Ultrabrune: een ware verrassing

Bij het zien van het etiket van de Ultrabrune moest ik denken aan een stoffig en oubollig bier dat waarschijnlijk een vlakke smaak moest hebben. Waarom? Ik weet het niet. Zo saai zag het etiket er gewoon uit. Echter de smaak verraste mij totaal. Ik proefde vooral veel gebrande mouten met een heerlijk zoetje.

Het bier is een hoge gister, een behoorlijk sterk bruin bijna zwart bier met een alcoholpercentage van 10%. Dit zal met name komen door de toegevoegde kandijsuiker. Dat het kandijsuiker is proef je ook weer duidelijk in het bier terug. De gebrande suiker is toch wel een herkenbare smaak. Het proeft naar caramel. Het bier ruikt naar zoethout en zeker ook naar alcohol. Zelf vind ik er bijna geen bittere nasmaak in terug. Ietwat sinaasappel. Het bruinbier wordt gebrouwen in de Brasserie d’Ecaussinnes. Deze brouwerij heeft veel bijzondere bieren waaronder koekjesbier en fruitbieren.

Het is echt een bijzonder bier die ik zo snel niet op een ander bier vond lijken. Dit bier komt het beste tot zijn recht om zeker niet te koud te drinken. Zo tussen de 10 en 12 graden is de ideale temperatuur. Proost!

Lees ook:Open brouwerijdag 25 april 2010
Lees ook:Lamoral Degmont: Een tripel als pils
Lees ook:Bier proeven: Viven Bruin
Lees ook:Dikke Mathile: heerlijk in opbouw naar zwaardere bieren
Lees ook:Westmalle tripel: ‘De moeder van de tripels’

2 reacties op “Ultrabrune: een ware verrassing

 1. Eugene

  Beste Fiona,

  Ga naar de brouwerij. En praat met de brouwer. Voor mij is het al weer een paar jaar geleden. Maar ik denk dat je er nog wel versteld van kan staan.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Toine

  Gisteren dit bier voor het eerst gedronken. Het etiket nodigt inderdaad niet uit maar de beschrijving die er bij de Bierschuur in Poppel bij werd gegeven maakte me nieuwsgierig.. ik ben geen bierlogger en kan niet alles tot in de details beschrijven maar wat een lekker bier is dit. Perfect voor dit seizoen met zijn donkere kleur en smaken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.