Kwaliteitslabel voor speciaalbieren nodig?

Bij het lezen van een interview over de groei van Geuze bieren vielen mij een aantal trends op dat wellicht ook bij andere typen bieren tot een probleem kan leiden. Je weet nooit waar het in de toekomst heengaat nietwaar? Momenteel groeit het aantal ambachtelijke brouwers enorm. Er worden veel nieuwe blonde, dubbel en tripels gebrouwen. 20 jaar geleden bestond er in elk dorpje wel iemand die geuze bier maakte. Het brouwproces had in tegenstelling tot andere bieren, veel te maken met een gok.

Er bestond bovendien weinig kennis van het brouwen van bier. Hierdoor was de kwaliteit heel wisselend en slechts 20 procent van de brouwsels was goed. Inmiddels weten we dat deze slechte brouwsels de geuze bieren 20 jaar geleden echt de das om hebben gedaan. Alleen de ijzersterke bleven over. Zij investeerden fors in goede installaties zodat de kwaliteit van de brouwsels goed bewaakt kon worden. Weer terugkomend op de groei van de kleine brouwerijen nu is het dus van belang om de kwaliteit van alle brouwsels goed te controleren of in de gaten te houden. Diverse ambachtelijke brouwers wijzen al op dit gevaar en zijn bang dat brouwsels van de meer ‘hobbybrouwers’ tot een slecht imago kunnen leiden van bieren van kleinere brouwerijen.

Investeren in de kwaliteit door goede installaties aan te schaffen is essentieel. Bovendien is het gebruik van kwalitatief goede ingrediënten heel belangrijk. Je hebt nu natuurlijk wel diverse middelen die er 20 jaar geleden veel beperkter waren waarmee je kunt aantonen dat jouw bier goed in elkaar zit. De awards en mondiale wedstrijden waaraan brouwers mee kunnen doen geven een tool om een bepaald kwaliteitslabel te krijgen. Misschien is het verder toch een keer een idee om een kwaliteitslabel in te stellen of een keurmerk die je zelf als brouwer aan kunt vragen waarbij wordt aangetoond dat het bier een goede kwaliteit bezit? In het laatste geval hoeft niemand aan een verplichting te voldoen maar kunnen brouwerijen wel voor zo’n keurmerk kiezen. Misschien een rol weggelegd voor KBC en andere verenigingen?

Wat de geuze bieren betreft ziet de toekomst er goed uit. In Amerika beginnen ze gek te worden met deze ambachtelijke bieren en is een grote, mooie nieuwe markt gevonden. Diverse brouwers zetten sinds  ’89 wel 25 keer meer af qua volumes.

Lees ook:01-05-’11: Toer de Geuze
Lees ook:Eindelijk weer een nieuw geuze bier
Lees ook:Ambachtelijke brouwers: let op kwaliteit!
Lees ook:Craft bier industrie blijft groeien in de VS
Lees ook:Cantillon opent toeristische bierkelder

Eén reactie op “Kwaliteitslabel voor speciaalbieren nodig?

  1. moutstra

    20 jaar? Zou 200 jaar lijkt me beter.
    Echter zou het keurmerk per brouwsel moeten gaan gelden. Ik zou eerder het land waar het gebouwen is verplicht stellen. En of een bier zuur hoort te smaken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.