Brugs bierfestival, mooi, mooier, mooist

Afgelopen weekend heb ik mij prima vermaakt in Brugge, zo goed zelfs dat ik mij afvraag wat ik de afgelopen 9 jaar gedaan heb rond deze tijd. Mijn eerste bezoek aan het Brugs bierfestival was zonder twijfel een van de leukste bezoeken aan Brugge.

Nog net geen 500 bieren, ongeveer 90 verschillende brouwers en rond de 20.000 bezoekers. Dat klinkt misschien als een explosieve combinatie, maar gelukkig waren het vooral de smaken die knalden. De sfeer was perfect. Bezoekers uit alle hoeken en gaten van de wereld kwam je tegen. Jong, oud, man en vrouw. En dat allemaal in het historische centrum van Brugge. Toegang betalen was niet nodig, het was voor iedereen gratis te bezoeken en voor de prijs vaste prijs van € 1.80 kon je je glas laten vullen met de meest bijzondere bieren. Zelfs de lambikbieren van brouwerij 3 fonteinen en de Trappist van Westvleteren.

Nog nooit eerder had ik zoveel verschillende soorten bier bij elkaar gezien. Van tevoren had ik een shortlist opgesteld, maar die liet na een paar glazen al snel varen. Er was gewoon te veel lekker en bijzonder bier. De uitschieters voor mij? Een van de bieren die mij zeker is bijgebleven is Moat. Een bijzonder vol, kruidig bier met een beetje koriander. Heel verfrissend en dorstlessend. Hoewel het een hele mooie volle smaak heeft, valt het alcoholpercentage met 6,5% erg mee. Je kunt het lekker blijven doordrinken.  Ik hoop dat het snel verkrijgbaar is in Nederland want het zou wel eens een zomerhit kunnen worden.

Daarnaast was ik heel verrast om de bieren van Den Tseut weer te zien. Tijdens een fietsvakantie had ik deze bieren leren kennen en was direct verliefd. Lekker, ongefilterd, fris en zacht. Helaas is het (zo ver ik weet) niet heel makkelijk te verkrijgen in Nederland, dus voor mij een extra goed excuus om wat langer bij deze brouwer te blijven hangen.

Natuurlijk waren er ook bijzondere bieren, sommigen waren misschien iets te bijzonder voor mij. Zo was er bijvoorbeeld Ging’s, bier met gingseng. Heel onderscheidend, de  smaak van gingseng is zeer duidelijk aanwezig en dat ben ik duidelijk niet gewend. Ik ben er nog steeds niet over uit wat ik er van vond.

Ik heb maar een greep van alle aanwezige bieren kunnen ervaren. Doordat ik mij ook vooral wilde vermaken heb ik geen aantekeningen of notities gemaakt. Ik heb vooral heel veel genoten. Het ene bier was nog mooier dan het andere. Ik kan alleen maar concluderen dat er fantastisch veel goede bieren uit België komen. Niet alleen de oude vertrouwde namen gingen er goed in, ook de kleine nieuwe brouwerijen waren verrassend goed. Ik heb mij in geen tijden zo goed vermaakt. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij.

Lees ook:Brugs bierfestival echt TOP!!: Mekka voor de bierliefhebber
Lees ook:Brugs Bierfestival, kom ook proeven van het werelderfgoed
Lees ook:02-02 t/m 03-02-’13: Brugs Bierfestival
Lees ook:Delft, (algen)bier en zon, wat wil je nog meer
Lees ook:Stop het biermarketing geweld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.