Nu ook al klimaatneutraal bier

Klimaatneutraal is een nieuwe modewoord. Het geeft de mens het idee dat je denkt aan het milieu en dus meewerkt aan een betere leefomgeving. Vliegen kan klimaatneutraal. Voor elke kilometer dat je vliegt plannen ze weer om een boompje neer te gaan zetten aan de andere kant van de wereld. Helaas dus in Radar bleek al dat….. dit niet allemaal zo klimaatneutraal was, aangezien ze heel veel van die geplande boompjes uiteindelijk niet planten. Gewoon om een goed gevoel te krijgen. Gulpener daarentegen brouwt klimaatneutraal bier, volgens eigen zeggen. De eerste in Europa die zo actief is in het gebruik van lokale grondstoffen. Ik vraag me af of ze de enige zin. Volgens mij maken veel regionale bierbrouwers gebruik van lokale en regionale grondstoffen. Anders zou het bier ook te duur worden. Verder wordt begin volgend jaar ook de brouwerij ‘De Zware jongens’ opgericht. Deze zal ook alleen gebruik maken van lokale en regionale bieren.

Wat doet Gulpener dan dat het bier volgens eigen zeggen klimaatneutraal maakt. Duurzaamheid staat centraal in het brouwproces. Voor het water maakt ze gebruik van twee eigen bronnen en alle ingrediënten: gerst, hop, gist en tarwe wordt geleverd door de boeren uit de regio. Ze gebruiken een minimum aan bestrijdingsmiddelen en beperken door de regionale ingrediënten milieu belastende transportafstanden. Elektriciteit wordt opgewekt met de molens aan de geul en is voor een deel ingekochte groene stroom. De lichtbak aan de gevel brandt op zonne-energie. Het gekookte water wordt hergebruikt. Enfin, veel geweldige besparingen.

Wat maakt nu dat het klimaatneutraal is? Volgens mij is het gewoon milieuvriendelijk. Of is dit woord alweer uit de mode. De betekenis is voor mij net zo goed. De brouwer bereikt in ieder geval een reductie van het fossiel energieverbruik van 20% en eveneens 20% op het waterverbruik. Voor de toekomst bekijkt Gulpener hoe zij het afval kan inzetten als brandstof voor energievoorziening.  
Bron: Vara Vroege Vogels

Lees ook:Biologisch bier niet gewoon een hype?
Lees ook:Gulpener lanceert Klimaatneutraal Ecologisch bier
Lees ook:Gulpener introduceert biologische bierrange
Lees ook:Gulpener Pilsener: een Limburgs balansbier
Lees ook:Bier gemaakt van rioolwater, in Amerika kan alles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.