In gesprek met DE brouwmeester van Grolsch

In een prettig gesprek met dé brouwmeester van Grolsch ben ik meer te weten gekomen over het leven als brouwmeester bij Grolsch, wie de gepassioneerde brouwmeester Guy Evers is en wat hem al ongeveer 20 jaar bij Grolsch houdt!

Dit interview geeft inzicht in hoe de brouwmeester als onderdeel van een groot brouwconcern vandaag de dag werkt. Een kijkje achter de schermen in het grote brouwconcern Grolsch waarbij ik een zeer warme sfeer heb ervaren en open beeld heb gekregen.

 

In een prachtige ambiance, in de proefbrouwerij van Grolsch, dat in het filmpje hieronder zichtbaar is, heb ik een interview met een heel gepassioneerde bierliefhebber. Guy Evers is na de Agrarische Hogeschool in Den Bosch zo’n 20 jaar geleden als Management Trainee gestart bij Grolsch. Al snel stroomde hij door naar de productie om daarna vervolgens als brouwmeester aan de slag te gaan. Hij zorgde voor de ontwikkeling en productie van alle speciaalbieren en uiteraard ook het Grolsch pils. Het vier seizoenenbier en de speciaalbieren ‘De Vierde Wijze’, ‘Twee Zwaluwen’, ‘Lodewijck III’ en waarschijnlijk beter bekend Grolsch Kanon kwamen allemaal uit zijn handen.

Hoe is de passie voor bier ontstaan?
“Ik vond bier altijd al lekker en via mijn vader is het er eigenlijk met de paplepel ingegoten. Mijn eerste ervaringen met bier zijn eigenlijk heel grappig. Mijn vader had in de kelder altijd Grolsch beugels staan. Ik dacht altijd dat hij het nooit zou merken als ik de beugel van het flesje zou openen, er een slokje uit zou drinken om ‘m vervolgens gewoon weer dicht te doen. Dan was de fles weer net zo dicht als ervoor. Al snel kwam mijn vader er natuurlijk achter, zegt Guy lachend. In mijn schoolperiode was het vooraf zeker niet bepaald dat ik als brouwmeester ging werken. Ik had zelfs niet voor drankentechnologie gekozen tijdens mijn studie. Door mijn stages bij brouwerijen, die ik erg leuk vond, rolde ik uiteindelijk vanzelf in het bier brouwen.”

Hoe ziet een dag van een brouwmeester bij Grolsch eruit?
“Heel wisselend! Geen dag is hetzelfde. Je werkt veel aan projecten die ook gedeeltelijk tegelijkertijd lopen. Van de zorg voor het in productie nemen van bierrecepten tot het ontwikkelen van nieuwe bieren. Het hoort er allemaal bij. Voor mensen die niet op de hoogte zijn van zo’n proces lijkt dit eenvoudig. Dat is het niet. Soms moeten investeringen in nieuwe technologieën worden gedaan om het bier exact volgens het recept te produceren. Ik heb mij hier in ieder geval geen moment verveeld. Bij Grolsch speelde ook steeds net dát unieke dat je als brouwmeester wilt meemaken. De bouw van de nieuwe brouwerij, het opzetten en bouwen van de proefbrouwerij en het brouwen van meerdere biermerken in een brouwerij.”

Wanneer besluiten jullie om een nieuw bier te maken?
“Het kan twee kanten opwerken. Enerzijds volg ik als brouwmeester ook de trends en probeer hier eens wat nieuws in. Zo zijn de Grolsch Weizen bieren op de markt gekomen. Anderzijds komt de marketingafdeling met een naam en etiket en vragen ze mij om daar een bier bij te bedenken. Dan ga je met associatie en ingrediënten aan de slag. Dan ben je dus echt creatief bezig. De zes beugelbieren bijvoorbeeld die ontwikkeld zijn voor het 100-jarige bestaan van de Grolsch beugelfles  zijn op deze manier ontstaan.”

