Uberseehopfen, een cadeautje uit Duitsland

Duitse IPA een lekker cadeautjeDenk je aan Duitsland, dan denk je misschien niet direct aan speciaalbier. Heel gek is dat niet want speciaalbier is in Duitsland nog best speciaal. Vandaar dat ik mij dit weekend aangenaam liet verrassen door een wel heel lekkere IPA uit Duitsland.

Bij de Rügener Insel-Brauerei weten ze hoe ze een product moeten laten opvallen. Tussen al de speciaalbieren in de supermarkt viel mijn oog direct op het in papier gewikkelde bier. Geen idee wat het was, maar het moest mee naar huis. Later pas zag ik dat het om een IPA ging en dan niet zo maar een IPA, nee het was een ware prijswinnaar. De Uberseehopfen ging er vorig jaar met het goud vandoor tijdens de world beer awards in London. Ik werd erg nieuwsgierig.

De Insel brouwerij ligt op het Duitse vakanntie-eiland Rügen en is in 2015 opgericht door Markus Berberich. Markus heeft een missie. Hij wil met zijn brouwerij Duitsland aan het speciaalbier krijgen. Hij doet dit met 12 verschillende bieren. Marketingtechnisch gezien pakt hij het erg slim aan. Hij heeft zijn collectie verdeeld in thema’s. Er zijn 3 thema’s met ieder 4 soorten bier. Alle de thema’s hebben betrekking op het eiland. Dus elk bier van de Rügener Insel-Brauerei is een bier met een eigen verhaal.

Nou is mijn Duits alles behalve goed, maar ik heb op mijn fles geen verhaal kunnen vinden. Misschien had ik dan toch het papier van de fles moeten scheuren? Zou er aan de binnenkant een geheime boodschap verstopt zitten? Geen idee, de fles is inmiddels in de glasbak beland. Maar goed, bier koop ik natuurlijk niet alleen om de verpakking. Gelukkig zat het met de smaak meer dan goed.

Het is een lekker fris en kruidig bier met een hele zachte smaak. Ook in deze IPA is de citrus aanwezig, maar er komt ook iets tropisch doorheen. Het is gebrouwen met een Japanse hopsoort (Sorachi Ace). Waar die zachtheid precies vandaan komt, geen idee, maar ik weet wel dat ik een heerlijk fris bier heb gevonden dat wel heel erg goed gaat met pittig eten. Ook op zichzelf is dit bier heel goed te drinken. Lekker om het weekend mee te beginnen of je werkdag mee af te sluiten. Eigenlijk kan dit bier altijd. En omdat het niet zo heel zwaar valt (5,6%) kun je er aardig mee doordrinken.

Mocht je nog meer willen weten over deze IPA? Bekijk wat Markus er over te vertellen heeft:

Lees ook:Bier en barbecue weekend in Antwerpen
Lees ook:Duitse biermarkt in ontwikkeling
Lees ook:AH maakt het makkelijk, speciaalbier altijd en overal
Lees ook:Waarom je dit weekend toch echt bier moet drinken
Lees ook:Speciaalbier op het strand is nog bijzonder ongewoon

2 reacties op “Uberseehopfen, een cadeautje uit Duitsland

  1. Joeri

    Ik vraag me af waarom bier altijd speciaal moet zijn. Ik ben gen van bayrische bieren zoals helles, dunkles marzen bieren. Het zijn geen ingewikkelde bieren maar ze smaken heerlijk plus je kunt er lekker een borrel bij drinken. En deze bieren zijn net zo goed of slecht dan speciale bieren. Het is jammer dat deze bieren minder onder de aandacht komen door het teveel aandacht geven aan craft bieren voornamelijk saisons ipa’s en stouts. Ik zeg ieder bier op zijn eigen tijd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Joeri

    Ook heeft Duitsland zijn echte speciaal bier specialiteit namelijk weizenbocken(normaal en doppelbock) en Weizen Eisbock. Zo ben ik fan van Weistaphner Vitus, Schneider Weisse Aventius en Aventius Eisbock. Daarnaast heeft Brouwerij Simon uit de Franken een prachtige zwarte dubbel Weizenbock.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.