Bierhistorie Delft komt met nieuw bier

Delft heeft er een nieuw bier bij: het Delfts Dubbel Gerste. Een bijzonder bier dat door Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft op de markt wordt gebracht onder de naam ‘De Gekroonde P’. Aad heeft in het archief van de familie Van Berckel een orgineel recept gevonden van bier dat men rond 1890 brouwde onder de naam Dubbel Gerste.

De familie Van Berckel was vanaf 1700 eigenaar van Bierbrouwerij De Gekroonde P, gevestigd in de Voorstraat, en was de laatste bierbrouwerij in Delft die in 1922 haar deuren sloot.

De van Berckel die toen de roerstok hanteerde was Cornelis Josephus van Berckel. Hij was ook de laatste van Berckel die de brouwerij in zijn bezit had. In 1593 heette deze brouwerij Het Vliegende Hert en werd geleid door een vrouw. Kijk hier komen de vrouwen weer terug in bierland.

Rond 1700 kocht Bartholomeus van Berckel de brouwerij en bouwde het uit tot een van Delfts grootste en bekendste bierbrouwerij.  Het recept is door Huisbrouwerij Klein duimpje uit Hillegom tot een hedendaags drinkbaar bier gebrouwen. Het is een pittig en volmout bier, iets zoetig, hoppig en bitter van smaak. De donkere kleur van het bier is afkomstig van chocolade mout. Het bier bevat meer alcohol dan het vroeger bevatte, het is uitgekomen op 7.5 %. Het bier is ongepasteuriseerd en heeft nagisting op fles. Een bier dat dus heel wat jaren bewaard kan worden!

Bezoekers van de 2e bierhistorische dagen dat in het 2e weekend van september 2009 werd gehouden konden die dag al kennis maken met dit bier. Het ging toen nog over een proefbrouwsel. De bezoekers kregen een beoordelingsformulier en konden het bier een cijfer geven. Het werd dat weekend beoordeeld met een 8.5 en dat gaf van der Hoeven de doorslag om dit bier ook daadwerkelijk op de markt te zetten. Overigens lijkt er op de derde bierhistoriedag in Delft alweer een nieuw bier op de markt te komen. Ik hou wel van oude bieren .

Bron: Bierhistorie Delft

Lees ook:26-06-’10: Bierhistorische rondwandeling
Lees ook:Ontdek de rijke Delftse bierhistorie
Lees ook:11-09/12-09: 3e Delftse Bierhistorisch Weekend
Lees ook:Bierhistorie Delft lanceert Biermosterd!
Lees ook:07-07-’12: Bierhistorische rondwandeling Delft

2 reacties op “Bierhistorie Delft komt met nieuw bier

 1. Stefan

  Dit klinkt als een lekker biertje, is het al op de markt? Als chocolade liefhebber ben ik benieuwd naar dit biertje, dat vast en zeker naast de kleur ook een chocoladesmaak heeft :-)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Aad

  Stefan,
  er is wel chocolade mout gebruikt maar dat maar een beetje, het biersmaakt niet veel naar chocolade, maar smaakt uitstekend.
  het bier komt van de week op de markt

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.