Harry Pinkster drinkt 10.000ste verschillende bier

Harry Pinkster, de graag geziene bierliefhebber en etikettenverzamelaar in de bierbranche heeft zijn 10.000ste etiket bereikt in de verzameling die is weergegeven op www.pinkgron.nl/bierhome.htm. En dat betekent dat hij nu 10.000 verschillende biermerken heeft gedronken!! Zelf is hij bescheiden en zegt hij ook een aantal etiketten te hebben van hetzelfde bier met een verschillende inhoudsmaat, toch zal het aantal benaderbaar zijn, die 10.000. Hij verzamelt namelijk alleen etiketten van bieren die hij zelf opdrinkt. Speciaal ter gelegenheid hiervan heeft Harry bij de Berghoeve Brouwerij een eigen tienduizendste bier laten brouwen met een eigen etiket: de Tsjuster Imperial Black IPA.

“Wat doe je als je een idee hebt over een bepaald biertype, maar je bent zelf geen bierbrouwer… Precies, je gaat in gesprek met een aantal andere liefhebbers en enkele brouwers om je idee uit te leggen. In 2012 werd duidelijk dat ik in 2013 het 10.000e etiket aan mijn verzameling zelf gedronken bieren zou toevoegen. Dat moet toch iets bijzonders worden ! Vanaf 1983 verzamel ik verschillende bieretiketten uit de hele wereld. Ik heb mijzelf de voorwaarde opgelegd dat ik alleen etiketten opneem in mijn verzameling als ik ook de inhoud van de fles daadwerkelijk heb gedronken. Het gaat dan ook niet alleen om het hebben van het etiket, maar ook om het proeven van het bier. Mijn verzameling is gerubriceerd naar land van herkomst van het bier en daarbinnen, per brouwerij. Dit overzicht staat sinds 1997 online op internet.”

Jubileumbier Tsjuster
“Tsjuster ontstond na het blenden van twee bieren op het winterbierfestival in Gouda van 2012. Hier heb ik voor de aardigheid een IPA van de Molen geblend met een stout van Emelisse. Het leverde een verrassende combinatie op, moutig en toch ook erg hoppig. Op het vierde Noordelijk Speciaalbierfestival (november 2012) in Groningen raakte ik in gesprek met Jurgen Bootsveld van de Berghoeve Brouwerij uit Den Ham. Jurgen brouwt prachtige bieren als Hammer Schout, Goede Buur, Verre Vriend, Mirrwinter en Donkerbruin Vermoeden. Ik was (en ben nog steeds) vooral onder de indruk van zijn ‘Donkerbruin Vermoeden’, een Black IPA van 6% alcohol. In ons gesprek zag ik dat de ogen bij Jurgen begonnen te twinkelen toen ik het over mijn idee had. Maak de Donkerbruin Vermoeden nog meer uitgesproken, dus ook nu weer moutiger, een hoger alcoholpercentage en vooral, nog veel hoppiger.

Al pratende ontstond er volgens mij in zijn hoofd op dat moment al een mooi nieuw bier. Het goede nieuws is dat het idee dit voorjaar verder is uitgewerkt. En dat dit heeft geresulteerd in een speciaal brouwsel van 40 liter bier. Zoals gezegd, 120 flessen moutiger, bitterder en hoger in het alcoholpercentage dan de Donkerbruin Vermoeden leverde een prachtig nieuw bier op: Tsjuster Imperial Black IPA. De eerste keer dat ik het toen nog jonge brouwsel kon proeven was in april van dit jaar. Ik was enorm onder de indruk van het resultaat. Vanaf eind mei heb ik de flessen kunnen delen met familie en (bier)vrienden. Mijn idee was om zoveel mogelijk mensen die hebben meegeholpen mijn verzameling op te bouwen van een fles Tsjuster te voorzien. Dat is gelukt, er zijn nog maar een paar flessen over. Er komen natuurlijk van diverse mensen reacties op Tsjuster, het meest tastbare daarvan zijn de waarderingen die je kunt lezen op Ratebeer http://www.ratebeer.com/beer/berghoeve-tsjuster/216020/) Momenteel zijn er geen flessen meer beschikbaar van dit bier. Wel is er goede hoop dat er nog meer van dit bier wordt gebrouwen, echter dan onder de vlag van Berghoeve.

Etiket
“Het etiket van Tsjuster is een prachtig ontwerp van Bob van Dijk van B71.nl (www.b71.nl). Je ziet mij onderop het etiket staan op nog steeds groeiende berg(hoeve) met etiketten. De etiketten dwarrelen nog steeds naar beneden.”

Lees ook:Nieuw bier van Brouwerij De Gulzige Gans
Lees ook:Cadeau idee: Je eigen foto op een bierflesje
Lees ook:Italië timmert met bier hard aan de weg
Lees ook:Bier met etiket Vught komt uit België
Lees ook:Graaf van Heumen heeft bieretiket van het jaar!

6 reacties op “Harry Pinkster drinkt 10.000ste verschillende bier

 1. Ton van Oorschot

  Proficiat Harry. Het Tsjuster is inderdaad een topper! Fijn dat ook ik heb kunnen bijdragen aan de 10.000 bieren. Op naar de 20.000

    /   Beantwoorden  / 
  1. Harry Pinkster

   Dank je Ton, mooi dat ie in de smaak valt! Gelukkig gaat Berghoeve er meer van brouwen. Ennuh… 20.000 is wel veel hoor, eerst maar eens naar de 15.000 ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 2. Harry Pinkster

  Goed nieuws, gisteren is er 600 liter Tsjuster gebrouwen door Jurgen (Berghoeve). Een flesje uit de 2e batch gaat lukken Fiona !

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton van Oorschot

   Harry,
   Te vroeg om vrijdag mee te nemen dus. Jammer, het smaakt naar meer….
   Tot vrijdag

     /   Beantwoorden  / 
   1. Harry Pinkster

    Nog even geduld… en wat vrijdag betreft.. ik moet helaas werken. Felix al ingelicht :-(

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ton van Oorschot

     Ik zag de mail van Felix al. Jammer Harry

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.