Welk bier is beter? Bier dat wordt gebrouwen bij een huurbrouwerij of bier dat wordt gebrouwen in een eigen brouwerij. Er zijn ‘brouwerijen’ of beter gezegd eigenaren van prachtige bierrecepten die niet de beschikking hebben over een eigen brouwketel. Zij brengen het brouwen van het bier onder bij een andere bestaande brouwerij. Voorbeelden hiervan in eigen land zijn (nu nog) Jopen, Huttenkloas, Vat No.13 en met name ook heel wat kleinere brouwerijen. Veel bierkenners zien deze brouwers niet als volwaardig omdat ze geen eigen ketel hebben. Maar is het niet zo dat de bieren gebrouwen bij huurbrouwerijen het veel beter doen?
Als je echt bier brouwt dan heb je namelijk je eigen brouwketel. Natuurlijk is dit ook de voorkeur van de eigenaar van het recept, gewoonweg omdat het prachtig is je eigen ‘parel’ in je eigen brouwerij te brouwen. Echter met kwaliteit heeft het niets te maken. Een brouwerij die zelf het recept brouwt met eigen ketels kan de kwaliteit heel slecht op orde hebben en geen goed constant bier brouwen.
Deze mythe moet naar mijn idee danook eens de wereld uit! Toch? Jopen heeft al diverse prijzen gewonnen voor zijn bier. En wat te denken van de Struise brouwers die het beste bier ter wereld brouwden, Pannepot, en ook geen eigen brouwerij hebben! En zo zijn er nog meer mooie voorbeelden te noemen. Naar mijn idee gaat het vooral om de smaak van het bier en niet om of het wel of niet in eigen beheer is gebrouwen!
Lees ook:Jopen brouwt twee bieren voor Haarlemse horeca
Lees ook:De tijd is toch rijp voor begrafenisbier?
Lees ook:Sancti Adalberti werd Francesconer
Lees ook:President Obama brouwt eigen bier
Lees ook:Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen
Beste Fiona,
Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Misschien is het omdat brouwerij huurders niet de zorgen hebben van het beheer en onderhoud van de installatie, dat ze zich daardoor meer kunnen focussen op recepten en markt ontwikkelingen.
groet,
Michel
Voor de meeste brouwers zal dat opgaan, maar er zijn natuurlijk een aantal vrijbuiters die dat niet doen. Ik persoonlijk vind de ‘bedrijven’ die een mooi etiketje maken en die op een moederbier van willekeurige brouwer plakken en vervolgens als origineel verkopen. Op de zythos fora zijn er kampen die Brouwers zonder brouwerij nepbier verkopers noemen. Zelf vind ik dat niet zo. Neem een bier uit een gemiddelde plaats in midden holland, ik weet dat de brouwer thuis enorm ontwikkeld en dan zn bier in een bepaalde brouwerij in Belgie laat brouwen, niks mis mee. Maar om het kort te sluiten, de meeste brouwers van dit soort bieren zouden in hun hart heel erg graag een brouwerij hebben, maar door omstandigheden niet. Dan vind ik dat ze deze weg meer voor de biercultuur doen dan dat ze wachten op ‘ betere tijden ‘
Maar ik kan niet wachten tot november om in Haarlem te komen kijken
Het is inderdaad nog steeds het geval dat huurbrouwers een minderwaardige categorie vormen bij de gemiddelde consument. Als brouwer van Eembieren heb ik er bewust voor gekozen om als huurbrouwerij te starten. Natuurlijk willen een aantal van de huurbrouwers uiteindelijk brouwen in eigen ketels. Maar dan hebben we het over flinke investeringen. Nu ligt de focus vooral op het doorontwikkelen van de bieren, zonder concessies te doen aan commercie en/of financiele druk. Ik maak echter wel een groot onderscheid tussen huurbrouwers die zelf brouwen volgens eigen recept en de zgn. bierhandelaars die niet zelf brouwen of die hun etiketten op bestaande bieren plakken van andere brouwerijen. Het gaat uiteindelijk op de eigenheid en de kwalitiet van de bieren en niet zozeer om de vraag of er gebrouwen wordt in eigen ketels.
Wanneer de bieren succesvol zijn, volgt de stap naar eigen ketels op den duur vanzelf. Kijk bijvoorbeeld naar Jopen en Huttenkloas, die ik vanaf hier veel succes toewens.
Proost! Ruud