Vandaag Dag van het Duitse bier!

Vandaag is het een feestdag in Duitsland! Hertog Willem de Vierde van Beieren vaardigt op 23 april 1516 het o zo bekende ’Reinheitsgebot des Bieres’ uit. Alle bierliefhebbers weten wat dit is natuurlijk. Het gebod dat de prijs van het bier regelt en nog belangrijker de ingrediënten waarmee bier gebrouwen moet worden. Het is de oudste warenwet ter wereld.

Er werd toen lang geleden bepaald dat bier alleen gebrouwen mocht worden van water, gerst en hop. Door de jaren heen nemen steeds meer Duitse staten het ‘Reinheitsgebot’ over en in 1906 geldt het voor heel Duistland. In 1926 wordt er een nieuwe bierwet uitgevaardigd waarin het ‘Reinheitsgebot’ is opgenomen. Deze is toen ook wat versoepeld. In grote lijnen geldt het ‘Reinheitsgebot’ nog steeds. Vooral in brouwersland en bij bierliefhebbers is dit een ongeschreven wet. Want als je niet volgens de richtlijn brouwt dan heb je zoals ‘men’ zegt geen bier.

In Duitsland is deze dag een echte feestdag. Ik wil ook de dag van het bier! Kunnen we dit in Nederland ook niet in het leven roepen! Enerzijds ter promotie van het bier en anderzijds om te laten zien hoeveel prachtige bieren er in nederland zijn.

Lees ook:Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?
Lees ook:Duitse horeca veel goedkoper
Lees ook:Reactie Brewdog op zwaarste bier uit Almere
Lees ook:Wat is en doet de hop met bier?
Lees ook:Rutte wil praten over accijnsverhoging

5 reacties op “Vandaag Dag van het Duitse bier!

 1. Jeroen Carol-Visser

  Fiona,

  Een super idee. Dag van het bier uitroepen. Ik zal eens gaan zoeken hoe dat officieel moet.

  groet
  Jeroen

    /   Beantwoorden  / 
 2. jan

  Dag van het Reinheitsgebot? Een verschrikkelijk idee!
  Deze voormalige wet is ooit puur als belastingsmaatregel ingevoerd en heeft ongetwijfeld veel interessante bieren, ingredienten en brouwtechnieken de nek omgedraaid. Natuurlijk is er evengoed ook een mooie brouwcultuur uit voortgekomen.
  Maar zoals een duitse bierkenner (sic) me laatst vertelde; “Belgisch bier is allemaal slecht, op Stella Artois na. Dat stemt me triest.
  Dag van het bier in het algemeen, dat lijkt me een mooi streven hier in Nederland.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Edo

  Wat dacht je van de dag van het ambachtelijke bier??

  Met alle respect voor onze macro’s: ik zit er niet op te wachten om de grote bierconcerns in het zonnetje te zetten. Maar de kleine regionale brouwers en de micro brouwers kunnen echte wel een beetje extra publiciteit gebruiken.

  Misschien moet een klein groepje eens de koppen bij elkaar steken?!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan

  @Jeroen Carol-Visser: is niets ‘officieels’ aan, kwestie van doen! Sterker nog: had allang geregeld moeten zijn. Misschien gaat Cambrinus.nl deze dag wel uitroepen voordat PINT dat gaat doen… ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Ewout de Vos

  En het is de beste warenwet voor het mooie Duitse bier ter wereld!
  Wat nooit verloren mag gaan.

  M.V.G.
  E.P.D.V.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.