De echte cursussen bier brouwen, waar?

Met een pakket aan ingrediënten en een richtlijn biermaken kan je een eind komen. Echter ver toch niet. Al een tijd bekijk ik de vele mogelijkheden voor een cursus bier brouwen. En daarmee bedoel ik dan niet gewoon een workshop van een middag of een dag recreatief verblijf in een brouwerij.

Ik krijg best veel vragen over een goede echte cursus, zoals je Spaans leert in 10 lessen of een danscursus gaat volgen. Enerzijds heb je heel veel workshops die echt voor de lol zijn. Om kennis te maken met bierbrouwen. Welke ingrediënten zitten er in en hoe gaat het brouwproces in zijn werk. 

Anderzijds is er toch best een aantal cursussen waar je serieus leert bier brouwen. Bij brouwerij Ooijen die deze maand ook het ABT bier van de maand levert bijvoorbeeld. Die heeft een echte biercursus van 5 avonden. Hierbij krijg je het hele brouwproces voor je kiezen van het bottelen tot de etikettering.

Ik vond Kwantum.biz waarbij ook 3 lessen van twee uur worden gegeven, gevolgd door een hele brouwdag. Of een cursus met een doorlooptijd van 3 tot 5 maanden bij de Edes Wijn & Biergilde. Wat mij opvalt is dat de meeste cursussen een paar lessen zijn met 1 brouwdag. Of het lijkt het echte werk te zijn en de cursus duurt meerde maanden tot een half jaar. Welke is nu goed en welke niet? Best een lastig verhaal.

De eerste echte brede bieropleiding op verschillende niveaus wordt verzorgd door het Stibon. Deze opleiding bestaat uit de algemene bierkennis, niveau 1. Gevolgd door toegepaste bierkennis deel twee en een specialisatie. Kijk als je deze hebt doorlopen kan je jezelf echt biersommelier noemen. Niveau 1 start op 22 maart a.s.! 
Hebben jullie nog andere suggesties?

Lees ook:Leren, leren, leren
Lees ook:Open brouwdag Brouwerij Het Anker: 24-2
Lees ook:Krik je bierkennis op tijdens trappist / abdij proeverij
Lees ook:Kerststemming in de zomer
Lees ook:Biercursus door TV-kok Robèrt Verweij

4 reacties op “De echte cursussen bier brouwen, waar?

 1. Rutger

  Vergeet niet amateur brouwers vereniging t wort wat http://www.twortwat.nl
  zij organiseren een 5 daagse cursus voor beginners inclusief brouwdag. Er is ook een cursus voor gevorderden voor zover ik weet.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Goede tip! Bedankt…

    /   Beantwoorden  / 
 3. jeroen Carol-Vissser

  Fiona, geef een belletje en je kan komen brouwen bij de mooie installatie van hobbybrouwerij “De vrolijke Badeend” (ja bij mij thuis)

    /   Beantwoorden  / 
 4. Koen

  http://www.workshopbierbrouwen.nl

  In deze workshop leer je in 1 dag de basisprincipes van het volmout brouwen EN gaan we veel proeven… naar mijn idee een uitstekende manier om echt behoorlijk wat te leren over de wondere wereld van het speciaalbier.

  Een workshop van een paar uur is in mijn ogen te kort. En een cursus van enkele dagen lijkt me meer bedoeld voor de mensen die nu al weten dat ze zelf ook willen gaan brouwen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.