Categorie: "Algemeen"

Ster Gouden Loekie is weer toe aan een bierreclame

De Ster Gouden Loekie is gisteren uitgereikt aan ‘Buddyhond’ van KNGF Geleidehond. Natuurlijk een hele leuke reclame, maar waar blijven de bierbrouwers?  

De laatste biermaker die genomineerd was voor deze publieksprijs was Heineken met de reclame “Men with talent“. De laatste keer dat een bierbrouwer won was in 2009, wederom Heineken met de “walk in fridge“.

Tijd voor een nieuwe leuke reclame. Dat Nederlandse brouwers iets moois kunnen neerzetten weten we allemaal. Voorbeelden genoeg. Denk maar eens terug aan Zo nu eerst een Bavaria. Ik ben benieuwd wat 2015 gaat brengen.

Hilarische momenten en heftige discussies met het opvallende glas van kwak

kwabier

Kwakbier wie kent het niet. Als je het nog niet gedronken hebt dan herken je het wel aan het opvallende glas. En juist dat glas heeft al geleid tot een paar hilarische momenten.

Ongeveer 20 jaar geleden werd Kwak geïntroduceerd bij een paar cafés bij mij in de buurt. Voordat je fles en glas kreeg moest je eerst een schoen als onderpand geven. Met veel bombarie werd je schoen opgehangen, zo hoog dat je er niet bij kon komen. Pas als je het glas heelhuids inleverde aan de bar, kreeg je je schoen weer terug. Het glas was zeer exclusief. Alleen al om het schoenritueel was het bier zeer populair.

Gelukkig is dat nu heel anders. Maar nog steeds leidt het drinken van Kwakbier tot hilarische momenten. Schenk je te snel, dan zit je met teveel schuim, drink je te snel dan loop je het risico flink te gaan knoeien. Daarnaast zorgt het ook voor de nodige discussies. Want mag het bier uit de houder? Of moet je het juist met houder en al naar je mond brengen? En waarom heeft het bier eigenlijk zo’n afwijkend glas. Heftige discussies heb ik al gezien. Zelf kies ik voor gemak en haal het gewoon uit de houder.

Maar wil je echt weten hoe het nu zit met Kwakbier? De bier sommelier legt het graag uit en vertelt je wat je er het best bij kunt eten.

Welkom allemaal

nieuw blogger

Welkom allemaal!  Sinds kort mag ik, Querine de Vos, mijn bierervaringen en bieravonturen met jullie delen via dit blog.

Bier wordt bijna overal ter wereld wel gedronken en verkocht en daar ben ik als bierliefhebber erg blij mee. Want naast het proeven van bier, ga ik graag op reis. Dat kan een fietstocht zijn naar een abdij in Nederland of België, een trektocht door de Schotse hooglanden of een wat langere reis naar bijvoorbeeld Siberië of Mongolië. Tijdens mijn reizen kom ik steeds weer nieuwe bieren tegen en daar wil ik graag over vertellen.

Maar om iets nieuws te ontdekken hoef je niet te ver te gaan. Want mijn groen gele hart gaat toch wat sneller kloppen bij de bieren van Kompaan, de nieuwe bierbrouwer uit Den Haag. En zo zijn er nog heel veel in Nederland. Natuurlijk wil ik ze het liefst allemaal bezoeken.

Daarnaast zal ik ook regelmatig opmerkelijke biernieuwtjes plaatsen, ga ik op zoek naar de leukste biercafés en ga ik in de keuken aan de slag om recepten met bier uit te proberen.

Heb je een leuk idee of mis je iets in dit blog? Laat het gerust weten. Ik ga mijn best doen om er iets moois van te maken.

Quérine de Vos

St Bernardus toverdrank gebrouwen door lachende paters

st bernardus

Soms heb je gewoon trek in iets bijzonder lekkers. Ik heb dat heel vaak. Zo ook gisteren. Dus ik stond op en dook de kast in. Tuurlijk wist ik wat ik daar zou aantreffen. Van het weekend had ik mij weer helemaal laten gaan bij de slijter. Lachende paters en prachtige abdijen keken mij vragend aan.

Zonder veel moeite heeft de pater van St Bernardus mij weten te verleiden. Lachend houdt hij een glas bier in de hand. Voorzichtig open ik de fles en  ineens zat ik weer in het biercafé van Dinant. Helemaal nat geregend en moe van het fietsen (we waren van Eindhoven onderweg naar Parijs) pauzeerden wij in deze vriendelijke oase.

Een bier uitkiezen viel niet mee. De lijst was enorm, maar uiteindelijk viel mijn oog op St Bernardus. Ik ging gelijk voor de Abt 12 (10%). Ik had geen idee wat mij te wachten stond. Maar na de eerste slok werd gelijk duidelijk dat dit bovengemiddeld bijzonder was. Zadelpijn verdween en de benen konden eindelijk ontspannen. Ik wilde mijn schoenen uitdoen en languit gaan zitten. Gelukkig kwam ik net op tijd bij zinnen.

