Bier-spijscombinaties voor witbier

Steeds vaker duiken overal leuke bier-spijs combinaties op. Wellicht ook door de prijzen die te verdienen zijn met een mooi concept op dit gebied, is er veel meer aandacht voor gekomen. Af en toe zal ik danook wat leuke tips geven die ik zie, hoor, lees of zelf proef.

 

Aangezien het nu echt de tijd is voor de witbieren en weizeners twee bier-spijscombinaties die daarop aansluiten.  Een goede tip en lekker bij een witbier zijn diverse vissoorten waaronder mosselen, oesters, witvis of natuurlijk een zomerse salade. Vlees dat er goed bij past moet niet te zwaar zijn dan proef je namelijk minder van het bier. Een mooi voorbeeld is kalfsvlees.

Voor de helderheid, de meestal Duitse weizeners zijn toch anders dan de witbieren. Ze zijn anders gebrouwen en smaken veel voller. Een voorbeeld vanuit Nederland is de  Texelse Skuumkoppe. In Duitsland zijn voorbeelden Erdinger, Weihenstephaner of Franziskaner. De gerechten kunnen dan ook iets zwaarder van smaak zijn. Een mooi gerecht om te combineren zijn een Wiener Schnitzel, vis met een zwaardere smaak zoals paling of kreeft. En iets van deze tijd is een salade met kip en asperges.

Heb je mooie aanvullingen, laat het vooral weten! Proost en eet smakelijk.

Lees ook:Gulpener Korenwolf: natuurlijke smaak
Lees ook:Bier en kaas een prachtige combinatie
Lees ook:Waterloo Double Dark: ‘rustig’ bier
Lees ook:Het beste witbier van de wereld komt uit Haarlem
Lees ook:Lamoral Degmont: Een tripel als pils

3 reacties op “Bier-spijscombinaties voor witbier

 1. Frans Ruiter

  Fiona! Paling kan je toch echt niet meer aanbevelen hoor!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ernst

  Een andere beproefde combinatie met weizen is een kaasplankje. Wij (amateurbierbrouwersvereniging ‘t Wort Wat) hebben op een streekmarkt in Hoofddorp Hertog Jan Weizen met belegen Hollandse Geitenkaas en Hooi-dammer Fenegriek laten proeven.

  Wat ook in dit seizoen past is (de minder bekende) Saison. Heerlijk te combineren met diverse vissoorten, we lieten het daar proeven met gerookte zalm.

  Misschien een tip voor mensen die willen experimenteren: tips over het combineren van spijs en bier: http://www.kleinbrouwerijcollectief.nl/docs/KBCfolder2009.pdf

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.