Biologisch bier niet gewoon een hype?

Ik kom ze steeds vaker tegen, biologische bieren. Na het biologisch vlees en biologische groente en zuivelproducten volgt ook bier. Links en rechts zie je steeds meer biologische bieren op de markt komen. Er wordt momenteel hard gestreden voor fairtrade producten. Maar wat is er eigenlijk biologisch aan het biertje. Brouwerij De Leckere uit De Meern is de eerste speciaalbier brouwerij in Nederland die biologische bieren brouwt. Is het niet gewoon een modewoord dat aan het bier wordt toegevoegd en is de scheidslijn niet heel dun? Het bier wordt gebrouwen van biologisch geteelde grondstoffen.

De werkwijze van Gulpener komt overeen met biologisch brouwen. Ze staan hier bij de bierkenners wel zo bekend. Alleen noemen ze het zelf duurzaam en klimaatneutraal bier! Biologisch produceren heeft als uitgangspunt dat je zoveel mogelijk gebruikt maakt van regionale ingrediënten, weinig bestrijdingsmiddelen, water en energie besparen. Noem maar op. Iets dat De Leckere dus ook doet. Waarom kiezen zij voor ‘biologisch’ en niet voor klimaatneutraal en duurzaam bier. Of is Gulpener ooit met de term biologisch bier begonnen en is de volgende stap duurzaam / klimaatneutraal. 

De Leckere is in ieder geval ook klimaatneutraal. Kan dat al als je ‘zoveel’ mogelijk gebruik maakt van regionale producten? Inmiddels volgen ook brouweren als de Budelse brouwerij, brouwerij Dupont, Caracole, Jessenhofke en ook al witbieren. Teveel om op te noemen. Hoe zal de trend verder gaan als straks gewoon alle brouwerijen biologisch brouwen en dit geen USP meer is. En hoe dun is de scheidslijn? Wanneer mag je van een biologisch biertje spreken? Volgens mij proberen ze hier mee te lopen op de hype ‘biologisch’. Dit zijn erg grappige trends om te volgen.

Lees ook:Gulpener introduceert biologische bierrange
Lees ook:Biologisch bierfestival een volgende stap?
Lees ook:Historisch Oogstweekend in Openluchtmuseum
Lees ook:Nu ook al klimaatneutraal bier
Lees ook:Biobier dé nieuwe trend?

9 reacties op “Biologisch bier niet gewoon een hype?

 1. Toos Hofstede

  Biologisch, duurzaam, klimaatneutraal en regionaal bier: het verschil.

  Biologisch bier houdt in dat alle grondstoffen ecologisch verbouwd zijn volgens de eisen die Skal daar aan stelt. Dit betekent o.a. geen bestrijdingsmiddelen en het hebben van een gemengd bedrijf als agrarier. De grondstoffen kunnen overal vandaan komen. Het zegt dus niets over de transportafstand en is dus zeker niet te vergelijken met klimaatneutraal bier.

  Duurzaam en/of Maatschappelijk Verantwoord bier houdt in dat je in de hele keten fatsoenlijk omgaat met bestrijdingsmiddelen, energiegebruik en co2uitstoot: van boer tot bier dus. De stichting Milieukeur, http://www.smk.nl, stelt hier strenge eisen aan.

  Regionaal bier houdt in dat alle grondstoffen uit de lokale omgeving komen en het bier in diezelfde omgeving gebrouwen wordt. Hiervoor kan een brouwer de erkenning Erkend Streekproduct krijgen. Dit scheelt aanzienlijk veel co2uitstoot en zorgt ervoor dat de lokale economie gestimuleerd wordt ipv een economie in een ander vreemd land.

  En dan is er ook nog een klimaatneutraal bier. Dit bier wordt op ecologische wijze gebrouwen. Tevens wordt de co2uitstoot zoveel mogelijk gereduceerd door het gebruik van Groene energie en het gebruik van regionale grondstoffen (die ook nog eens op ecologische wijze zijn geteeld). De resterende co2uitstoot wordt gecompenseerd door bos aan te planten. Dit is een behoorlijke uitdaging voor een brouwer en vraagt veel tijd , energie en geld. Uiteraard levert het wel een prachtig echt product op.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Kijk dat is nog eens een heldere uiteenzetting. Biedt de markt ook wat duidelijkheid. Want het wordt echt allemaal door elkaar gebruikt!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Jazeker! Deze staat ook in het artikel beschreven. Ligt bij Utrecht. Staan hier nog een aantal bieren in de koelkast.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Danny

  Niets mis mee om geen bestrijdingsmiddelen in je biertje te hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Lies

  Prima, biologisch gebrouwen. Ook Fairtrade bier bestaat overigens.
  Ik begrijp alleen niet wat Fiona de Lange met de zin “Er wordt momenteel hard gestreden voor fairtrade producten. Maar wat is er eigenlijk biologisch aan het biertje.” bedoelt. Fairtrade is niet per definitie biologisch, en biologisch niet per definitie Fairtrade. Dat zijn twee losstaande begrippen. Ze hoeven elkaar niet uit te sluiten, maar het is zeker niet hetzelfde.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Fiona de Lange

  Ik ben ook voor biologisch. Echter ik heb de indruk dat het soms te pas en te onpas gebruikt wordt. En inderdaad ook door elkaar. Vooral omdat het ‘goed staat’. Op diverse sites wordt soms alles op een hoop gegooid of de term ‘biologisch’ misbruikt aangezien het een prachtige USP is. En dan denk ik soms wel is ‘wat is er nu zo biologisch aan het bier’. Ik zie nu de trend dat steeds meer brouwers roepen een biologisch bier te hebben. In de praktijk halen ze bijvoorbeeld een klein deel van de ingrediënten in de regio. Terwijl een andere brouwer zoals De Leckere heel ver gaat in het brouwen van biologisch bier. Dus vandaar dat ik me af vroeg of het woord ‘biologisch’ of ‘duurzaam’ etc niet hier en daar misbruikt wordt. Fairtrade producten komen steeds meer in beeld en er wordt gestreden om deze bij de consument onder de aandacht te brengen. Ook om de noodzaak aan de orde te stellen. Te denken valt nu aan de chocoladeletters. Fairtrade zijn inderdaad ‘eerlijke producten’ en biologisch is de wijze van fabriceren dat een onderdeel van fairtrade kan zijn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.