St. Bernardus Abt 12: fruitig donker bier

Tijdens de wintermaanden is de St. Bernardus Abt 12 een heerlijk bier om te drinken. Dit bier valt niet onder de winter- of kerstbieren maar zou bij uitstek qua smaak wel in deze groep kunnen vallen. Dit donkere zoete bier is een quadrupel met hoge gisting. Heerlijk bier om op fles te bewaren en na een paar jaar uit de kast te halen.

De kleur van het bier is echt donker. Het beschikt ook over de nodige prikkelbaarheid op de tong echter de overhand vind ik toch wel de zoetige diepe smaak met een stevige afdronk. De alcohol, 10,5 procent, proef je in dit biertje wel. De smaak wordt voller naarmate je dit bier niet te koud drinkt. Stevige donkere bieren moet je sowieso niet te koud drinken. Dat gaat toch ten koste van de smaak. De Bernardus wordt eigenlijk ook wel het ‘nep broertje’ van de Westvleteren 12 genoemd. Aangezien Westvleteren uiteraard kostbaar is en lastig te verkrijgen is dit bier een goede ‘vervanger’. Alhoewel het wel een stuk zachter is van smaak en veel minder sterk van afdronk. Een heerlijk vol bier voor in de winter.

Lees ook:St. Bernardus Abt 12 versus Westvleteren 12
Lees ook:Ook St. Bernardus heeft leveringsproblemen
Lees ook:Westvleteren XII opnieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Kasteelbier bruin: een echte dessertbier
Lees ook:St. Bernardus Tripel

6 reacties op “St. Bernardus Abt 12: fruitig donker bier

 1. Martijn

  Wat is dit lekker! Niet te koud drinken, in een goed glas komt de abt het best tot zijn recht. Goed spul wittewel.

    /   Beantwoorden  / 
 2. R&B

  Dit is geen dubbel, maar een quadrupel.
  Een dubbel is lang zo zwaar niet.

  Met z’n 10,5% ook niet echt een bier[i]tje[/i], maar gerust een Bier!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  Dat het veel lijkt op westvleteren is gezien de geschiedenis van de brouwerij (ooit brouwden ze westvleteren in licentie) niet zo verwonderlijk. Het recept kopiëren zal wel niet gemogen hebben, maar iets wat er op lijkt maken kan natuurlijk gemakkelijker als je het oorspronkelijke recept kent.
  Nep broertje vind ik overigens een niet helemaal terechte benaming. Het is gewoon een vergelijkbaar bier van een andere brouwerij.
  Opvallend overigens dat deze brouwerij nog een donkere 6 heeft, terwijl Westvleteren zelf dat (volgens mij om commerciële redenen) heeft vervangen door een blond bier.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Naar ik begrepen heb is het recept volledig hetzelfde, op de gist na.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rick Kempen

   Het recept van St. Bernardus Abt 12 zoals dat nu gebrouwen wordt is identiek aan het recept van het allereerste bier dat de brouwerij brouwde, toen onder de naam St. Sixtus (de naam van de abdij van Westvleteren) en dat was een zo exact mogelijke kopie van Westvleteren Abt…Sterker nog, de brouwmeester van Westvleteren, toen al een leek, ging brouwen bij St. Bernard!
   De paters hadden besloten enkel nog kernactiviteiten te ondernemen en de commerciële uitbating van hun bier, kaas en landerijen aan derden te laten (tegen een riante vergoeding).
   Pas toen in 1992 het zegel ‘Authentiek Trappist’ werd ingesteld waarbij onder andere bepaald werd dat een product binnen de muren van het trappistenklooster moet zijn vervaardigd, verviel deze licentie.
   Maar: recept, eerste brouwer en zelfs gist waren origineel! Het is nu eenmaal zo dat zelfs een gist zich anders ontwikkeld dan de stam elders; en natuurlijk brouwt men met ander water. Daarbij verandert een recept soms ongemerkt en de gebruikte mouten zullen tegenwoordig zeker anders zijn.
   Samenvattend: St. Bernardus Abt 12 en Westvleteren 12 zijn niet hetzelfde vandaag de dag. Maar dichterbij Westvleteren 12 kun je bijna niet komen….

     /   Beantwoorden  / 
 4. Fiona de Lange

  Precies… Leuk dat ook ‘oude’ berichten weer herleven. En inderdaad BIER en Quadrupel zijn helemaal de juiste begrippen!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.