Bierbrouwende vrouwen

bier brouwenHelemaal terug in de tijd van vroeger waren het de vrouwen die het bier brouwde. Wat is er in de tussentijd misgegaan? Hoe komt de rolverandering? En welke bierbrouwende vrouwen kennen we vandaag de dag nog.

Een lange tijd geleden werkten de mannen buiten op het land of in fabrieken en zorgden voor geld. De vrouw runde thuis alles. Ze zorgde voor het eten EN het drinken. Het water was niet veilig en mensen werden daardoor vaak ziek. Hier vond de oorsprong van het bier. Door bier te maken, daarin werd het water gekookt, was je veilig van bacteriën. Iets waar de vrouw destijds voor zorgde en dagelijks bier brouwden. In iedere regio, ook in Nederland, waren lange tijd hele kleine brouwerijen waarbij de vrouw het bier brouwde. Dit vormde een van de huishoudelijke taken. Sommige brouwde meer en verkochten de rest. Een van de eerste vormen waarbij de vrouw deelnam aan de arbeidsmarkt. Hoe is het nu ineens veranderd? 

HildegardDelft was vroeger de belangrijkste bierstad met zo’n 140 brouwerijen. Ruim 500 jaar geleden ging het met de vrouw in bierland mis. Vrouwen gebruikten het voor het eigen gezin en verkocht op kleine schaal de restanten. De mannen wilden er wat aan gaan verdienen. De wereld draaide om en het bier brouwen werd een echte mannenwereld. Er werden gildes opgericht waar alleen mannen lid van konden worden. De vrouw werd compleet buiten spel gezet en kreeg bovendien de schuld van alle brouwfouten die de man maakte. De vrouw in het bierbrouwen was verleden tijd.

JoiglToch niet helemaal! Vandaag de dag is er uiteraard de mogelijkheid om ook als vrouw bier te brouwen. Diverse belangrijke brouwerijen hebben vandaag de dag een vrouwelijke brouwmeester. Zelfs nonnen brouwen in Zuid-Duitsland een heerlijk pils. In Mallerdorf wordt in de Klösterbrau een biertje door nonnen gebrouwen, namelijk Joigl. Het is een bier dat tussen pils en een weizenbier in zit. Het heeft echt een hele volle smaak met een bittertje. Slechts 5 procent alcohol. Dit bier is eigenlijk in Nederland nergens te verkrijgen behalve bij café In de Wildeman in Amsterdam. Regelmatig rijdt er iemand in Zuid-Duitsland langs de brouwerij om wat van dit bier mee te nemen. Vraag er dus zeker naar bij In de Wildeman!

Twee andere belangrijke brouwerijen die momenteel door een vrouw worden geleid zijn:

Museumbrouwerij De Roos
De museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek heeft de vrouwelijke brouwmeester Toos van Huijgevoort. Deze vrouw had een passie voor bier en startte ooit met het thuis bierbrouwen. Dit groeide uit tot het biermeesterschap in de museumbrouwerij. Voor informatie kan je kijken op: http://www.museumbrouwerij.nl/index.php/publicaties-mainmenu-2/19-huis-aan-huis-bladen/88-van-bad-bier-tot-kerstroos

Brouwerij De Leyerth
Hildegard van Ostaden staat bekend als een van de meest creatieve, vrouwelijk brouwers van dit moment en bracht de Urthel-bieren op de markt. http://www.urthel.com/Brouwerij_NL.htm. Ook zie ik dat zij verbonden is aan de brouwerij Beiaard.

Voeg gerust andere brouwerijen met een vrouwelijke brouwmeester toe door te reageren!

Lees ook:‘Vrouwen proeven beter dan mannen’
Lees ook:Bierbrouwende vrouwen in opkomst
Lees ook:Bavaria lanceert Oranje WK-jurkje
Lees ook:Ook vrouwen weten waarom!
Lees ook:Mannen vinden bierdrinkende vrouw aantrekkelijker

0 reacties op “Bierbrouwende vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.