Wat is je eerste memorabele moment?
“Dat ik met vrienden in de Ardennen op vakantie was en op de Wereldomroep hoorde dat mijn eerste bier ‘Zomergoud’ zo hard was gegaan dat het uitverkocht was en dat Grolsch zo snel mogelijk moest bij brouwen.”

Wat is voor jou een uitdagende fase in het bier brouwen?
“Door de grootte van het bierconcern van vandaag de dag heb je meerdere giststammen binnen je brouwerij. Iets dat een brouwmeester eigenlijk niet wil hebben en veel nieuwe brouwuitdagingen geeft. Doordat SABMiller ons heeft overgenomen heb ik als brouwmeester ook meer geleerd van gist en hoe gist zich kan gedragen. Ik dacht altijd dat het gist van Grolsch snel naar de bodem zakte. Bij Miller Genuine Draft gaat dit dus nog sneller waardoor we dus ook sneller moeten brouwen.”

“Verder ben ik voor alle biermerken de licentiebrouwer. Aan de merkeigenaar bewijs ik binnen deze verantwoordelijkheid continu dat het bier op de juiste wijze is gebrouwen en overeenkomt met het recept. Door het internationale karakter van het concern ontstaat nu contact met merkeigenaren in andere werelddelen. Dat is heel gaaf en geeft een nieuwe dimensie aan je werk. Bovendien zijn ook de volumes waar je mee te maken krijgt veel groter. Dus het is een leuke uitdaging om de recepten heel strikt te volgen en de juiste resultaten terug te koppelen.”

Wat vind je de mooiste fase van bier brouwen?
“Als de eerste productieafvulling echt de markt op gaat en in de winkels ligt. Nog leuker is als een winkelende consument dan met ‘jouw’ bier bij de kassa staat! Daar doe je het toch allemaal voor.”

Welke eigenschappen moet een brouwmeester volgens jou hebben?
“Naast de vereiste technische kennis moet de brouwmeester Bourgondisch en heel creatief zijn en natuurlijk van koken houden. Bier is toch een ‘kookproces’! Verder is een gevoel voor specerijen ook belangrijk.”

Wat vind je jammer?
“Er ontstaan veel mooie, nieuwe kansen doordat je een onderdeel wordt van een groter concern. Tegelijkertijd zijn we vanuit onze sterke focus op kwaliteit  steeds kritischer op nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent ook kritischer en dus selectiever ten aanzien van bijvoorbeeld onze speciaalbieren en nieuwe recepten.  Als kok vind je het leuk om nieuwe recepten te maken, dat is ook iets in bier brouwen dat het toch heel leuk maakt. De keuzes die we maken zijn begrijpelijk maar als brouwer ben je graag creatief en met nieuwe ontwikkelingen bezig.”

Wat doet Grolsch volgens jou heel goed?
“We hebben de nieuwste en laatste technische brouwinstallaties in huis. Ook voor het speciaalbier, met een paar hele kleine aanpassingen, staat exact een kopie van deze installatie. Bij Grolsch lopen ze goed voor of mee met de laatste technieken, trends en innovaties. Een voorbeeld is het Weizenbier dat wij eigenlijk voor het marktaandeel in Nederland begon te groeien al op de markt hadden gezet. Je kunt natuurlijk niet overal de eerste in zijn maar bij belangrijke trends zit Grolsch er altijd goed bij! ”

Voor meer informatie over Grolsch kijk op www.grolsch.nl.

 

Lees ook:Grolsch gaat terug naar de oorsprong in Groenlo
Lees ook:Reorganisatieplannen productieafdeling Grolsch bekend
Lees ook:Met Grolsch beugel ‘PLOP’-geluid de wereld over
Lees ook:Hoe is het nu met…..??
Lees ook:Hoe ziet het café van een bierliefhebber eruit?

Eén reactie op “In gesprek met DE brouwmeester van Grolsch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.