De barman vertelde dat ik niet zomaar een bier dronk. Hij vroeg of ik wel eens van West-Vleteren had gehoord. Ik antwoordde “Ja natuurlijk, maar helaas heb ik het nog nooit zelf kunnen proeven.” Lachend keek hij mij aan en zei “nou dan heb ik goed nieuws voor je, want het bier van St Bernardus is gebrouwen volgens hetzelfde recept als dat van West-vleteren. Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus namelijk voor de abdij van West-Vleteren.”

Nog steeds weet ik niet hoe het bier van West-Vleteren smaakt, ik moet de abdij nog steeds een keer bezoeken. Maar wat ik wel weet is dat St Bernardus Abt 12 een geschenk uit de hemel is.  Ik begrijp maar al te goed waarom de pater op het etiket zo vriendelijk lacht. Hij weet welke toverdrank hij in handen heeft.

Rick Moenen wint NK Biertappen

bierRick Moenen is de winnaar van het NK Biertappen. Tijdens het nationaal kampioenschap wist hij over drie rondes vijfentwintig collega’s achter zich te laten. De medewerker van De Tramhalte in Maastricht is hiermee de opvolger van Bas van der Aa, die dit jaar tweede werd.

Uit ruim tweeduizend tappers die in de diverse voorrondes meededen, stonden maandagmiddag 25 finalisten op het podium tijdens de Horecava. Na de eerste ronde gingen er nog tien door naar de halve finale. Onder hen tappers van Café- en Terras Top 100-zaken als In den Ouden Vogelstruys in Maastricht, De Lindenhof in Soest en Café Samson in Nijmegen.

Zinderende ontknoping
In de finale streden uiteindelijk Dennis Hardy (In den Ouden Vogelstruys), Edwin Bentum (De Korenbeurs), Dennis Goossens (Het Wapen van Ens), Bas van der Aa (De Gouden Leeuw en winnaar van het vorig jaar) en Rick Moenen om de eer.

Iedere deelnemer diende twee vaasjes en twee fluitjes te tappen en daarnaast op het dienblad twee speciaalbieren: een Hertog Jan Grand Prestige en een Indian Pale Ale van Brand. Om de spanning erin te houden, wisten deelnemers van te voren niet welke speciaalbieren geschonken zouden worden.

Brand IPA
De moeilijkheidsgraad werd bovendien nog eens extra verhoogd door de IPA van Brand, aangezien deze op de Horecava werd geïntroduceerd. Geen van de deelnemers had het bier dus ooit eerder geschonken.

Rick Moenen, medewerker van De Tramhalte in Maastricht wist uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen door een topprestatie in de finale. Met 184 punten liet hij de andere deelnemers ver achter zich op de winnaar Bas van der Aa na. Hij scoorde 182 punten. Opgeteld met de punten uit de halve finale eindigde Moenen met 356 punten één punt boven Van der Aa die 355 punten scoorde.

Uitslag
1) Rick Moenen – De Tramhalte, Maastricht, 356
2) Bas van der Aa – De Gouden Leeuw, Winssen, 355
3) Dennis Hardy – In den Ouden Vogelstruys, Maastricht, 345
4) Dennis Goossens – Het wapen van Ens, Ens, 344
5) Edwin Bentum – De Korenbeurs, Zuthpen, 342

Bron: missethoreca.nl

Krokodil vergalt begrafenis in Mozambique

krokodil

Het zou je maar gebeuren. Je gaat naar een begrafenis van een vriend en eindigt vervolgens zelf in het mortuarium. Klinkt best bizar, maar het overkwam zeker 56 mensen in Mozambique.

Wat een vrij standaard uitvaart had moeten zijn, is uitgelopen op een waar drama. Zaterdag zijn In Chitima, een dorpje in het noorden van Mozambique, tijdens een begrafenis zeker 56 mensen om het leven gekomen door het drinken van vergiftigd bier. Nog eens 49 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen en 146 mensen laten zich onderzoeken.

Alle slachtoffers dronken het traditionele pombe bier. Bier dat is gebrouwen met bananen en gierst. Opmerkelijk is dat de mensen die in de ochtend van het bier hebben gedronken nergens last van hebben. Veel gasten die ‘s middags van het bier hebben genoten, kunnen het helaas niet meer navertellen.  De autoriteiten vermoeden daarom dat het bier met krokodillengal is vergiftigd terwijl de rouwenden op het kerkhof waren. Monsters van het bloed en het bier zijn naar de hoofdstad Maputo gestuurd voor onderzoek.

Afrikaanse vrouwen waren – en zijn nog steeds – de belangrijkste brouwers van Pombe bier in Centraal-Afrika. Ook de vrouw die het traditionele bier voor de begrafenis heeft gebrouwen, overleefde het niet.

Het kan aan mij liggen, maar koffie en kleffe cake zijn eigenlijk zo slecht nog niet. Blijf mij wel afvragen hoe krokodillengal zo dodelijk kan zijn.

Bron: nu.nl