Categorie: "Amerikaanse bieren"

Bier proeven: Allagash Curieux Barrel Aged Ale

Vanuit de VS heb ik 16 bijzondere flessen bier meegenomen. Eén daarvan was de Allagash Curieux Barrel Aged Ale van Allagash Brewing Company. Volgens de beschrijving is het 8 weken in Bourbon Whisky vaten gelagerd. Naar mijn idee zat er wellicht nog wat whisky in de vaten aangezien de whisky in geur en smaak goed te proeven is en de lageringtijd toch zeer beperkt is gebleven. Allagash heeft een tripel bier gebrouwen en gelagerd in de vaten wat resulteert in een bier van zo’n 11 procent alcohol. 

Goose Island lanceert komkommer dry-hopped pilsner

De nieuwste aanwinst van brouwerij Goose Island uit Chicago is een Tsjechische stijl pilsener dat een dry hopping heeft ondergaan met komkommers. Ja, echt goed gelezen, komkommers! Dry hopping betekent dat na het koken van het bier nog een extra hopbehandeling plaatsvindt om bijvoorbeeld extra aroma aan het bier mee te geven. Dit keer zal het komkommer aroma zijn…. Bekijk hieronder de video rondom de introductie.

Bier voor slachtoffers Tornado Oklahoma

Al in 2011 werd gesproken over de introductie van MMMhop beer door de jeugdband Hanson die in 1997 een hit scoorde met MMMBob. Het heeft even geduurd aangezien ze netjes wilden wachten totdat alle bandleden officieel legaal mochten drinken. De MMMhop is een IPA en werd nu alvast aangekondigd voor lancering dit najaar. De merchandising voor het bier zoals bierglazen en T-shirts zijn op de website al wel te koop waarvan de opbrengsten door de band gedoneerd worden aan de slachtoffers van de alles verwoestende tornado in Oklahoma.

Amerika kijkt, komt en overwint…

Enkele weken later na mijn terugkomst uit Chicago hebben alle ervaringen goed kunnen landen en heb ik alles eens op een rij gezet. Natuurlijk ook omdat ik veel vragen krijg van brouwers tot bierliefhebbers van wat mijn ervaringen nu waren daar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Mijn conclusie is dat iedere brouwer die de Amerikanen niet serieus neemt over een tiental jaren niet meer bestaat. Daarop is de tekst “Amerika kijkt, komt en overwint” van toepassing. Inderdaad een pittige stelling. Hierna zal duidelijk worden waarom… Een tweede conclusie is dat iedereen die denkt dat de VS het land is van extremen waarbij de brouwers nog niets begrepen hebben van kwaliteit toch maar eens een ticket moet boeken.

Rockband KISS zet in op bier- en gastronomie

Naast rock-muziek is de groep KISS ook gecharmeerd van bier- en gastronomie. In Los Angeles opende zij hun derde restaurant met een uitgebreide bierkaart waarop zo’n 80 bieren staan. Voor de komende vijf jaar zijn er plannen om wereldwijd in totaal 100 restaurants met deze formule te openen. De franchise-formule met de naam Rock & Brews lijkt op het concept van de Hardrock Cafés en heeft daarnaast wellicht ook iets weg van de Belgian Beer Cafés.

Goose Island zet Chicago op de bierkaart

Tijdens mijn bezoek aan Chicago stond Goose Island bovenaan mijn lijst om te bezoeken. Gelukkig lag de locatie North Clybourn direct om de hoek bij Siebel Institute of Technology alwaar wij onze lessen volgden. In de lunchpauze maar ook na school kon ik mijn voeten onmogelijk tegenhouden, die liepen gewoon regelrecht naar deze prachtige brouw-, restaurant- en pub-locatie. De craftbeer brouwer uit Chicago is onlangs overgenomen door bierconcern AB InBev (bekend van o.a. Jupiler en Hertog Jan). Volgens het personeel heeft dit niets veranderd aan de opzet en structuur van de brouwerij. Ze blijft doen waar ze goed in is, bijzondere en kwalitatief goede craftbieren op de markt brengen. Dit jaar bestaan ze 25 jaar, ter gelegenheid waarvan onderstaande video is gemaakt. Interessant om de ontwikkeling van de brouwerij in beeld te zien.

Terug van weg en up and running

Voor het eerst in mijn blogtijdperk werd ik genoodzaakt om mijn schrijfinspanningen iets los te laten. De afgelopen ruime twee weken in Chicago waren geweldig, indrukwekkend, leerzaam en uiteindelijk ook succesvol met een nieuw diploma op zak! Als je daar dan bent wil je er natuurlijk alles uithalen. Zo bestond de dag uit school van 08.00 tot 18.00 uur, werd daarna standaard een bierige activiteit ingepland en moesten we vervolgens nog opdrachten maken en stof leren voor meerdere examens. Iedere nacht bleef slechts een paar uur slaap over. De zytholoog opleiding in Hasselt waarvan over twee weken de verdediging van mijn eindwerk op het programma staat kwam goed van pas, naast alle bierervaring van de afgelopen 19 jaar natuurlijk . Ik heb tientallen verhalen en een tas vol informatie waarover nog heel veel gaat verschijnen. En natuurlijk kan iedereen vanaf nu weer al het laatste nieuws volgen…. want ik ben weer helemaal up and running. Eén ding kan ik kort en krachtig over zijn: Chicago rocks! zeker op biergebied.

De story goes on…

Inmiddels zit de eerste week erop van Doemens op de World Brewery School van Siebel, waarbij afgelopen vrijdag nog twee examens werden afgenomen. Het goed blind kunnen bepalen welke bierstijlen je drinkt en het herkennen van off-flavours. Met name het laatste bleek voor mij na een lange week en vermoeidheid tegen te vallen. De dag ervoor haalde ik ze er probleemloos uit maar nu moest ik toch even twee keer of misschien wel tien keer ruiken. Uiteindelijk verliep alles prima en zijn beide examens binnen. Ook is er nog veel bijgeleerd over de off flavours.

In Chicago worden bierfabels ontrafeld

De afgelopen dagen was het prachtig weer. Maar de studie riep waardoor we daar weinig van hebben kunnen genieten. Eergisteren is een start gemaakt met de theorie over het brouwen, iets dat voor mij uiteraard al goed bekend is. Interessanter vond ik de uitgebreide uitleg over de Duitse bierstijlen en het blind proeven van de bieren. Je begrijpt nog meer van wat de brouwer met het bier wil bereiken in smaak, aroma en kleur. Maandag stonden de ondergistende Duitse bieren op het programma en gisteren de bovengistende bieren. Ook is gisteren uitgebreid verder gegaan met alles wat in de brouwzaal plaatsvindt. Het gaat natuurlijk wat ver om alles te beschrijven.

Chicago bring it on….

Na anderhalve dag acclimatiseren en wat sightseeing door de stad heb ik toch al een kleine eerste indruk van wat hier op biergebied speelt. In een café kijk ik als een spion om mij heen om te kijken wie wat drinkt. Wat mij opvalt is dat ieder café, hoe klein ook, een uitgebreide bierkaart heeft. Het is duidelijk dat craftbeer hier heel erg leeft. Op het menu staan naast importbieren als Heineken en inderdaad Stella, veel lokale en regionale craft bieren van Amerikaanse brouwerijen. (foto: alle craftbeers op fles)