Categorie: "Biercijfers"

Beste Bockbieren van Nederland bekend!

Vanmiddag werden tijdens het PINT Bockbierfestival voor de categorieën: Buitenlandse Bock, Speciaal Bock, Dubbelbock en Bock de beste bockbieren bekendgemaakt. Hierbij analyseren bierexperts de bockbieren op hun technische kwaliteit. Het draait dus niet zoals bij de wedstrijd Lekkerste Bockbier om wat de consument het lekkerste bockbier vindt. Net als bij de andere bockbiercompetitie was ook de uitslag bij de Beste bockbier van Nederland zeer verrassend. Tientallen juryleden keuren met speciale keuringsglazen, gedetailleerde keuringsformulieren en in een rookvrije/geluidsarme ruimte de aanwezige binnenlandse en buitenlandse bockbieren. 

Consument koopt gezonder eten bij wijn dan bij bier

Uit een wetenschappelijk onderzoek onder 200.000 klanten van een grote Franse supermarktketen is gebleken dat er gezondere producten bij wijn worden gekocht dan bij bier. Deze resultaten worden binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology gepresenteerd en was in het algemeen te lezen op de website van het Kennisinstituut Bier.

Wat vind jij van het bockbier?

Zo’n twee jaar geleden heb ik bierliefhebbers op dit blog gevraagd wat zij van de kwaliteit vonden van het Nederlandse bockbier. Mooie tijd om dit nu weer eens te peilen! En daarbij ben ik vooral benieuwd of jullie vinden dat de kwaliteit ten opzichte van de laatste jaren is verbeterd of verslechterd. Tijdens de strijd om de titel Lekkerste bockbier van Nederland waren de meningen wisselend. Stem hieronder in de poll!

Accijnsverhoging zorgt voor minder alcoholverkoop

Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet gisteren op basis van de halfjaarcijfers weten dat Nederlandse drankhandelaren minder alcoholische drank verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Al sinds 2012 loopt de omzet van slijterijen en cafés terug. Door de accijnsverhoging staat de afzet verder onder druk zo stelt het CBS.

Winnaars lekkerste bockbieren bekend

Gisteren vond de wedstrijd Lekkerste Bockbier van Nederland plaats dit jaar bij Brouwerij ‘t IJ. De sfeer zat er weer goed in en alle records werden gebroken. Zo deden er dit jaar 49 Nederlandse bockbieren mee en jureerden maar liefst 139 bierliefhebbers alle bieren. Het leuke van deze wedstrijd is dat ‘t hier gaat om wat de consument het lekkerste vindt. Uiteraard een belangrijke graadmeter voor de bockbier verkoop. De bieren worden dus verder niet technisch ontleed. Uit de reacties blijkt toch dat biergenieters prima in staat zijn om te beoordelen of een bier technisch goed of minder goed in elkaar zit. Ze kunnen het niet benoemen maar geven een oordeel ’lekker’ of ’niet lekker’ in de vorm van een cijfer. Dit jaar een keer heel veel nieuwe finalisten in de top zes! Leuk voor de wedstrijd maar ook voor de brouwerijen! Zoals aangekondigd heb ik een mooie reportage gemaakt met interviews met de winnaars! Het werden prachtige emotionele beelden, de video is verderop te zien. Nu de winnaars!

Commotie rondom trappistenbrouwerij Achelse Kluis

Eerder deze week verschenen berichten in de Belgische media dat de toekomst van trappistenbrouwerij Achelse Kluis gevaar liep. Door het vertrek van broeder Jules, de drijvende kracht achter de brouwerij, zou er niemand meer zijn in de gemeenschap om het bier te brouwen. Aangezien voor het ATP-logo het een vereiste is dat een monnik het bier brouwt of hierop toezicht houdt, leek het trappistenbier in gevaar.

België spreekt over beschermen biertitels

Momenteel zijn er geen biertitels beschermd, zoals sommigen onterecht denken. Ook de niveaus van opleiding tot bierkenner, bierexpert en biersommelier verschillen behoorlijk. Gisteren sprak Directeur van de Belgische Brouwers Sven Gatz tijdens de diploma-uitreiking Zythologie over de Belgische ontwikkelingen in opleidingsgebied. Aangezien bier voor België net zo belangrijk is als kaas voor Nederland, een promotor voor het land, is het van belang dat diegenen die dit promoten vanuit de titel bieroloog, zytholoog (bierkundige) of biersommelier ook daadwerkelijk aan behaalde kwaliteitseisen voldoen. Er wordt samen met de Belgische overheid toegewerkt naar richtlijnen tot bescherming van de titel zytholoog. Oftewel, er zal één titel voor bierexperts komen die alleen gevoerd mag worden als je ook aan de gestelde richtlijnen hebt voldaan.