnen ze niets meer mee en dus wordt het of weggegooid of als veevoer gebruikt. De grondstoffenmakelaar zag hier een mooie kans, want hij bedacht dat bostel goed gebruikt kon worden door een bakker.

Een schot in de roos. Bakker Ad Overgaag van bakkerij Lekker Brood heeft wel oren naar de samenwerking. ‘Bierbostel is harstikke lekker en gezond. Voor Kompaan is het een restproduct maar voor ons een beginproduct. Het is dus een samenwerking waar je niet aan voorbij kan gaan.’

Het brood heeft overigens geen biersmaak, maar is wel erg lekker en heeft een wat zoetere smaak door het mout. Natuurlijk is dit bierbrood niet uniek, maar ik vond het een leuk initiatief en daarom steun ik het van harte. Dit weekend staat er bierbrood op het menu.

bierbrood

Maak je eigen pindakaasbier

Het is je vast niet ontgaan, vandaag is nationale pindakaasdag. Heb je vanochtend of deze middag nog geen boterham met pindakaas weggewerkt? Dan kun je vanavond net als ik gewoon een dubbeldikke boterham met komkommer, sambal en pindakaas. Dat is gegarandeerd een succes.

Maar of je het gelooft of niet, er bestaat dus ook bier met pindakaas. Buzzfeed maakte  een leuk filmpje, waar de meest vreemde biertjes worden geproefd. Zelf kan ik er niet over meepraten. Ik heb het nog nooit gezien, gedronken of geproefd, maar ben zeker wel benieuwd.

voor de echte diehards zijn er ook diverse recepten te vinden om zelf pindakaasbier te maken. Ik vond op youtube het volgende recept:

Stuw bier, rampzalig goed gevonden

stuw bier grave

Foto: Marco van de Broek

Een schip ramt een stuw en veroorzaakt vervolgens een groot probleem. Zo groot dat de techneuten bij Rijkswaterstaat ook niet zo snel weten wat ze moeten doen. Ondertussen is er veel extra gedoe voor de binnenvaartschippers. Het komt waarschijnlijk niet heel onbekend voor. Al een paar weken worden we bijna dagelijks op de hoogte gehouden van de toestand van de stuw bij Grave.

Een lokale brouwer zag ook dat dit ongeluk toch best groot was. Hij zag een kans.
Want als je al veel lokale biertjes met lokale namen, verwijzend naar lokale gebeurtenissen op de markt hebt gezet, dan kan deze niet uitblijven.

Vandaar dat er sinds kort een nieuw biertje is, ‘De Stuw’. Het biertje is alleen verkrijgbaar bij slijterij Mitra in Grave en is ook nog eens ‘limited edition’: het is eenmalig op de markt en er is maar 45 liter van het drankje gemaakt.

Benieuwd hoe zo’n ‘rampbiertje’ smaakt? ‘De Stuw’ is een dubbelbier.  Het is wat zoeter met een bittere afdronk. Het bier bevat 7,2 procent alcohol.

Ramptoeristen worden hier op hun wenken bediend, een beter souvenir bestaat niet. Het is gewoon rampzalig goed gevonden.