Grimbergen ehh.. oh ja Grolsch

Vandaag ontving ik een envelop met cd en fotomateriaal van Grolsch. Bij het openmaken was het van Grimbergen. Hoe zat dit ook alweer… Inderdaad heel ingewikkeld! Ik ga een poging doen, want duidelijk is dat het abdijbier het middelpunt is geworden van de biergrootmachten. Mijn zoektocht naar de waarheid begint…  

Precies op tegenovergestelde wijze zoals het vaak WEL (vergeten woord) is gegaan is dit bier niet van oorsprong afkomstig van een abdij. Het is niet de abdij Grimbergen zelf die het befaamde bier brouwt. Aan de abdij worden royolty’s betaald. De eerste Grimbergen werd pas in 1958 gebrouwen door Maes. De paters gebruikten het geld om de abdij te onderhouden. Vandaag de dag is door de overname van Scottish & Newcastle door Heineken waartoe Alken-Maes behoorde, het bier in handen van biercombinatie Heineken-Carlsberg.

Tenminste de combinatie Carlsberg-Heineken heeft het de speciaalbieren verdeeld. Grimbergen voor Carlsberg en Affligem waarover ik net schreef van Heineken. Uitzondering is dat Heineken wel de Belgische licentie heeft voor Grimbergen en het bier ook mag verdelen. Echter sinds 1 januari 2006 is Grolsch verantwoordelijk voor de verkoop, distributie en marketing van Grimbergen in Nederland aangezien met hen een samenwerkingsovereenkomst bestaat. Vandaar uiteraard de envelop van Grolsch. Echter Grolsch is eigendom van SAB Miller de nummer twee van de wereld na AB InBev. En die is weer eigenaar van het  bekende Leffe. Pff wat een wespennest allemaal. Dat krijg je met al die overnames en een gelimiteerd aantal grote biergiganten. Duidelijk is dat de grote bekende speciaalbieren niet in handen zijn of zijn geweest van abdij of kleinere brouwerijen! Er valt in deze tijd uiteraard ook een goed centje in te verdienen. In ieder geval begrijp ik nu waarom ‘t in een Grolsch envelop zat .

Bronnen: brouwerijen

Lees ook:Grolsch gaat verder buiten Nederland!
Lees ook:Grolsch kanon: geen typisch Grolsch-bier
Lees ook:Grolsch speciaal- en alcoholarm bier in nieuw jasje
Lees ook:Grimbergen Goud: ‘De andere Duvel’
Lees ook:Limited edition Grolsch Beugelfles ‘Op 2011′

14 reacties op “Grimbergen ehh.. oh ja Grolsch

 1. Rick Kempen

  Beste Fiona,

  het is inderdaad verwarrend…

  Maar de stelling dat Grimbergen pas in 1958 voor het eerst werd gebrouwen, of dat (bekende) abdijbieren niet in handen zijn (geweest) van abdijen, of speciaalbieren niet van kleine brouwerijen zijn, is wel Heel Erg Veel Te Veel kort door de bocht…

  Niet iets om op een Forum helemaal uit te leggen. Sla er bijvoorbeeld ‘Minder Trammelant in Bierland’ nog eens op na.
  Heel in het kort:
  Vrijwel alle hedendaagse abdijbieren stammen van een echte abdij.
  Door de Franse Revolutie, en de gedwongen sluiting van abdijen en kloosters, verdween heel veel brouwkennis (en heel veel bier’merken’)
  Leffe is de eerste die midden vorige eeuw een licentie geeft om haar abdijbier in een commerciele brouwerij te laten brouwen (hoewel Sixtus nog iets eerder ‘geplagieerd’ werd)
  Nadien volgden vele abdijen…
  Veel abdijbieren zijn aan een abdij opgehangen die NOOIT gebrouwen heeft…
  Het predikaat ‘echt abdijbier’ valt maar zo’n twintig biermerken toe, de regels verschillen niet veel van die voor het trappisten predikaat…
  Allerbelangrijkst: abdijbier is GEEN biertype! Da’s gewoon marketing!

  Maar, en dat is ook het allerbelangrijkst, wel vaak heel erg lekkurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dennis

   Zag zelfs dat Schultenbrau een abdij bier heeft! Niet eens de moeite genomen om het bier te verbinden aan een abdij. Gewoon een Blond dus…

     /   Beantwoorden  / 
 2. Mark

  Hopelijk begin je meer te begrijpen waarom ik vind dat grote industriele mega-bedrijven (macro brouwerijen, eigenlijk brouwfabrieken) de biercultuur kapot maken. Lang leve de echte brouwers, de micro-brewers die het vak levend houden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Hear hear!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Laat mijn kennis me toch niet in de steek… een van mijn favoriete bieren… de abdij van Val Dieu ;-)

      /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Haa haa zie nu dat ik een woordje ben vergeten in mijn zin… ik bedoelde juist te zeggen dat in tegenstelling tot zoals het vaak WEL is gegaan, dit abdijbier van oorsprong niet gebrouwen is in de abdij. oeps.. inderdaad as I know stammen bij alle abdijbieren juist wel af van een abdij ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 4. Fiona de Lange

  Yesss eens Mark…

    /   Beantwoorden  / 
 5. Fiona de Lange

  Ha Rick, en inderdaad al die mooie historie die verloren is gegaan…. Ik heb hierover ook veel gelezen en teruggezien in Dinant.. Reuze interessant om daar het Leffe museum te bezoeken
  ;-) .

    /   Beantwoorden  / 
 6. Rick Kempen

  Toch is het ook heus waar dat Grimbergen eeuwen lang IN de abdij gebrouwen is….

    /   Beantwoorden  / 
 7. Rick Kempen

  A propos, op dit moment is er maar 1 (echt, maar EEN) abdijbier dat nog daadwerkelijk in een abdij wordt gebrouwen (al komt er geen monnik aan te pas) – de #quizvraag voor vandaag (niet moeilijk)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   De abdij van Val Dieu dus… ga ik nu door voor de koelkast MET bier? ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rick Kempen

    De #quizvraag is juist beantwoord!

      /   Beantwoorden  / 
 8. Fiona de Lange

  Klopt… ;-) ‘t ging om de grimbergen dubbel… die is nooit in abdij gebrouwen toch.. correct me if I’am wrong…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Op het gevaar af te muggenziften: de bieren die op de brouwerij gebrouwen werden voor alle verwoestingen en de sluiting vanwege Napoleon zijn in niets te vergelijken met wat we nu kennen, maar dat geldt voor vrijwel elk bier van tegenwoordig.

   De dubbel werd er zeker gebrouwen, en de tripel ook – al was dat natuurlijk een donkere tripel!

   Enkel, dubbel, tripel (vaak aangegeven met kruisen op de vaten) gaf aan hoeveel wort in verhouding tot het brouwwater was gebruikt – meer wort is meer suiker is meer alcohol is een zwaarder bier!

   Dus: ja, Grimbergen dubbel is zeker ook in de abdij-brouwerij gebrouwen, maar wat ze toen brouwden, heeft met de dubbel zoals we die nu kennen (en die inderdaad pas sinds pak ‘m beet 75 jaar weer gebrouwen wordt)zeer weinig gemeen!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.