Eerste voorronde Pilsbrouwwedstrijd achter de rug

Afgelopen maandag heb ik gejureerd in de eerste ronde van de Pilsbrouwwedstrijd van Brand en PINT, samen met andere afgevaardigden van PINT: Eugene Straver (Bierkeurmeester) en Marco Lauret (Duits & Lauret) en gedelegeerden van Brand: Astrid Bessems (Technoloog Verpakken), Michel Bormans (Manager Brouwen en Kwaliteit) en Rob Habets (Technoloog Brouwen). Na de vele mooie speciaalbieren een dag eerder op het KBC-festival, was het nu tijd voor een ander biertype…

Dankzij koperdieven (die toch beter een mooi koperkleurig bier kunnen gaan drinken) was Marco treintechnisch gezien flink vertraagd, waardoor wij onverwacht de tijd hadden van een uitgebreide rondleiding door Michel inde brouwerij te genieten. Hoeveel brouwerijen je ook gezien hebt, altijd zijn er weer dingen anders en/of uniek. Leuk om weer meegepakt te hebben, maar er moest ook gewerkt worden!

Er werden drie Brand/PINT-paren gemaakt die elk 1/3e van de 55 te keuren Pilseners voor hun rekening namen. Van de 65 inzendingen zijn er namelijk in de voorselectie 10 bieren uitgevallen die óf een te hoog stamwortgehalte hadden of op een andere manier niet aan de criteria voldeden. Het was de bedoeling dat er van elke groep zes bieren naar de semi-finale gingen voor een plenaire beoordeling. Uiteindelijk werden dit er (maar) 17. Je begrijpt dat ik hier nog geen zaken ten aanzien van wat-dan-ook met betrekking tot de keuring kan openbaren. Zaterdag de 12e mei vindt namelijk de finale plaats van de tien overgebleven bieren, met onder andere Fiona de Lange in de jury.

Het werd een lange dag, maar wel een leuke, met gelijkgestemde proevers en nieuwe kennismakingen. De voorronde was goed te doen, de semi-finale was een stuk lastiger, aangezien het smaakpalet van de bieren daarin een stuk smaller was en we de Pilseners met brouwfouten er uiteraard al uitgeselecteerd hadden. Zaterdag zal bekend gemaakt worden welke gelukkige zijn Pils van hobby-hoeveelheid naar 400 Hl zal zien groeien! Succes allemaal!

Lees ook:Circa 60 hobbybrouwers durven pilsuitdaging aan
Lees ook:Al 70 brouwers doen mee aan brouwwedstrijd
Lees ook:Brouw het lekkerste zwaar blond bier van Nederland
Lees ook:Pilswedstrijd voor hobbybrouwers
Lees ook:Marc Vriens wint eerste hobbypilsbrouwwedstrijd

0 reacties op “Eerste voorronde Pilsbrouwwedstrijd achter de rug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.