Het verouderingsproces van een 14 jaar oude Kasteelbier Bruin

Gisteren ben ik in Bar Le Duc in Den Bosch geweest en heb een fles Kasteelbier Bruin van 14 jaar oud gedronken. Het kost wat maar dan heb je wat! Wat een smaaksensatie. Elke slok die ik nam was werelds… Hoe komt het nu eigenlijk dat het bier na zoveel jaar zo lekker smaakt.Als je de mogelijkheid hebt, haal je kastjes in donkere en koele plaatsen leeg en plaats deze vol met hergistende bieren op fles. Zeker een Kasteelbier Bruin is lang goed te bewaren. Zorg wel dat ze rechtop staan. Hoe komt zo’n goede smaak? Van belang is dat er zo weinig mogelijk zuurstof tijdens het brouwproces in het bier moet worden opgenomen.

Zuurstof zorgt namelijk voor oxidatie en dus smaakverslapping. Dat betekent dat als het bier dus lange tijd bewaard is de smaak erg verslechterd is. Brouwers ontluchten daarom bij het bottelen van het bier zodat het lang goed blijft. Het gist in de hergistende bieren op fles zorgt ervoor dat alle zuurstof wordt verbruikt voor de hergisting. Hierdoor kan de smaak bewaard blijven. Verder is de ph-waarde moet tijdens het koken van het bier gecorrigeerd worden zodat de juiste zuurtegraad ontstaat. Zo kan een goede uitvlokking van de eiwitten ontstaan en de juiste bitterstoffen uit de hop worden gehaald om zo de houdbaarheid te garanderen. Aanvullend is hygiëne tijdens het brouwen enorm belangrijk om te voorkomen dat micro-organismen, bacteriën, in het bier gaan zitten. Dit maakt het bier kapot en zorgt voor een verzuring.

Bij het Kasteelbier bruin gisteren was alles dus helemaal o.k. Wat maakte het nu zo bijzonder. De smaak was zo intens. Het bier rook oud en proefde oud. En met oud bedoel ik een houtachtige smaak. Het hele zoete had zich omgezet in alcohol dat was wel goed te proeven. Bij de eerste slokken kon ik het een beetje vergelijken met port ofzo. Het aroma en de nasmaak was echt vol. Je merkte dat het hele smaakpallet van het kasteelbier juist nog sterker was geworden doordat het mooier in elkaar viel. Je proefde niet heel duidelijk het zoete of de hop etc. De smaak liep in elkaar over. En met name die houtsmaak aan het bier maakte het meer dan waard. Na een fles was het wel voldoende. De 11 procent alcohol was in de tussentijd wel wat meer geworden.

Dus bewaar de bieren in de kast en geniet ervan als je zo’n oud exemplaar opentrekt. Of ga naar een speciaalbier café waar ze deze bieren op kaart hebben staan. Houd wel rekening met een prijs van circa 28 euro voor 0,75 liter. Maar zeg nou zelf, dat is toch eigenlijk helemaal niets als je het vergelijkt met een goede fles wijn in een restaurant?

Lees ook:Nieuw Kasteelbier op de markt!
Lees ook:Tradities van het mixen van bier
Lees ook:Kasteelbier bruin: een echte dessertbier
Lees ook:Review: Hertog Jan Grand Prestige 5 jaar oud
Lees ook:Degustatie Gouden Carolus Cuvee van de Keizer 2005

5 reacties op “Het verouderingsproces van een 14 jaar oude Kasteelbier Bruin

 1. Dennis

  Na dit, en dat bericht over Hertog Jan’s Grand Prestige te hebben gelezen ga ik toch echt even wat goede biertjes verstoppen. Kijken hoe die smaken over 15 jaar!

    /   Beantwoorden  / 
 2. MrBeerLover

  Even iedereen hier lekker maken! (sorry alvast!) :-)

  Ik heb in onze garage ‘n kistje met 2 flessen ‘Kasteel Tripel, 75 cl.’ staan! Al jaren!

  Info fles 1:
  Kasteel Tripel 1989 (!)
  Houdbaar t/m 1993 (!)
  Effe ‘n sommetje:
  Anno (7 apr.) 2010 – 1989 = al 20 (twintig!) jaren oud! Poeh, ik wordt oud!

  Info fles 2:
  Kasteel Tripel 1999
  Houdbaar t/m 2004

  Nou rest mij de vraag: Hoelang gaat ik dat (nog) bewaren! :-)
  En bovendien… hoelang GA IK mij nog beheersen!

  Nou, bierkenners (ben er zelf ook een, toch wel!) kom maar op met jullie reacties!

  Btw. Iemand nog behoefte aan een leeg ‘Liefmans’ (zo’n groene) kratje? Er zaten 20 flesjes in. Bied maar! O, en die Kastelen… vergeet het maar…. die hou ik lekker zelf! :-)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kees

  ik heb nog een aantal flessen KwelChoufe :-)

    /   Beantwoorden  / 
 4. MrBeerLover

  Jammie! Da’s ook niet verkeerd! Alvast proost voor wanneer je die gaat degusteren… :-)

    /   Beantwoorden  / 
 5. m van beek

  ik heb een fles grand hertog jan prestige van 2010
  ben wel is benieuwd wat ghier de waarde van is

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.