Categorie: "Algemeen"

Ontdek de rijke Delftse bierhistorie

Biergeschiedenis Delft

Afbeelding: Bierhistorie Delft

In 2015 organiseert Bierhistorie Delft weer 5 bierhistorische rondwandelingen langs gebouwen waarin vroeger bierbrouwerijen hebben gezeten. Rond 1550 waren er ongeveer 200 bierbrouwerijen actief in Delft. Delft was in die tijd de grootste brouwstad van Nederland. Gezamenlijk brouwden de brouwerijen toen zo’n 40 miljoen liter bier per jaar.

Tijdens de rondwandeling kom je meer te weten over hoe het bier gebrouwen werd, welke ingrediënten er gebruikt werden, en hoe het bier vervoerd en opgeslagen werd. Interessant zijn ook de verhalen over de redenen waarom iedereen in die tijd bier dronk en waarom rond 1700 de bierbrouwerijen in een snel tempo verdwenen. Natuurlijk wordt er tijdens de rondwandeling echt Delfts bier gedronken en wordt de laatst gesloten bierbrouwerij van Delft “De Gekroonde P “ bezocht. Hier is nu het Gereedschappenmuseum van de Gebroeders Mensert is gevestigd.

Boeken
De rondwandelingen zijn voor de volgende zaterdagen te boeken: 11 april, 9 mei, 29 augustus, 26 september en 17 oktober.
De kosten van de rondwandeling bedraagt EUR. 9,50 p.p. incl. koffie of thee en 2 Delftse bieren. Boeken kan via [email protected] of bel 06 -25413178.

Bron: biermagazine.nl

Bier gemaakt van rioolwater, in Amerika kan alles

Bier kun je maken van verschillende ingrediënten en grondstoffen. Water is erg belangrijk, maar ook steeds schaarser aan het worden. In Oregon stelt een waterzuiveringsbedrijf daarom voor om bier te maken van rioolwater.

Van bier ga je plassen. Dat is best vervelend, zeker als je buiten in de kou flink aan het drinken bent. Voor je het weet ben je alweer onderweg naar die gore en stinkende festivaldixie.

Misschien is het daarom niet zo heel vreemd dat een waterzuiveringsbedrijf in Oregon op het idee kwam om rioolwater te gebruiken voor het maken van bier.

Het gezuiverde water is volkomen smakeloos omdat het geen mineralen en zouten bevat. Voor brouwers is dat een goed begin. Het brouwen van  bier met eigen smaak en karakter kan hierdoor iets eenvoudiger worden. Vorig jaar heeft een select groepje brouwers een proefbrouwsel gemaakt met dit water en ze zijn erg enthousiast. Zij zien volop mogelijkheden.

Het zal nog wel even duren voordat de brouwers echt aan de slag kunnen met het gezuiverde piswater. Maar ik vind het nu al bijzonder interessant. Doet u mij maar een Kenau en een Zeikwijf!

 

 

 

White House Ale: Obama straalt nog steeds trots bij zijn bier

Daar stond hij dan in zijn eigen keuken met zijn eigen bier. Voor het geval de wereld het vergeten was, de baas van de VS brouwt nog steeds zijn eigen bier. Het bier dook vandaag weer op in diverse media.

Barack Obama is de eerste president die in het Witte Huis bier brouwt en dat mag iedereen weten. Regelmatig is hij met zijn Honey Ale te zien. Het recept is al een tijd geleden vrijgegeven, maar het belangrijkste ingrediënt is niet in de winkel te verkrijgen. De honing (White House Honey) is namelijk afkomstig van het bijenvolk dat gezellig bij de Obama’s in de tuin woont.

Het is en blijft een ludieke publiciteitsstunt die wat mij betreft ook naar Nederland mag overwaaien. Ik weet dat het “torentje” niet groot is, maar er is vast wel een vergeten kelder met ruimte voor een kleine brouwinstallatie.

De makers van de Honey Ale laten alvast zien hoe zij te werk gaan:

Raging Bitch, zelfs wijndrinkers houden van haar

raging bitch, amerikaans bier, flying dog brouwerij

Gisteravond stond ik oog in oog met een oude bekende. Dit speciaalbier had ik zeker niet verwacht op het feest.

