Bier drinken en proeven

Er is voor iedereen een lekker biertje. Daar ben ik echt van overtuigd. Het bier is ontstaan als dorstlesser. Voor een echte bierliefhebber speelt de alcohol geen rol maar is de smaak het belangrijkste. Als er iemand is die je in een café, bar of restaurant op het pad zet van de speciaalbieren dan is de wereld naar bier geopend. Je ontdekt dat er zoveel bieren zijn waarbij je inderdaad gelooft dat er zeker een biertje tussen moet zitten dit je favoriet is. En dat klopt! Geloof mij er zijn zoveel verschillende bieren! Overigens is het grappig om te zien dat je smaakvoorkeuren in bier anders worden. Hoe meer verschillende biertjes je geprobeerd hebt en hoe ervarener je wordt, hoe meer je smaak wijzigt. Waar dit door komt is niet bekend. Het glas, de temperatuur, de kleur, geur en smaak beïnvloeden allemaal je biervoorkeur!

bierglasGlas
Het drinken van speciaalbieren is bij mij niet in een café of restaurant begonnen maar bij mijn inmiddels ex-schoonouders. Mijn toenmalige schoonvader dronk van die heerlijke speciaalbiertjes. Hij had er altijd meerdere in huis. In de kelder want, zo zei hij, ze moeten niet te koud zijn. Over temperaturen heb ik het verderop in dit bericht. Inderdaad!! het heeft echt heel veel invloed op de smaak. Maar nu over het glas… Een goed gekozen glas bepaalt de smaak en beleving van het bier. Dit lijkt vreemd echter heeft het glas alle invloed op het aroma. De snelheid waarmee het aroma zich vermengt met de omgeving heeft alles te maken met het glas. De dikte en de ronding hebben alles te maken met de geur en smaakbeleving. De keuze voor de glazen kennen een aantal regels:
- pils in dun smal glas
- Belgische tarwebieren in stevige, dikke, rechte glazen van circa een kwart liter
- hoog gistende speciaalbieren in tulpvormige glazen  met een smalle bovenzijde.
- trappist- en abdijbieren in wijd uitlopende kelken.
- glazen moeten schoon zijn. Geen resten van afwasmiddel! Bovendien is een vuil glas te herkennen als er tijdens het naspoelen aan de rand van het bier water blijft hangen.
- Geen vet. Dit doodt de schuimkraag.

Bier thermometerTemperatuur
De temperatuur waarop het bier het beste gedronken kan worden is erg verschillend van de temperatuur waarin het bier opgeslagen moet worden. De meeste bieren kunnen het beste in een kelder worden opgeslagen met weinig tot geen daglicht en een constante temperatuur van 10 en 13 graden. De temperatuur van het bier is afhankelijk van het type bier. Hoe kouder het bier is, hoe minder je echt van het bier proeft!
Tarwebieren en alcoholvrije bieren – rond de 4 graden
Lagers tussen de 6 en 8 graden
Ales rond de 10 graden
Speciaalbieren, de gerstewijnen, het beste op kamertemperatuur.Uiterlijk
De manier waarop het bier eruit ziet heeft een psychologisch effect op hoe het bier smaakt. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk. Een taart die er lekker uitziet smaakt vaak veel beter dan een taart die minder mooi is opgemaakt. Dit wordt veroorzaakt door de hersenen. De kleur is belangrijk voor de beleving. Deze wordt bepaald door het mout. Pilsmout is licht van kleur en karamelmout, vast niet verbazend, donker van kleur. Er bestaat ook nog zwarte mout. Dit is uiteraard nog donkerder. De kleur mout wordt bepaald door de temperatuur waarbij het mout gedroogd wordt en de droogtijd zelf. De verhouding waarin de mouten gebruikt worden bepaalt de kleur.

Geur
De geur van het bier staat gelijk aan het aroma van het bier. Erg belangrijk voor de smaaksensatie. Geuren als banaan, boter, appel en karton zijn geuren die je ook kunt verwachten bij bier. Banaan is een geur die met name in Duitse tarwebieren voorkomt, Weihenstephaner is hier een mooi voorbeeld van: http://www.brauerei-weihenstephan.de/index.php?&flash=1&PHPSESSID=3a5e8c5493c9e7d67291418235c5bc44. Zelf vind ik het altijd het banaantjes-bier. Een kartonachtige geur is vaak te vinden in licht bedorven bier. De boterachtige geur wordt veroorzaakt door een chemische stof die tijdens het lagerperiode weg zou moeten gaan.

Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Glühbier in revanche met Zonderik XII?
Lees ook:Vrouwen kunnen ook tappen!
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Bier proeven: Hillegoms Rauch Lager

4 reacties op “Bier drinken en proeven

  1. Freek

    wat wordt er bedoelt met “Bovendien is een vuil glas te herkennen als er tijdens het naspoelen aan de rand van het bier water blijft hangen.”.. wat is de rand van het bier tijdens het spoelen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Dit moet inderdaad de rand van het glas van het bier zijn ;-) .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.