Onlangs werden diverse oude exemplaren van de Hertog Jan Grand Prestige geveild bij veilinghuis Christie’s. Nu heb ik zelf gisteren een vijf jaar oud exemplaar geproefd. Niet een van het veilinghuis . Na de Kasteelbier Bruin van 14 jaar oud, de Gouden Carolus van vijf jaar nu dus de Grand Prestige van eigen bodem. Het is altijd weer erg bijzonder om de ‘oude’ smaak te proeven. Bier bewaren is echt fantastisch!!
Toch een mooi product van Hertog Jan uit Arcen. Het bier met een alcoholpercentage van minimaal 10% heeft de eiken smaak. Dat vind ik altijd zo geweldig aan die oude exemplaren. Maar smaken verschillen natuurlijk. De ‘uitschieters’ in de smaaksamenstelling zijn bij zo’n oud exemplaar vaak of iets vlakker of juist iets sterker geworden. De alcoholsmaak wordt meestal sterker, de zoete smaak ook en de bitterheid vlakt iets af. Op zich ook logisch aangezien het ‘versuikeringsproces’ doorgaat. Bij deze 5 jaar oude versie vond ik de alcoholsmaak toch best wat overheersend. Daar tegenover was de smaak echt zacht en niet zo extreem zoet zoals je dan weer bij een overjarige Kasteelbier Bruin aantreft.
Ten opzichte van de minder oude fles is de smaak iets minder bitter. Het mooie van dit bier is dat je zowel bitterheid als zoetheid proeft echter beiden zijn niet overheersend. Dat maakt het aan de ene kant een mooi bier echter aan de andere kant is de smaaksensatie iets minder dan bij het Kasteelbier Bruin of de Gouden Carolus.
Echter het is maar net wat je zoekt natuurlijk en smaken verschillen. Neemt niet weg dat ik dit een geweldig product vind van Nederlandse bodem met een mooie kwaliteit dat wel meer aandacht verdient. In ieder geval ligt er bij mij alweer een nieuwe in de bewaarkelder om ook de verschillen in de jaren eens te bekijken. We gaan er een mooie studie van maken .
Lees ook:Tradities van het mixen van bier
Lees ook:Nieuw Kasteelbier op de markt!
Lees ook:Kasteelbier bruin: een echte dessertbier
Lees ook:Degustatie Gouden Carolus Cuvee van de Keizer 2005
Lees ook:Verslag Bier Beleving Oss!
Ik heb een half jaar geleden een bruine van Chimay verstopt. Ben nog steeds van plan om de Grand Prestige en de Kasteel erbij te leggen. Maar eigenlijk wil ik een grote fles zonder kurk omdat ik bang ben dat de smaak van kurk er ontzettend in trekt. Of heb ik het hier verkeerd?
Ha Dennis, klopt. De kurk proef je wel. Aan de andere kant vind ik dit ook wel iets aparts hebben. Het gaat natuurlijk wel ten koste van de smaak.
Wel leuk hoordat oudebier, maar wat jeproeft zijn oxidatie-smaken. Oud bier gaataltijdrichting een port smaak. Mijn inziens moet je bier redelijk vers drinken en alshet lekker was, nog een keer brouwen.
Trouwens ook al eenms een HJ GP geproefd van ruim 23 jaar oud. Lees mijn ervaringen vanaf hier :
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,6709.msg188829.html#msg188829
Yesss inderdaad en als ik eerlijk ben vind ik port ook altijd erg lekker. Dus voor mij daarom wellicht een perfecte combinatie. Om het bier echt te proeven zoals het bedoeld was… nee dan zijn die oude geen goede voorbeeldexemplaren .
Ik heb nog wel wat Kasteelbier liggen van 1989, dus als je een keer wilt vergelijken….
Houd je van spontane gistingsbieren? Binnenkort een proeverij bij mij van > 20 jaar oude gueuzes en krieken!
heb nog een grand prestige staan van 1994 in kleine fles
Zal ik die ook maar eens proberen ????
Die zal ver over zijn hoogtepunt zijn, dus ik zou niet langer wachten!
Ik kan een fles hertog Jan GP (met kurk) kopen met een houdbaarheid tot december 96. Ik weet niet hoe hij bewaard is geweest alleen dat hij in een blik zit. Is dit nog te consumeren en wat is dit waard?
Hoi bierenbertje,
Als de kurk niet is uitgedroogd is het bier nog prima te drinken. Goed verouderd maar dat kan. Wel waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen.
Als de kurk is uitgedroogd is het bier zeer waarschijnlijk flink geoxideerd.
Als de prijs redelijk is zou ik het gewoon proberen.
Ik heb me ook een aantal flessen HJ Grandd Presige gekocht. Ik ben van plan om deze flessen in een donkere kruipruimte (ong een meter onder mijn huis) plat in een friskrat te bewaren. Kan iemand mij vertellen of dit de juiste manier/temperatuur. Ik lees namelijk een aantal dingen over een uitgedroogde kurk.
Ik ben van plan om de flessen over 5 tot 10 jaar op te drinken. Wanneer verwachten jullie dat de GP te beste is? Ik kan in ieder geval niet wachten. Gelukkig liggen mijn kasteelbiertjes al iets langer.
15 graden!, in het donker – liefst een kelder. Verder zegt brouwmeester Gerard van den Broek dat de HJ Grand Prestige na 8 jaar op zijn best is. Veel succes!
Bedankt voor je reactie! Ze liggen nu in mijn donkere kruipruimte. Ik twijfel er alleen aan of het daar niet te vochtig is of swinters t koud wordt, maar daar kom ik nog wel achter hoop ik. Nog 8 jaartjes wachten dus