Bier met etiket Vught komt uit België

Het is toch iets aparts; loop je de slijter binnen zie je daar Vughts bier staan. Als bierliefhebber ben ik uiteraard benieuwd hoe en waar dit gebrouwen wordt. Navraag bij de slijterij levert niet veel op. “Niet bekend waar het bier vandaag komt. Ik kan het bier krijgen met zo’n etiket erop en het is veruit het best verkochte bier.” Wat vind jij hiervan? Mag dit zomaar?

Na de fles helemaal ondersteboven te hebben gekeerd zie ik dat het ergens in België is gebrouwen. De brouwerij blijft een raadsel. Toch heel apart dat de bieren voorzien van een lokaal etiket het zo goed doen. Mensen willen dus blijkbaar echt een lokaal of regionaal product. Eigenlijk een schande dat dit product dus uit België komt. Worden de consumenten misleid. De bedrijven die hier etiketten maken profiteren kostelijk van de populariteit van regionale producten. Ik vind dat hier maatregelen op genomen moeten worden. In die zin dat duidelijk moet zijn dat het niet uit Vught komt maar van een Belgische brouwer. Dit brengt namelijk heel veel verwarring met zich mee in relatie tot andere levensmiddelen.

Na een speurtocht op internet kom ik diverse bedrijven tegen waar je zelf etiketen kan laten maken, die vervolgens op de bierfles aangebracht worden. Een leuk etiket voor een feestje vind ik wat anders dan een etiket voor een Vughts biertje dat niet uit Vught komt….. Nu ben ik benieuwd of anderen ook bieretiketten tegenkomen met de woonplaats.

Lees ook:Volkel krijgt dorpsbier
Lees ook:Amsterdamse student komt met Jordaan bier
Lees ook:VVV’s mogen wel lokaal bier verkopen
Lees ook:Nieuw bier bij Brouwerij De 3 Horne
Lees ook:Bavik en BJ’s maken Belgisch-Amerikaans bier

3 reacties op “Bier met etiket Vught komt uit België

 1. Hans

  Ben het niet helemaal eens. Ten eerste staat er altijd (is ook verplicht) vermeld op het etiket waar het bier vandaan komt. Ten tweede als er geen brouwerij in de plaats gevestigd is, en je toch een soort van “eigen” biertje wil verkopen ben je genoodzaakt uit te wijken naar een externe brouwerij. Daar maak je een keuze voor een biertype en laat vervolgens je “eigen” bier maken. Natuurlijk is het een etiketbier, een soort van gimmick. Maar het wordt vaak ook als kado verkocht en niet zo zeer als echt consumptiebier. Daarnaast wordt dit geintje natuurlijk al heel lang op grote schaal gedaan. Ook inderdaad door brouwerijen die zeggen dat ze lokaal bier brouwen, maar vervolgens zelf ook uitwijken naar Belgie of Duitsland. Authentieke bieren zullen dan ook altijd de boventoon voeren, maar anderzijds laten wij Nederlanders ons ook graag verleiden door een etiket of naamstelling. Op zich is daar niks mis mee en ik denk dat de bierwereld daar gewoon op in moet blijven spelen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Hans, het is helaas niet verplicht de brouwerij te vermelden. Grunn doet dat dan ook niet en weigert ook desgevraagd die informatie te verstrekken. Dat een brouwer naar een andere brouwerij uitwijkt is wat mij betreft ok. Maar laat hij daar eerlijk over zijn. Een etiketbier gaat overigens nog iets verder: dan plak je gewoon een eigen etiket op een bestaand bier. Ook hier weer: wees daar dan eerlijk over en zet het er op.Niet iedereen is het gegeven om een eigen bier te (laten) brouwen, maar iedereen kan wel eerlijk zijn en de juiste informatie verstrekken. Dat is wat mij betreft de kern van de zaak.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.