Wat moet er nu op een bieretiket?

Ik heb me er zelf vaak over verbaasd. Bij het ene biertje staan op het etiket de ingrediënten en bij het andere biertje staat slechts het alcoholpercentage en de houdbaarheidsdatum. Soms zo jammer als je de samenstelling van het bier gewoon niet weet. Zeker als bierliefhebber. De Objectieve Bierproevers, een consumentenorganisatie in belgië heeft daarom het ideale bieretiket ontworpen. Dit wordt ondersteund door Zythos, de vereniging van bierliefhebbers in België. 

Aangezien de wetgever geen interesse heeft om zich te verdiepen in wat er nu verplicht op een etiket zou moeten, heeft de consumentenorganisatie samen met de vereniging een voorzet gemaakt. Daarbij vinden ze dat alle lariekoek informatie als ‘het zuiverste water’, ‘de beste hoppen’ etc achterwege moeten blijven. Dat vind ik ook. Dit is hetzelfde als dat je van jezelf gaat zeggen dat je een betrouwbare zakenpartner bent! Ga je bijna denken dat je het niet zou zijn! Generaliserend komt het erop neer dat op de fles moet staan:
- Het type bier
- Alcoholpercentage (gehalte)
- Vruchten of sappen die in het bier worden gebruikt
- Aroma’s die worden toegevoegd
- Zoetstoffen
-  nettohoeveelheid.
-  adres verpakker of fabrikant – dit zouden uiteraard altijd de brouwgegevens moeten zijn. Zo weet je waar het exact vandaan komt
- wettelijke milieu-eisen

De informatie die daarnaast volgens het ideale etiket ook op de fles zou moeten staan zijn:
- Houdbaarheidsdatum
- Botteldatum
- Ingrediënten van het bier
- De smaakevolutie (o.a. gefilterd of ongefilterd, hergisting)
- Biersoort en kleur
- Schenkadvies
- Bewaaradvies
- Werkelijke brouwgegevens en oorsprong van het bier
- Gezondheidseisen zoals gevaar van alcohol voor de gezondheid

Kortom, straks hebben we allemaal complete etiketten toch? Wel zo handig. Weet ik ook wat er in mijn biertje zit. Bron van de informatie is Zythos.

Lees ook:Double Enghien: blond fris lichtbitter biertje
Lees ook:Geef meer informatie op bieretiket
Lees ook:Bockor pils bekroond tot beste pils
Lees ook:Bier met etiket Vught komt uit België
Lees ook:Ultrabrune: een ware verrassing

3 reacties op “Wat moet er nu op een bieretiket?

 1. TheoF

  Fiona, in ons eigen land is PINT, de zustervereniging van Zythos, daar al eerder mee begonnen. Kijk eens op: http://www.pint.nl/pint/actie.htm#Etikettenactie
  “De etikettenactie heeft als doel om te toetsen in hoeverre de Nederlandse bieretiketten voldoen aan de door PINT en EBCU gestelde eisen voor het ideale bieretiket. Met de aktie wil PINT meer bekendheid geven aan deze eisen en de brouwers aansporen het informatieve gehalte van hun bieretiketten te verbeteren”.
  - Nog steeds bespreken wij in PINT-nieuws etiketten van Nederlandse brouwerijen.
  - Het belangrijkste is dat een etiket de bierconsument informeert. Bijvoorbeeld door te vermelden waanneer een bier tarwemout bevat en daarom niet glutenvrij is. En door wie en waar het bier echt is gebrouwen.
  En dan wel in een nog leesbaar lettertype en niet een rode 6 puntsletter op een zwarte achtergrond.
  Er zijn nog steeds etiketten waarop zelfs verplichte wettelijke informatie ontbreekt maar die – inderdaad – bol staan van marketing-blabla zoals het beste graan, de fijnste hop en het zuiverste water.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Theo, super deze toevoeging! Ik was het in eerste instantie alleen bij Zythos tegen gekomen. Dit is ook echt een goed initiatief. Is echt jammer dat al die etiketten soms maar voor de helft kloppen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.