Categorie: "Bierlanden"

Budelse Brouwerij lanceert Masterclasses Bier

bieren-masterclass-website11Bier en speciaalbier leeft steeds meer bij  de Nederlandse consument. Bier is hot. Het is daarom erg belangrijk dat de biergenieter niet alleen meer bieren ontdekt maar ook de kennis over bier vergroot. Het bier smaakt immers nog beter als bekend is hoe je bier moet proeven en als je weet welke elementen de smaak in het bier bepaalt. De Budelse Brouwerij, die al van generatie op generatie binnen de familie wordt voortgezet,  gaat daarom haar kennis over bier delen in een zestal Masterclasses Bier.

Chouffe lanceert dessertbier Château d’Ychouffe

dessertbierEr is een nieuw kabouterbier of moet ik zeggen kabouterwijn op de markt: Château d’Ychouffe. Dit is een blend van 60 procent Chouffe wort (basis van een bier voordat de gist is toegevoegd) en 40% dessertwijnmost afkomstig van Château Du Cros. De wijn is afkomstig van Loupiac die bekend staat om hun zoete smaak en op de markt als dessertwijn wordt verkocht. Bij deze nieuwe bier-wijncreatie was het de bedoeling dat het zoete karakter absoluut behouden zou blijven. Het gistingsproces is daarom op de voet gevolgd waarbij de gisting op het juiste moment werd gestopt zodat er voldoende restsuiker zou achterblijven.

Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?

Duitse vlagHet Duitse Reinheitsgebot werd al in 1516 ingevoerd door de Duitse brouwers. In die tijd werd er met de ingrediënten van bier veel gesjoemeld om het goedkoper te maken waardoor de bevolking gevaar ging lopen aangezien niet meer bekend was hoe het bier daadwerkelijk tot stand was gekomen. In Duitsland introduceerde men daarom het Reinheitsgebot wat betekent dat er geen toevoegingen aan het bier wordt gedaan en er puur met water, hop, gerstemout en gist gewerkt mag worden. Er zijn inmiddels wel de nodige aanpassingen gemaakt maar het Reinheitsgebot is nog altijd van kracht. Brouwers die bier brouwen voor export mogen bijvoorbeeld wel toevoegingen doen. De Duitse brouwers zijn nu zo trots op hun brouwwetten dat ze voor deze biertraditie graag de Werelderfgoedstatus willen aanvragen bij de VN cultuurorganisatie Unesco.

Tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit opent haar deuren

???????????????????????????????????????????????De tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij is een feit. (foto’s: Trappistenbrouwerij De Kievit en Fiona de Lange)

 

 

 

 

 

 

 

Vanmiddag had ik de eer om aanwezig te zijn bij de speciale perspresentatie van trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht en natuurlijk ook de doop van de nieuwe Zundert Trappist. Eenmalig zijn de deuren vanmiddag even geopend om de Nederlandse media en zo ook de biergenieters in Nederland kennis te laten maken met deze nieuwe trappistenbrouwerij. Bijzonder is het wel! Voor het eerst in 125 jaar opent in Nederland een nieuwe trappistenbrouwerij haar deuren. Een prachtige moderne brouwerij die in de huidige setting 3.000 hectoliter kan brouwen op jaarbasis waarbij na een uitbouw een maximale capaciteit van 5.000 hectoliter verwerkt kan worden. Hiermee is het nu de negende trappistenbrouwerij ter wereld zo meldt De Kievit, of toch de tiende? Immers Brouwerij Spencer in de VS zou volgens de woordvoerder van de Vereniging Internationale Trappist ook het logo al krijgen en de negende trappistenbrouwerij zijn. Bekijk hieronder de beschrijving van de smaak én een fotoimpressie van de brouwerij! Kijk zodadelijk naar EditieNL, RTL4 18.15 uur.

vandeStreek bier lanceert nieuwe Hop bierreeks

Hop ArtDe broers Van de Streek komen in 2014 met een nieuwe hoppige bierlijn op de markt. Het design van de flesjes maar ook de bieren worden geïnspireerd door kunstenaars. Op vrijdag 6 december presenteert de brouwerij het begin van de nieuwe reeks bieren bij Casco, Office for Art, Theory & Design in Utrecht. De bierlijn krijgt de naam Hop Art mee naar de samenwerking tussen vandeStreek en Casco.

Aandacht voor Trappistenbier in horeca en bij biergenieters

la trappeVeel medewerkers bij Nederlandse horeca en ook biergenieters weten nog altijd niet het verschil tussen een Trappisten- en een Abdijbier en daarmee ook niet het unieke karakter van een Trappistenbier. Een eigen proef op de som leverde voor mij ook schokkende resultaten op. Het is zelfs zo dat men denkt dat bijvoorbeeld een Affligem ook Trappistenbier is. Zucht. Klik hier voor de eisen die verbonden zijn aan een officieel Trappistenbier. La Trappe, één van de twee Nederlandse Trappistenbieren van Nederland gaat in december een horeca campagne starten om het authentieke verhaal te vertellen van Trappistenbier. Met deze campagne krijgt ook de biergenieter in het café via telefoon veel uitleg en trappisten bierbeleving!

Bier en doelgroepsegmentatie zoooo passé

bierproevenBierbrouwer Grolsch werkt zowel in Nederland als daarbuiten hard om de marktpositie verder uit te breiden. In het gepubliceerde artikel in De Telegraaf vorige week steeg de blijdschap bij mij naar grote hoogte bij het lezen van de eerste alinea van het artikel. Moederconcern SABMiller ontdekte namelijk dat bier niet langer het drankje is dat alleen door mannen wordt gedronken. Eigenlijk is het ook wel weer triest dat ze daar nu pas achter komen. Echter bij het lezen van de tweede alinea wordt opnieuw duidelijk dat de brouwer het nog altijd niet begrepen heeft. Er komt namelijk meer aandacht voor jongeren en vrouwen die minder sterk en juist meer fruitig bier in hun glas zouden willen. Natuurlijk, precies daarom stijgt de verkoop van speciaalbier zo hard onder jongeren! Dat zijn allemaal zoete en laag alcoholische dranken. Zucht! Wanneer zouden ze de doelgroepsegmentatie loslaten?

Trappistenbier Zundert ziet 30 november levenslicht

trappistenDe tweede trappistenbrouwerij van Nederland zal aankomende week officieel de deuren openen. Komend weekend staat de horeca van Zundert compleet in het teken van het nieuwe Trappistenbier dat wordt gebrouwen in de Abdij Maria Toevlucht. Op 30 november om 16.00 uur zal in 25 horecagelegenheden in Zundert het bier exclusief te proeven zijn.

Bavaria stapt naar Duits hof

bavaria-logo-nieuwAls het aan de Beierse brouwers ligt verkoopt Bavaria straks geen bier meer onder haar eigen merknaam in Duitsland. Bavaria is volgens hen misleidend aangezien de deelstaat van Beieren in verschillende talen ook Bavaria wordt genoemd. Het Duitse Federale gerechtshof in Karlsruhe heeft de bezwaren die Bavaria had ingediend tegen het verkoopverbod helaas van de hand gewezen. De bierbrouwer uit Lieshout stapt daarom naar het grondwettelijk hof.