Gewoon een gezellig samenkomen met wat te eten en drinken. Niets bijzonders. Het werd een buitengewoon gezellige avond met hele interessante ingrediënten. Want naast de standaard wijnen en kratjes bier, was er ook nog een doos vol speciaalbieren.

Wel grappig om te zien dat iedereen wel wil kijken, maar niet durft te drinken. De gastvrouwen moesten ons dwingen om toch gewoon te pakken waar we trek in hadden. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen en greep naar Raging Bitch van Flying Dog.

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik dit bier voor het eerst gedronken heb en eigenlijk was ik het alweer vergeten. Maar het smaakt gewoonweg verrukkelijk! En ik was niet de enige die dat beaamde. Ik heb het bier gedeeld met gepassioneerde wijndrinkers, die vol verbazing uitriepen dat ze dit wel vaker konden drinken. En wat waren de etiketten toch mooi. Ze raakten er maar niet over uitgesproken.

Wat een slimme zet, die doos met speciaalbieren. Het leidde niet alleen tot hele leuke en originele gesprekken, ook de wijndrinkers hebben zelf kunnen ondervinden hoe lekker bier kan zijn. En ik heb weer een oude liefde teruggevonden. Kortom een zeer geslaagd feest.

Brouwerij Het Anker zet ook dit jaar de deuren weer open

Open dag brouwerij gouden carolus

foto brouwerij Het Anker

Zin in iets leuks? Kom op 24 februari naar Mechelen. Brouwereij Het Anker opent dan de deuren voor een kijkje achter de schermen.

Ieder jaar viert de brouwer de geboortedag van Keizer Karel V met een brouwsel Gouden Carolus Cuvée van de Keizer. Dit is een mooie kans om een bezoek te brengen aan de rijpingsmagazijnen van de Gouden Carolus Single Malt en meer te weten te komen over het brouweproces van dit bekroonde bier.

Maar dat is niet alles want je kunt ook meedoen aan een ludieke stadswandeling, daarnaast kun je aanschuiven voor het heerlijk Gouden Carolus Cuvée van de Keizer menu.

Heb je zin gekregen? Schrijf je dan snel in via de website, het aantal plaatsen is beperkt.

Bier is bitter, bier is best, bier is beter dan de rest

nationale gedichtendag, bier en poezie


ik weet niet hoeveel flessen bier

ik heb gedronken terwijl ik wachtte tot alles
beter zou gaan.
ik weet niet hoeveel bier en whisky
en bier
meestal bier
ik heb gedronken na
breuken met vrouwen

Het is de laatste donderdag van januari en dus is het nationale gedichtendag.  Vandaar het gedicht van Charles Bukowski. 

Bier en literatuur gaan hand in hand,  bier inspireert en motiveert.  Uit onderzoek is onlangs gebleken dat bier je een stuk creatiever maakt. Na twee glazen bier geen gebrek meer aan inspiratie.  Weg is je writers block. De woorden komen sneller dan je kunt schrijven of typen.  Je bent dus gewaarschuwd. Maar je moet natuurlijk niet doorslaan. Want een overvloed kan weer leiden tot een droeve ondergang.

Voor mij is deze dag een uitgelezen moment om de bundels van Slauerhoff weer eens af te stoffen en te luisteren naar de prachtige Friese fado van Nynke Laverman. Ik blijf het ontzettend mooi vinden hoe zij de gedichten een nieuw leven heeft gegeven. En om deze winterse middag compleet te maken  schenk ik een lekker winterbokje in van Barbar. Want zoals Lennart Nijgh ooit zei:

Bier is bitter, bier is best,
bier is beter dan de rest.

 

Hiep hiep hoera, het bierblik is 80 jaar!

eerste bierblik, bierblik 80 jaar

Het is alweer 80 jaar geleden dat het eerste blik bier werd verkocht. Het gebeurde in Richmond Virginia. Tegenwoordig is bier in blik niet meer weg te denken. Bijna 54 procent van al het bier wordt in blik verkocht.

In de 80 jaar dat het blik bestaat is er eigenlijk niet heel veel aan de verpakking veranderd. Het is alleen wel een stuk praktischer geworden. Had je vroeger nog een blikopener nodig om van je bier te kunnen genieten, tegenwoordig trek je het gewoon in een keer open.

