Brouwerij De Volle Maat vult de glazen

Jean schenkt een Hoogblond in

Eerder dit jaar werd al bekend dat drie maten een (huur)brouwerij waren gestart. Tom Steenbergen, Jean de Gooijer en Fokko Kruizenga, die elkaar kennen van het amateurbierbrouwersgilde De Amervallei te Amersfoort, hadden al enige tijd het idee hun bieren commercieel te verhandelen. En afgelopen zaterdag was het zover: bij Slijterij ’t Drankhuys in winkelcentrum Emiclaer (Amersfoort) konden twee bieren van De Volle Maat geproefd worden, en gekocht uiteraard.

De drie goede vrienden wilden hun brouwerij eerst Compaen noemen, doch Brouwerij Kompaan is al in on s midden, dus werd er gezocht naar een alternatief. Aangezien de drie “volle maten” zijn en dit ook willen schenken, kwamen ze automatisch op De Volle Maat uit. Momenteel wordt er (door hen zelf) in samenwerking met Brouwerij De Eem gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij te Raalte, maar het doel is op termijn toch in eigen ketels te roeren. Hoe lang die termijn is, is afhankelijk van meerdere factoren, waarvan de belangrijkste is hoe hun bieren gaan lopen.

De Hoogblond is het eerste bier dat op de markt gebracht is. De Tomahawk was nu al te proeven, en die volgt, evenals de Sneeuwblond, die ze richting de koude periode uit willen brengen. Ook wordt er gedacht aan een Bockbier, alhoewel ze wat twijfels hebben “een plek tussen de overige brouwerijen te kunnen bemachtigen”, aldus Jean. We zullen het zien in de herfst…

De Hoogblond is een gefilterd blond bier van 6,5%, strak en schoon zonder poespas. Toegankelijk en bescheiden zoet/bitter (30 EBU), gebrouwen met Pils-, Tarwe- en Munchenermout, Hallertauer Perle en Willamette hop. Koriander en Sinaasappelschil hebben vijf minuten meegekookt om het bier wat accent mee te geven.
De Tomahawk is een donkere American Pale Ale van 8,5%, die meer voor de Amerikaanse hopliefhebbers bestemd is. De bitterheid van 70 EBU haalde ik er niet direct uit, ik vond ‘m in de hoofdsmaak mooi in balans en een iets stroeve afdronk hebben. Hier is Pils- en Special-B mout gebruikt en ehhhh, oh ja, Tomahawk hop.

De heren staan a.s. zaterdag op het Utrechtse Bierbrouwers Festival en zondag 16 juni op de Zomaar Biermarkt te Amersfoort.

Heel veel succes met jullie bieren en we zijn benieuwd wat jullie ons in de toekomst verder gaan bieden!

Nawoord: Hoogblond is tijdens het Utrechtse Bierbrouwers Festival op 11 mei 2013 bekroond tot  het “Meest Gewaardeerde Bier van de provincie Utrecht 2013″. Gefeliciteerd!

Lees ook:Duits en Lauret meest gewaardeerde bier van provincie Utrecht
Lees ook:05-11-’11: Noordelijk Speciaalbierfestival
Lees ook:14-05-11: Brouwdemonstratie op Utrechtse Bierbrouwers Festival
Lees ook:De Leckere lanceert Premium Organic Pilsener
Lees ook:Brouwerij De Fontein genomineerd voor Columbus trofee 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.