Categorie: "Bier & eten"

Sterrenrestaurant De Librije lanceert eigen bier

Driesterrenrestaurant De Librije heeft in samenwerking met de Jopenkerk een eigen bier ontwikkeld. Jonnie en Thérèse Boer van De Librije zochten naar een sterk bier met kruidige en dropachtige smaken. Op basis van de bestaande Jopen bieren is uiteindelijk een volledig nieuw bier ontwikkeld met ingrediënten als gagel, jeneverbes, chilipeper en trekdrop. Donkere karamel moutsoorten geven het bier body en een zacht licht zoetige smaak met herkenbare duidelijke tonen van karamel, zoethout en drop. De nasmaak doet sterk denken aan rozijnen, salmiak en sinaasappel, terwijl de geur van rood fruit, zoethout en karamel overheerst.

Runderschenkel met appelstroop en Naughty Stout

Bij de Naughty Stout, het dinerbier dat ik heb ontwikkeld in samenwerking met Brouwerij De Leckere, heeft Han Hidalgo van Biercuisine.nl een bijpassend recept ontwikkeld! Runderschenkel met appelstroop! Uiteraard heb ik alle ingrediënten al in huis gehaald om deze bier-spijscombinatie te koken en te proeven. Vandaag is verder een bijzondere dag aangezien in het WinterparadIJS in Amersfoort de Naughty Stout officieel gelanceerd gaat worden. Natuurlijk doen we dat op aparte wijze namelijk door het bier te dopen met curlingstenen. De foto’s volgen natuurlijk! Hieronder het recept!

Budelse Brouwerij lanceert Masterclasses Bier

Bier en speciaalbier leeft steeds meer bij  de Nederlandse consument. Bier is hot. Het is daarom erg belangrijk dat de biergenieter niet alleen meer bieren ontdekt maar ook de kennis over bier vergroot. Het bier smaakt immers nog beter als bekend is hoe je bier moet proeven en als je weet welke elementen de smaak in het bier bepaalt. De Budelse Brouwerij, die al van generatie op generatie binnen de familie wordt voortgezet,  gaat daarom haar kennis over bier delen in een zestal Masterclasses Bier.

Drink een Stout op International Stout Day

Het is vandaag International Stout Day waarop speciale en uitgebreide aandacht wordt geschonken aan het stout bier. Nog leuker was het daarom dat vanavond op RTL4, EditieNL aandacht werd besteed aan de Naughty Stout, het dinerbier. Voor het derde jaar op rij wordt op 8 november wereldwijd via vele activiteiten aandacht besteed aan dit donkere type bier.

Vanavond Bier en spijs in EditieNL RTL4

Vanavond om 18.15 uur zal in EditieNL op RTL4 een item zijn over bier&spijs. Eerder deze week kreeg ik een menu voorgeschoteld waarbij ik het perfecte bier moest combineren. Het werd een race tegen de klok aangezien ik natuurlijk alleen maar ging voor dat enige echte bier dat volgens mij serieus bij het gerecht past. Tot ‘s avonds laat en uren verder hadden we eindelijk de benodigde bieren in huis. Je zal natuurlijk net zien dat een bier dat je in je hoofd hebt overal is uitverkocht!

IJs met bier een grote hit

In New York is ijs met biersmaak onder de naam Frozen Pints op de markt gekomen en een ware verkoophit, zo schrijft Proost Magazine. Er zijn zeven verschillende smaken Peach Lambic, Honey IPA, Pumpkin Ale, Brown Ale Chip, Cinnamon Expresso Stout, Vanilla Bock en Malted Milk Chocolate. De ijsjes bevatten wel alcohol variërend van 1 tot 3,2 procent.

Consument koopt gezonder eten bij wijn dan bij bier

Uit een wetenschappelijk onderzoek onder 200.000 klanten van een grote Franse supermarktketen is gebleken dat er gezondere producten bij wijn worden gekocht dan bij bier. Deze resultaten worden binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology gepresenteerd en was in het algemeen te lezen op de website van het Kennisinstituut Bier.

Naughty Stout: Eerste dinerbier

Met veel trots kan ik het eindelijk roepen! Samen met Brouwerij De Leckere uit De Meern heb ik speciaal voor hun 15-jarig jubileum maanden gewerkt aan een compleet nieuwe bierstijl voor de donkere dagen. Het bier met de naam ‘Naughty Stout’ is naast een genietbier voor de wintermaanden het eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstewijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een Stout, een Engelse bierstijl. Door deze bierstijlen in de juiste balans samen te brengen ontstaat de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees. Met dit bier geef ik voor de wintermaanden een Royaal gebaar aan de Nederlandse bierliefhebber en kan het met een gerust hart bij de Ossenhaas tijdens het kerstdiner geserveerd worden. Het bier is een opvolger op mijn eerdere Royaal Bier voor Koning Willem-Alexander.

Vandaag bierdiplomadag!

Na in mei 2013 mijn internationale biersommelier titel in Chicago te hebben behaald, komt er vandaag ook een afsluiting van mijn tweejarige zythologie opleiding in België. Op de Grote Markt in Brussel mag ik mijn diploma in ontvangst nemen. Eerder hebben jullie al kunnen genieten van mijn bier- en gastronomische combinaties.   Achteraf ben ik bijzonder blij beide opleidingen te hebben gedaan.