Categorie: "Bier & gezondheid"

Glutenvrije trend zet door

Al enkele jaren is te zien dat de voedingsindustrie zich steeds meer focust op het aanbod van glutenvrije producten. Afgelopen weekend stond in de bijlage van De Telegraaf dat glutenvrije producten een ware trend is. Ditzelfde bleek ook in de Nationale Restaurant Week 2013 die glutenvrij eten als culinaire trend bestempelde. Naar mijn idee een beweging die enerzijds voortkomt uit het feit dat er steeds meer serieuze aandacht is voor de glutenallergie. Anderzijds helpen de vele voedselschandalen ook mee aan het begrip ‘weet wat je eet’ en beter zo natuurlijk en biologisch mogelijk. Op deze trend spelen ook bierbrouwers in door meer en meer biologisch te brouwen. Nog steeds een relatief klein aantal brouwerijen brengt glutenvrije bieren op de markt. Mede omdat de techniek om een smaakvol glutenvrij bier te brouwen een lange ontwikkeling kent. Het Nederlandse Mongozo Premium Pilsener dat in België wordt gebrouwen is jarenlang bezig geweest om een pils te brouwen dat qua smaak niet onder deed aan een pils met gluten.

Bavaria presenteert duurzaamheidsverslag als science-fiction thriller

In deze tijd vliegen de duurzaamheidsverslagen je weer om de oren. Bierbrouwer Bavaria besloot om het dit jaar eens helemaal anders te doen, precies zoals we gewend zijn natuurlijk van de bierbrouwer uit Lieshout. Samen met schrijfster Renske de Greef is de science-fiction thriller “71” gepresenteerd. Het online verhaal is bedoeld als onconventionele opmaat voor het duurzaamheidsverslag van Bavaria. Renske heeft aan de hand van vijf pijlers uit het duurzaamheidsbeleid van Bavaria een fictief verhaal geschreven met als thema verantwoordelijkheid nemen.

Bier drinken na het sporten

Vanavond maak ik zoals twee keer per week weer mijn gang naar de sportschool. Is het nu wel of niet verstandig om daarna bier te drink als dorstlesser? Door zweten verlies je vocht en alcohol is vocht afdrijvend, is het daarom wel de beste keuze? Wetenschappers uit Australië deden onderzoek en lieten zeven atleten flink zweten zo is te lezen op kennisinstituutbier.nl.

Alcoholleeftijd per 2014 naar 18 jaar

Met de goedkeuring door de eerste kamer is de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 nu echt een feit. Vanaf 1 januari 2014 mogen jongeren onder de 18 jaar geen bier, wijn en andere alcoholische dranken meer kopen, bezitten of drinken in de horeca. Nagenoeg alle politieke partijen stemden in met het voorstel. Alleen D66 en PVV waren tegen en noemden het betutteling. De wetswijziging is gemaakt in de hoop dat het alcoholgebruik onder jongeren teruggedrongen wordt en de jaarlijkse stijging van het aantal comazuipers de kop wordt ingedrukt. Ik heb er een hard hoofd in.

Strijd om waterbron Trappistenbrouwerij Rochefort

In de Belgische plaats Rochefort boort de Waalse kalkgroep Lhoist al sinds 1956 in de Kalkgroeve die eigendom is van de paters. Over tien jaar zou hieraan een einde kunnen komen aangezien ze dan niet meer dieper mogen boren. De waterbron die eronder ligt en oh zo belangrijk is voor het brouwen van het Rochefort bier komt volgens de paters dan in gevaar.

Ziekenhuizen geven alcoholalarm af

Nu de examenstress volledig voorbij is begint de alcoholstress in ziekenhuizen. Kinderarts Nico van der Lely die comazuipers op zijn poli ontvangt in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft kondigt een alcoholarm af. Met de vele feestjes voor de boeg gaan jongeren massaal een boekje te buiten wat jaarlijks een golf aan binnengebrachte comazuipers tot gevolg heeft.

Milieudoelstellingen AB InBev voor komende vijf jaar

Bierconcern AB InBev maakte gisteren, 5 juni, op Wereld Milieu Dag de duurzaamheidsdoelstellingen voor de komende vijf jaar bekend. Zij wil het waterverbruik tijdens het productieproces terugdringen met 135 miljoen hectoliter, 100.000 ton minder verpakkingsmateriaal gebruiken en het energieverbruik verminderen met 10%.

24-05-’13: PINT Symposium ‘Bewust Bier’

Vanaf volgende week donderdag 23 mei 2013 start de Week van het Nederlandse Bier. Op de site is het uitgebreide programma te lezen van alle bieractiviteiten die gaan plaatsvinden. Ik zal hiervan de komende dagen een aantal onderdelen uitlichten. Zo ook de vierde editie van het PINT-symposium op vrijdag 24 mei aanstaande. Na Kansen in een krimpende markt (2006), Bier aan tafel (2008) en Vrouwen aan het bier (2010) is het thema dit keer ‘Bewust Bier’. Daarbinnen zijn de vier subthema’s te benoemen: ”Bier en Genieten”, “Bier en Misbruik”, “Bier en Gezondheid” en “Bier en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”.

Sporthal zonder bier en patat niet populair

Een sporthal waar geen bier wordt geschonken of patat wordt gegeten is minder populair. Uit de bezettingsgraad van sporthal Zuilen in Utrecht, waar geen alcohol en frituur aanwezig is, ligt de bezettingsgraad 20 procent lager. Sporters willen na afloop maar wat graag bier drinken. En ik kan ze daar geen ongelijk in geven. Eén bier na het sporten is namelijk nog gezond ook. Onder andere de koolhydraten, calorieën, en de ph-waarde zorgen ervoor dat je lichaam sneller herstelt. Natuurlijk moet je er niet meer dan één drinken want dat zorgt er weer voor dat er teveel vocht wordt afgedreven in je lichaam wat het herstel van de inspanning weer belemmert.