Nieuw bier: Winterkoninkske Grand Cru 13%

Een mooi bier voor bij het kerstdiner de Winterkoninkske Grand Cru met een alcoholpercentage van 13%. Brouwerij Kerkom uit Limbrugs België wil elk jaar met een nieuw biertje komen. Dit jaar een bier dat zich bij uitstek leent om te drinken bij Wild of om sauzen mee te maken, aldus de brouwer.

Momenteel proef ik vele kerst- en winterbieren om eens te kijken welke bieren nu echt mooi zijn als kerstbier en welke minder. Dit is er weer een om op mijn lijst te zetten. Een zwaar bier is volgens de brouwer geen makkelijke opgave. Hij heeft veel verschillende soorten gist bij elkaar gevoegd, waaronder bier- en champagnegist. Uiteraard kan met gewoon gist niet zwaarder dan 10% gebrouwen worden. mmm klopt dit? Ik dacht dat het ook echt nog afhankelijk is van de lengte van de nagisting op fles en de hoeveelheid suiker die in het bier wordt gestopt (dat zich vervolgens weer in alcohol omzet). Of zie ik dit verkeerd?
Volgens de brouwer heeft dit bier veel aroma en donkere mouten van koffie en chocolade (iets dat je meer ziet bij winter- en kerstbieren). Dit vind je ook terug in de smaak gecombineerd met een beetje rozijn. mm welk winterbier had ook al chocolade, rozijn en toffee. Dat ga ik eens effe opzoeken! Het kan ook als dessertbier dienen. Overigens vind ik het vreemd dat het in sauzen gebruikt kan worden. Heb ik toch een beetje, onterecht waarschijnlijk, het idee bij dat alles wat niet lekker is gooien we in de saus. Het duurste biertje doe je net als met de duurste wijn toch niet in je saus?? 

De brouwer heeft 3.500 liter gebrouwen. Bij de brouwerij is het bier verkrijgbaar in flessen van 75cl. Een fles kost 6,50 euro. Volgend jaar is het overigens ook in de winkels te krijgen. De link van de brouwerij:   http://www.brouwerijkerkom.be/

Lees ook:De lekkerste bieren bij het doosje chocola
Lees ook:‘Nieuw duurste bier ter wereld’
Lees ook:Brett(a)-bieren???
Lees ook:Duurste bier ter wereld te koop in Londen
Lees ook:Bierproef: Hornbeer Russian Imperial Stout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.