Is bier drinken gezond?

Op de poll op mijn site heb ik de vraag gesteld of je denkt dat bier drinken gezond is! Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening.  Zoals in een eerder blogbericht beschreven ben ik vorige week bij de officiële opening geweest van Kennisinstituut bier. Er werden meerdere presentaties gegeven over onderzoeken die zijn gedaan naar matige alcoholconsumptie en de effecten op hart- en vaatziektes, diabetes en obesitas. Voordat je verder leest, vul eerst de poll in! 

 

Er zijn de afgelopen 30 jaar al honderden wetenschappelijke studies verricht waarbij de gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie nader is bekeken. Al 30 jaar geleden bewezen de eerste onderzoeksresultaten dat matige alcoholconsumptie een gunstig effect zou hebben op hart- en vaatziekten. Door de jaren heen hebben heel wat deelonderzoeken plaatsgevonden die helaas niet altijd gebundeld zijn of in een bredere context zijn geplaatst. Dit leidde tot allerlei tegenstrijdige berichten in de media.

Ook merk ik dat keer op keer ‘dezelfde’ onderzoeksresultaten naar buiten worden gebracht als ‘nieuwe uitvinding’. Zo heb ik tientallen berichten voorbij zien komen waaruit blijkt dat alcohol of bier drinken positieve effecten heeft op hart- en vaatziekten. Meerdere verschillende onderzoeken lieten zien dat bier/alcohol goed zou zijn tegen botontkalking en de kans op prostaatkanker zou beperken.

Uit alle onderzoeken kan geconcludeerd worden dat het matig drinken van alcoholhoudende dranken overall een positief effect heeft op de gezondheid van een gemiddelde volwassene. Daarbij speelt ook het drinkpatroon en de spreiding een rol. De effecten zijn sterk als je dagelijks niet meer dan 1-2 glazen drinkt. Dit betekent dus dat als je de hele week niet drinkt en in het weekend twee keer zoveel, boven de 1 - 2 glazen het effect niet meer zo positief is. Sterker nog uit onderzoek is gebleken dat gelijkmatige alcoholconsumptie beter is dan alleen in het weekend drinken. Onder matige alcoholconsumptie verstaat men overigens 1 glas per dag bij een vrouw en 2 glazen bij een man.

Er is overtuigend wetenschappelijk aangetoond dat mensen die regelmatig een matige hoeveelheid alcoholhoudende dranken drinken, 20-30% kleinere kans hebben op hart- en vaatziekten dan geheelonthouders of zware drinkers. De relatie met overgewicht is nog niet helemaal opgehelderd. Een belangrijk nadeel dat nu toch duidelijk uit meerdere onderzoeken naar boven komt is het verhoogde risico op diverse soorten kanker. Bij vrouwen is dit vooral borstkanker en bij mannen dikke darm kanker.

Overigens gaat het hierbij om alcoholhoudende dranken. Dit betekent dat dit dus ook voor wijn geld. Iets dat niet veel mensen weten is het wijn en bier net zo ‘gezond’ zijn. Enfin, er kleven voor en nadelen aan. Belangrijk is natuurlijk om gewoon bier te drinken omdat dit lekker is! Proost. 

Bron: Stichting Alcohol Research

Lees ook:De zin en onzin van onderzoeken
Lees ook:Matige alcoholconsumptie vermindert leververvetting
Lees ook:STAP zet bierbranche voor gek!
Lees ook:Alcohol verdubbelt kans op hartaanval net na drinken
Lees ook:Bier zorgt voor energie en vermoeidheid

Eén reactie op “Is bier drinken gezond?

  1. Wie is de sjaak

    Wie moet er naar huis rijden na al die biertjes? Check het op deze nieuwe site!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.