Grote offers om bitterheid in bier weg te nemen

In een interview met Joyce van den Elshout van Christoffelbier heb ik weer iets nieuws, bijzonders gehoord. Hun brouwproces is ontzettend bijzonder en overigens ook niet het meest economisch voordelig. Volgens Joyce niet hun belangrijkste focus. Ze willen graag bijzonder, ambachtelijk bier maken en niet het bier waar het meeste aan verdiend kan worden.

Voor brouwerijen zou dit brouwproces echt onwenselijk zijn. Ze hebben een verlies van 10 a 15 procent. Wat is dan het bijzondere? Ze brouwen een speciaalbier op basis van ondergisting. Op zichzelf best apart aangezien meestal alleen de pilzen gemaakt zijn op basis van ondergisting. Hiermee bewijzen ze dus dat het niet perse pils hoeft te zijn. Verder scheppen ze de hopharsen af. Deze vlokken uit tijdens de gisting. Het is het ‘slechte’ gist dat je niet in het bier wilt hebben volgens Christoffel.

Dit afscheppen leidt tot een behoorlijk verlies, iets dat meestal alleen bij hobbiebrouwers wordt gedaan aangezien het gewoonweg veel geld kost. Hoe groter de hoeveelheden, hoe meer verlies. In de link hierboven wordt uitleg gegeven over wat de gevolgen zijn van het afscheppen van het hop. Bij Christoffel leidt het duidelijk tot een betere smaak. De bitterheid is sterk gedaald en de mout en hop bepalen volledig de smaak en aroma van het bier. De meeste brouwerijen brouwen tegenwoordig dus met dichte kuipen. Christoffel hanteert open kuipen en schept de hopharsen tijdens de gisting af. Niet met alle gistsoorten leidt het tot de afname van bitterheid. Christoffel heeft met de lage gisting en het afscheppen van de hopharsen een bijzonder bier dat zeker de moeite waard is om te proeven! Zeker als je denkt niet van bier te houden vanwege de bitterheid.

Lees ook:Dry Hopped Christoffel Nobel weer verkrijgbaar
Lees ook:Christoffel Speciaalbieren na doorstart weer leverbaar
Lees ook:Christoffel Nobel bier van de maand bij ABT-cafés
Lees ook:Lamoral Degmont: Een tripel als pils
Lees ook:Ichtegem’s Oud Bruin: brouwproces met eiken houten vaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.