Bierbrouwers verkopen steeds vaker kaas

Bij een bezoek aan brouwerijen leert mij dat je naast bier ook vaak kaas kunt kopen. Brouwers maken van hun zeer geliefde bier ook een kaas. Dit is bij uitstek het meest heerlijke om te eten in combinatie met een speciaal bier. Op de diverse festivals zijn heerlijke porties kaas te koop. Kazen van Orval, Chimay, Westvleteren, Bink en de bierkazen van brouwerij De Ryck. Het is een serieuze nieuwe business naast de bierverkoop. Waarom zie je deze trend steeds meer groeien?

Al heel lang wordt naast een goed glas bier een schaaltje met blokjes kaas geserveerd. Iets dat door de horeca ook helemaal is overgenomen. Echter het gewoonweg serveren van een blokje kaas bij het bier is niet altijd goed. De kaas dient aanvullend te zijn op bier. De aroma van de kaas is erg belangrijk. Dit is wellicht een belangrijke reden waarom brouwerijen zelf kaas gaan maken. Veelal zit er weinig aromatische smaak aan de kaas waardoor je met een slok bier de kaas wegspoeld en er geen aanvullende smaak meer achterblijft. Ook hele sterke kaas met specijerijen is vaak niet goed. Door een te overheersende smaak is de smaak van het bier niet meer te proeven. Combinaties die het samen met bier niet goed doen zijn vette en zachte kazen maar ook zurige en kruidige kazen. Het beste kan je kiezen voor kazen bestaande uit hard zuivel en zout.

Om het voor de feestdagen makkelijk te maken staan hieronder:

Plattekaas:
met vruchten – frambozenbier
met bieslook – abbaye de la Moinette
met peterselie – arabier
met radijs – Orval, Vieille Villers
met suiker – Jupiler en Maes

Kruidenkaas is voor bieren als Brunehaut en Bonne Espérance
Kazen met gewassen korst is bij uitstek perfect in combinatie met saisonbieren: Saison Régal, Double Enghien, Quenast 1900, fruitige en zware bieren.
Trappistkazen in combinatie met Maredsous, Verboden Vrucht, Hoegaarden Grand Cru of de Westmalle Tripel. Overigens maakt Westvleteren nu ook zijn eigen trappist kaas. Deze is bij uitstek dan ook geschikt om te eten bij bovenstaande bieren.
Zachte verse Hervekazen zoals een Crâmeux doux met zachte en zoetzure smaak in combinatie met Brigand, Toison d’Or, Stimulo tripel en Cuvée St.-Amand.
Kazen met wit bebloemde korst zoals maredret smedig, pikant en zoet is perfect met de Gilde bieren en Grimbergen van ‘t vat.
Aperitief kazen zijn goed in combinatie met de zurige bieren zoals rodenbach en bacchus. 
Harde kaas met witgrijze korstflora zijn geschikt voor de Rochefort, Stropken Grand Cru en trappistbieren Westvleteren. Deze laatste is ook perfect met de eigen kaas uiteraard!
Halfharde kazen zijn geschikt voor Toison d’Or Triple en La Chouffle.
En last but nog least de kazen gemaakt uit rauwe zuivel gemaakt zijn zeer geschikt voor Orval en De Koninck 
Vanaf nu is het dus heel eenvoudig het juiste kaasje bij het juiste biertje te zoeken. Overigens lastiger als je net zoals ik veel diverse bieren drinkt. Dan kan ik zelf ook een kaasboederij beginnen!
Bron:info.nu.

Lees ook:Bier en kaas een prachtige combinatie
Lees ook:Tips en trics voor bier- en kaascombinaties
Lees ook:Orval open deuren dagen
Lees ook:Rochefort 10 met de kaas Bleu d’Auvergne
Lees ook:Westmalle meest favoriete trappistenbier

2 reacties op “Bierbrouwers verkopen steeds vaker kaas

  1. Unibet

    Kaas past gewoon goed bij bier het is ook alletwee lekker.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.