Brouwerij de Molen komt met zware Imperial Stout?

Komt Brouwerij de Molen met een nieuwe Imperial Stout? Brouwmeester Menno vertrekt in ieder geval half mei naar Denemarken alwaar hij gaat gastbrouwen bij Brouwerij Midtfyns. Deze brouwerij is een kleine maar hoog aangeschreven brouwerij op Fyn, het op een na grootste eiland van Denemarken.  

Samen met  Eddie Szweda van Midtfyns wordt een nieuw bier gebrouwen namelijk een zware Imperial Stout. Het wordt in ieder geval het zwaarste bier dat ooit in deze brouwerij is gebrouwen. Zou dit het volgende bier zijn van Brouwerij de Molen? Je ziet langzamerhand toch steeds vaker de Amerikaanse bieren op de Nederlandse markt terugkomen. Grappig want in Amerika zijn het juist de Belgische en Nederlandse bieren die terrein winnen.

 De brouwerij is ook op Facebook te vinden!

Lees ook:Wat gebeurt er als je gebruikte biermerk al bestond?
Lees ook:Russian Imperial Stout, met dank aan Peter de Grote
Lees ook:Unieke bierproeverij bij Brouwerij De Molen in aantocht….
Lees ook:Russische Imperial Stout wint terrein
Lees ook:Bijzondere biertasting bij Brouwerij De Molen

2 reacties op “Brouwerij de Molen komt met zware Imperial Stout?

 1. Theo

  “Grappig want in Amerika zijn het juist de Belgische en Nederlandse bieren die terrein winnen.”

  Is dat echt zo? In sommige goede bars, zoals de zeer aan te bevelen HopCat in Grand Rapids waar ik twee weken geleden was zie je enkele Nederlandse en wat meer Belgische bieren. En ja, een aantal Amerikaanse brouwers brouwen wel eens een Belgium Style bier. Maar dat zijn meestal niet de hardlopers.
  Misschien bedoel je dat de export van Nederlandse (en Belgische) bieren naar de VS stijgt.
  Dat klopt maar die hoeveelheden stellen weinig voor t.o.v. de hoeveelheden die de Amerikaanse Craftbrewers nu zelf brouwen. Een brouwsel van de Molen is 4 HL groot, per jaar kom je dan op zo’n 1000 hl uit. Bieren uit Nederland vind je soms in goede speciaalbiercafés in de VS, die ook weer door veel Beergeeks worden bezocht. De Amerikaan (Joe sixpack) zal geen bier van de Molen, Klein Duipje, Jopen of zelfs La Trappe tegenkomen. Wel Amerikaans Craft bier en bier van de grote Belgische brouwers zoals Duvel, Leffe en Hoegaarden. En die import is gedaald.
  Want wat zeggen de nieuwste Amerikaanse statistieken (een barrel is ongeveer een HL):

  Growth of the craft brewing industry in 2009 was 7.2% by volume and 10.3% by dollars compared to growth in 2008 of 5.9% by volume and 10.1% by dollars.
  •Craft brewers sold an estimated 9,115,635 barrels of beer in 2009, up from 8,501,713 in 2008.
  •Overall, US beer sales were down 2.2% in 2009.
  •Imported beer sales were down 9.8% in 2009, equating to a loss of 2.8 million barrels.
  •The craft brewing sales share in 2009 was 4.3% by volume and 6.9% by dollars.
  •Craft brewer retail dollar value in 2009 was an estimated $6.98 billion, up from $6.32 billion in 2008.
  •1,595 breweries operated for some or all of 2009, the highest total since before Prohibition.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Beste Theo, uiteraard zijn aantallen niet te vergelijken. Wel komt de trend bovendrijven (zie ook Amerikaanse bierblogsites en de link hieronder) dat er steeds meer Belgian Style bieren komen en dat deze het ook goed doen. In tegenstelling tot jaren geleden is dit toch een (kleine) trend. En als de export naar de V.S. stijgt is de vraag toch ook groter?? en dus groeit het marktaandeel? Toch? Overigens zie ook http://bier.blog.nl/1/2010/03/27/namaakbier-bedreigt-belgische-bieren#more-1280

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.