Top 7 interessante speciaalbier trends in Amerika

Ik vind het altijd erg leuk om met een schuin oog de biertrends in de rest van de wereld te volgen en dan met name ook Amerika. Niet dat alles vanuit Amerika komt natuurlijk. Wel is het bijzonder interessant om te zien hoe snel de speciaalbiermarkt zich daar ontwikkeld. En uiteraard moeten we zorgen dat we niet buiten spel worden gezet. Een zoektocht over de Amerikaanse biersites levert heel wat uitgesproken trends op!

Hieronder komen een aantal trends aan bod die in de Amerikaanse speciaalbiermarkt hot zijn. Als eerste ‘Nanobreweries‘. Bij mij legt dit de associatie met nanotechnologie. Daar heeft ‘t niets mee te maken. Dit is te vergelijken met thuisbrouwers die voor hele kleine groepen bier produceren. Ook doen zij dit vaak in samenwerking met een bar of restaurant waarvoor dan exclusief een speciaal bier wordt gemaakt. Deze vorm groeit dus hard in Amerika.  

In tegenstelling tot de Tripel biertrend in België en Nederland zijn het in Amerika de zure bieren die steeds meer aan het opkomen zijn. Overigens ook wel iets dat hier en in België weer terugkomt. Amerika geeft duidelijk aan dat de zure bierstijl in België begon en nu steeds meer door Amerikaanse brouwers wordt overgenomen.  

Lokaal geproduceerde bieren zijn in trek bij restaurants. De bierkaart gaat bij veel restaurants flink op de schop en grote merken als Budweiser en Heineken gaan van de kaart voor lokale speciaalbieren. Deze trend wordt ook ondersteund waarbij 79% van de restaurants zegt dat dit de trend is van 2010.

Een trend die je ook bij ons heel voorzichtig op ziet komen zijn creatieve biernamen. In Amerika zijn ze al heel ver en maken ze bijzondere, moderne en creatieve bieretiketten en dito namen.   

Een trend die zeker thuis hoort in het rijtje is extreme bieren. Brouwers zoeken steeds meer de extremen op zoals de Schotse Brewdog deed met meerdere bieren tot een alcoholpercentage van 41 procent. Ook in de Verenigde Staten is hiermee geëxperimenteerd en werd de Sam Adams Utopia Beer met een alcoholpercentage van 27% op de markt gebracht.

Het experimenteren met stijlen. Waar vroeger iedere brouwer krampachtig vasthield aan het recept van het bier wordt er nu op los ‘gekookt’. Een proces waarmee je dit bierbrouwen wellicht kunt vergelijken. Er worden namelijk allerlei ingrediënten aan basisbierrecepten toegevoegd. Noten, vruchten, kruiden, pepers en allerlei andere ingrediënten die voor handen zijn. Dit zorgt er wel voor dat nieuwe bieren en biersstijlen en soorten ontstaan.

In Amerika zijn ze er al hard mee bezig: samenwerking. Iets dat bij ons in Nederland echt beperkt voorkomt. Uiteraard hebben wij de Smaak van Echt waarin 4 brouwers samenwerken en gaat Brouwerij de Molen veel in het buitenland bier brouwen. Ja, we zijn toch echt nog veel op ons zelf. In Amerika is de trend dat twee brouwerijen samen een nieuw bier maken en op de markt zetten. Een voorbeeld is de samenwerking tussen Stone Brewing en Brewdog maar ook tussen Weihenstephan en Boston Beer Co die samen een Champagnebier maken.

Het zijn echt allemaal serieuze trends waarvan je binnen maar ook buiten Amerika inderdaad echt iets merkt. Laten we zorgen dat we hierin mee blijven doen!  

Lees ook:Overview van de Amerikaanse biermarkt 2009
Lees ook:Top 50 brouwerijen van Amerika bekendgemaakt
Lees ook:Online trends bij bierbrouwers
Lees ook:Laatste groeicijfers ‘American Craft Beer’
Lees ook:Totale Amerikaanse bieromzet bijna 100 miljard dollar

2 reacties op “Top 7 interessante speciaalbier trends in Amerika

 1. bAVkito

  Ik zie dat de trend in Amerika dus eigenlijk is: Importbieren eruit en zelf aanklungelen in potten en pannen, zoals de whisky stokende familie Hazzard (die moet je snappen), hopende op een eindresultaat wat nog enigszins te zuipen is.

  Bier met een vleugje protectionisme en chauvinisme—-
  vinden de Amerikanen het lekkerst.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frans Ruiter

  Als verwende bierdrinker sta ik achter de trends. Ik ken de standaard blond, dubbel en tripel nu wel. Kom maar op met die afwijkende smaken!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.