Van Vollenhoven Stout jubileert en presenteert haar nieuwe jaargang!

Woensdag 23 november vond in café De Engelse Reet in hartje Amsterdam weer de presentatie plaats van een nieuwe jaargang van het Van Vollenhoven’s Stout. Onder de bezielende leiding van de stichting ‘De Gekroonde Valk’  werd voor de vijfde keer een re-make van een oer-Hollands speciaalbier gebrouwen door Guus Royen van De Schans in Uithoorn. Elk jaar is het bier een beetje anders – het bier-bloed van Guus kruipt waar het niet gaan kan en dus blijft hij ‘tweaken’- en het lijkt dit jaar nog weer het meest bij jaargang 1 te liggen. En dan was er nog een speciale Lustrum-uitvoering! Café De Engelse Reet (ook bekend als De Pilsener Club) is misschien wel het mooiste café ter wereld, een tijdcapsule (ga vijftig jaar terug in de tijd!) maar bovenal de ideale locatie voor de presentatie van een biertraditie. Het Genootschap van de Gekroonde Valk, vernoemd naar het beeldmerk en de brouwerij die jarenlang aan de Hoogte Kadijk bieren brouwde, koos voor deze plek omdat het even authentiek is als het door hen weer tot leven gewekte bier. Want jarenlang werd er geen Van Vollenhoven meer gebrouwen: nadat Heineken de brouwerij had overgenomen, en na enige tijd had gesloten, werd het nog wel in de faciliteit in ‘s Hertogenbosch gebrouwen maar het volume was eenvoudigweg te klein voor het bedrijf om het in de lucht te houden. Onvermoeibaar heeft het Genootschap de brouwer (en merkeigenaar) de kop gek gezeurd tot ze eindelijk de licentie kregen om jaarlijks een kleine hoeveelheid naar het aloude recept te brouwen.

Men kreeg er zelfs de Gouden Pint voor – terecht, want zelden zag men een staaltje Nederlands Bierpromotie van dit niveau. Gezocht werd naar een brouwer die op de unieke wijze van de oorspronkelijke brouwerij kon produceren en die werd uiteindelijk in Uithoorn gevonden. Het voert wat ver de finesses van het aparte brouwproces hier uit de doeken te doen, maar weet dat het oer-Hollandse versie is van een oorspronkelijk Engelse bierstijl. En Nederland had een rijke stout traditie!

Het bier is niet wijd verkrijgbaar – enkele bierspeciaalzaken hebben de fles, De Engelse Reet heeft het van de tap (zolang de voorraad strekt) en af en toe duikt een vaatje op in ‘t Arendsnest. Wees er dus snel bij als je het zelf eens proberen wilt! Nog moeilijker zal het zijn om de Lustrumbier te bemachtigen – ter gelegenheid van de eerste vijf jaar brouwde Guus een Imperial versie van Van Vollenhoven, dat in heel kleine oplage van fles zal worden verspreid maar vooral wordt vertapt in, alweer, de Engelse Reet. Deze versie van ruim 9% alcohol (de reguliere is 7%) heeft tweemaal zoveel bitterheid, maar die proef je niet echt want deze balanceert vooral het zoete effect van het hogere alcoholpercentage. Wel lijkt de koffie-achtige bitterheid, die een goede stout kenmerkt, iets intenser in de gepimpte versie.

De aanwezigen waren het eens: een heerlijk Nederlands speciaalbier is terecht weer tot leven gewekt. En nu maar hopen dat Heineken het goed zal vinden dat ze er meer van brouwen dan ze nu contractueel mogen. Iets voor een petitie, hier op bier.blog? Laat het ons weten of we het Genootschap van de Gekroonde Valk moeten helpen meer Van Vollenhoven te mogen brouwen voor de Nederlandse bierliefhebbers!

Lees ook:Het beste Stout bier!
Lees ook:Drink een Stout op International Stout Day
Lees ook:Russian Imperial Stout, met dank aan Peter de Grote
Lees ook:Hoe ‘Heineken’ werkt met video aan Guerilla marketing
Lees ook:Texels bock en Burg Winterbock vallen in de prijzen

Eén reactie op “Van Vollenhoven Stout jubileert en presenteert haar nieuwe jaargang!

  1. Frans Ruiter

    Geweldig bier! En wat Rick zegt; de smaak benadert de eerste jaargang (die ik persoonlijk nog steeds de prachtigste vond). Uiteraard mag er van mij meer van dit bier gebrouwen worden!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.