Brouwerijen

De meeste bierdrinkers onder ons weten hoe zo’n heerlijk biertje smaakt maar hebben geen idee hoe het biertje bij de brouwer nu eigenlijk gemaakt wordt. Het is erg interessant en zeker aan te raden! Je komt er namelijk achter, zeker bij speciaal bieren, dat het brouwen van bier echt nauw komt. Een aanpassing in temperatuur of ingrediënt creëert een hele andere smaak. Meestal niet wenselijk, soms is op deze manier een nieuw biertje geboren! In dit artikel wil ik jullie meer vertellen over de verschillende soorten brouwerijen. Dit vormt de start van een reeks brouwerijen die te bezoeken zijn en de nodige ervaringen.

Huisbrouwerij
Als je zelf start met het brouwen van bier in de keuken, is de huisbrouwerij geboren. Dit is puur voor de plezier en lol en absoluut niet voor de massaproductie. Alhoewel, diverse microbrouwerijen zijn vanuit deze positie uitgegroeid tot een heuze brouwerij dat nu commercieel bier brouwt. Het start meestal met een bierbrouwpakket.  Deze kan je tegenwoordig overal online bestellen. Zie: http://www.zelfbierbrouwen.com/.

Brouwcafé
Een fenomeen dat steeds meer voorkomt. Een kleine brouwerij die een café start waarbij de bierkranen rechtstreeks van de eigen bierketels afkomen. Een leuk brouwcafé is bijvoorbeeld http://www.hetbrouwcafe.nl/.

Microbrouwerij
Een microbrouwerij is een kleine brouwerij die een beetje tussen hobby brouwen en commercieel bierbrouwen zit. Bestaat er geen thuisbrouwerij meer maar is het brouwen van bier verplaatst naar een aparte locatie dan kan gesproken worden over een microbrouwerij. Veel huidige bieren kennen hier hun oorsprong. Lang geleden, tijdens onder andere de Industriële Revolutie. Een microbrouwer brouwt tussen de 50.000 en 1.000.000 liter per jaar.

Regionale brouwerij
Wanneer spreek je van een regionale brouwerij. In Nederland is dit vrij eenvoudig te bepalen. In landen als de VS of China is dit uiteraard wat lastiger. Er bestond een tijd dat het regionale biertje het erg lastig had en niet op kon tegen de grote marketing/communicatiekracht van nationale en internationale brouwerijen. Onder het bericht biernieuws was onlangs al te lezen dat de regionale bierbrouwers in Nederland weer steeds meer groeien en markt winnen. Overigens zijn in Duitsland nog veel regionale bieren overeind gebleven. De Duitser denkt nog altijd erg regionaal en kiest daarbij ook voor het regionale biertje.

Brouwgiganten
Wie de grote brouwjongens zijn is niet moeilijk te raden. Heineken, Grolsch en Amstel. Overigens is daarbij Heineken uiteraard de brouwer die ook internationaal echt bekend is. http://www.heineken.nl/. Als je mijn voorkeur vraagt voor de Nederlandse pilsen ben ik echt een Heineken en Amstel drinker. Grolsch blijft bij mij thuis buiten staan. Uiteraard is bier een kwestie van smaak en vinden anderen juist het tegenover gestelde. Dat is wel het mooie van bier… Er is voor ieder wat wils. Als brouwer is het natuurlijk belangrijk om de smaak zo ‘breed’ mogelijk op de markt te zetten zodat je een zo groot mogelijke doelgroep bereikt! Tenminste als je tot de brouwgiganten wilt horen!

Lees ook:Wie wordt de grote bierwinnaar dit jaar?
Lees ook:Warsteiner Premium Verum
Lees ook:Orval: misschien toch nog proberen?
Lees ook:Het biertje van…… Sinterklaas
Lees ook:Heineken verkoopt mogelijk drie Nigeriaanse brouwerijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.