Ename Tripel: heerlijk blond abdijbier

Blond bier dat echt een zachte smaak heeft. Een tripel van hoge gisting met 8,5 procent alcohol. Een zoete tripel die echt enerzijds fris is van smaak, waarschijnlijk door het vleugje citrus, maar toch ook krachtig. Een volle smaak waarbij je het mout goed proeft. De Ename is gebrouwen naar een middeleeuws Benedictijnen recept van de abdij Ename.

Sinds 1990 wordt de Ename tripel gebrouwen in Brouwerij Roman in de deelgemeente Oudenaarde. De geschiedenis van dit bier gaat al ver terug. De ruïnes van de abdij ename zijn te bezoeken. Deze dateren van 843 in de tijd van het Verdrag van Verdun. De schelde die hier de grens moest vormen tussen Vlaanderen en het Duitse keizerrijk. De brucht van de Graaf van Vlaanderen werd hier gebouwd om de Fransen over de rivier te houden. Helaas is de burcht meerdere malen verwoest. In 1063 vestigden Benedictijnenmonniken zich in de burcht. Zij bouwden het om tot een brouwfort waar vanaf dat moment de brouwactiviteiten begonnen. Het hop kwam uit velden rond de brouwerij.

Al heel snel vielen de Fransen binnen en was dit het einde van de abdij. Er is in 1990 een museum geplaatst waarbij ter gelegenheid toen twee ename bieren werd gebrouwen. Inmiddels is dit verder uitgegroeid en door geld af te dragen mogen ze gebruik blijven maken van de naam Ename.

De ingrediënten van het bier zijn hop, suiker, gist, mout en koolzuur. Dat maakt het bier ook wat prikkelig. Het is licht zoetig met een kleine bittere afdronk.

Lees ook:Westmalle tripel: ‘De moeder van de tripels’
Lees ook:La Divine: een toffeebiertje
Lees ook:Tripel Klok: Een tripel die af is!
Lees ook:Deus bier: mooi alternatief voor champagne
Lees ook:Val-Dieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.