Bier proeven: ineens was ik niet meer zo zeker wat er in mijn glas zat

de bierverteller laat je proevenBier drinken dat doe ik graag en met veel enthousiasme. Bier drinken is leuk en vooral lekker (vind ik dan). Bier proeven is lastig en zet je aan het denken. Onlangs heb ik voor het eerst meegedaan aan een bierproeverij. Dat was niet alleen erg leuk maar zeer confronterend. Goed proeven is moeilijk.

Ik had al enorm veel ontzag voor al die professionele bierproevers en dat ontzag is sinds mij eigen proefervaring alleen maar toegenomen. De proeverij die ik bijwoonde was gelukkig voor beginners en daarom goed te volgen. Ik dacht dat ik wel wat wist over smaken en de verschillende soorten bier, maar als je blind moet proeven ga je toch ineens aan van alles twijfelen. Je kunt niet zo meer zo maar zonder na te denken een slok nemen.

Een collega probeerde mij ooit eens wijs te maken dat tijdens een blinde wijnproeverij veel mensen het verschil tussen rode en witte wijn niet konden proeven (deze proeverij was dus letterlijk blind, de deelnemers waren geblinddoekt). Altijd gedacht dat dit verhaal onzin was of tenminste zwaar aangedikt, maar na mijn eigen ervaring begin ik toch steeds meer in zijn verhaal te geloven. Het verschil proeven tussen een ‘ gewoon’ blond bier en een tripel vond ik knap lastig. De kleur en de geur kunnen je al heel veel vertellen, maar lang niet alles.

Zes bieren liet De Bierverteller (Tomas Schroën)  ons proeven. Op leuke manier leerde ik niet alleen meer over de diverse smaken van het bier, maar ook kwam de geschiedenis van het biersoort aan bod. Leuk, luchtig en toch leerzaam. Ook was er aandacht voor bier en spijscombi’s die iedereen thuis gelijk kan uitproberen. Blond bier met kaas, IPA met droge peperworst en een quadrupel met pure chocolade.

Wat ik wijzer ben geworden door deze leuke proefavond? Dat ik nog heel veel te leren heb, maar ook dat proeverijen heel leuk zijn, zelfs voor beginners. Door veel bier te drinken, kun je veel te weten komen over bier. Maar door te proeven leer je pas echt hoe het smaakt.

Lees ook:Vaderdag en bier, heel simpel maar wel doeltreffend
Lees ook:Test je bierkennis met Pieters Proeverij
Lees ook:Bier proeven moet je trainen
Lees ook:De alcoholvrij biertest: geslaagd?
Lees ook:En dan zit je zomaar ineens in Edinburgh met een Sink the Bismarck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.