Het succes van het bierblik is natuurlijk goed te begrijpen. Het bier blijft langer goed en het is ook een stuk makkelijker te vervoeren. Maar…bier uit een fles is en blijft voor mij toch een stuk lekkerder. Dat is puur een gevoelskwestie.
Daarom begrijp ik niet dat je steeds meer speciaalbieren in blik ziet. Herfstbok in halve literblikken, daar zit toch niemand op te wachten? Gelukkig worden mijn favorieten nog gewoon verkocht in de traditionele fles.  Moet er toch niet aan denken dat ik mijn Val Dieu uit blik moet schenken.

Het beste bier van de wereld komt uit België, de 100 beste bieren volgens Ratebeer

beste bier van de wereld

Foto:beerpulse.com

Bierwebsite ratebeer heeft weer de 100 beste bieren van de wereld bekend gemaakt. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat het beste bier van de wereld uit België komt. Brouwerij 3 Fonteinen staat fier bovenaan de lijst met hun bier 3 Fonteinen Hommage.

Ook Nederland is vertegenwoordigd in deze ‘hemelse 100′.  Brouwerij de Molen houdt onze eer hoog met de bieren Hel & Verdoemenis (wild turkey) en Hel & Verdoemenis 666.

En dat is best iets om trots op te zijn. Iedereen bij de Molen van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!

Maar het kan natuurlijk nog beter want er zijn wel 12 Belgische bieren opgenomen in deze lijst:

  • 3 Fonteinen Hommage
  • Cantillon Lou Pepe Pure Kriek
  • Rochefort Trappistes 10
  • Rochefort Trappistes 8
  • Rodenbach Caractère Rouge
  • St. Bernardus Abt 12
  • Struise Black Albert
  • Struise Pannepot
  • Struise Pannepot Grand Reserva
  • Struise Pannepot Reserva
  • Westvleteren 12 (XII)
  • Westvleteren Extra 8

Ik kan alleen maar concluderen dat ik nog veel te ontdekken heb, want het overgrote deel van de bieren zijn nog onbekenden voor mij. Komend weekeinde ga ik gelijk op zoek naar mijn nieuwe vrienden. Ik ben benieuwd hoe makkelijk ze te vinden zijn.

Fenix Food Factory: de thuishaven van de Kaapse Brouwers smaakt naar meer

fenix foof factory kaapse brouwers

Een bezoek aan de Fenix Food Factory is voor de bierliefhebber een ervaring die naar meer smaakt.

Het stond al een tijdje op mijn to do lijst, een bezoek een de Fenix Food Factory in Rotterdam. Het is de thuishaven van de Kaapse Brouwers, maar daarnaast kun je er ook genieten van heerlijke streekproducten. De Fenixloods in Katendrecht verzamelt namelijk culinaire ondernemers met een liefde voor ambachtelijke en eerlijke producten. Koffie, kaas, bier worden er lokaal geproduceerd én verkocht. Ook voor de niet bierdrinker is een bezoek dus zeker de moeite waard. Want naast bier kun je er ook uitstekend cider drinken.

Kaapse brouwers fenix foodfactory

Ik voelde mij direct thuis in het proeflokaal. De stoere lokatie leent zich perfect voor deze eigenzinnige brouwers. Op de tap zijn wel 20 verschillende bieren te verkrijgen en omdat het lastig kiezen is, mag je eerst proeven voordat je bestelt. Dit beloofde een gezellige middag te worden.

De Kaapse Brouwers hebben zes bieren. Karel (american bitter), Harrie, (saison), Carrie (strong IPA), Bea, (black Rye IPA), Jaapie (Imperial Red Ale) en Gozer (oatmeal stout). Van deze bieren stonden er maar een paar op tap, want wat bleek, brouwerij de Molen was op bezoek en had voor de gelegenheid de tap bijna in zijn geheel overgenomen.

Dat zou een teleurstelling kunnen zijn,  maar deze Molenbieren waren toch ook erg interessant. Zo leidde deze middag tot een aangename kennismaking met Rasputin Eisbock. Voor mij was het de verrassing van de dag. Hoe krijgen ze het voor elkaar. Wat was dit lekker zeg. Een diep donkerbruin bier, met smaken van caramel, koffie fruit en een flinke dosis alcohol. Super decadent en  hemels in combinatie met een kaasplankje.

De Kaapse bieren proeven we volgende keer wel, want hier komen we nog zeker terug. Het liefst zo snel mogelijk.

kaapse brouwers fenix foodfactory