Comazuipers drinken veel gedistilleerd

In de pers en binnen politiek Den Haag wordt de link tussen comazuipende jongeren vaak met bier gelegd. Ook op videomateriaal en TV worden vaak kratten bier getoond. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht dronk maar 11% van de jongeren alleen bier. Maar liefst 44% drinkt gedistilleerd. Overigens drinkt 39% alles door elkaar. Dit blijkt uit een publicatie van Dr. Van der Lely in Journal of Studies on Alcohol and Drugs gebaseerd op onderzoek in 2007. Helaas is dit onderzoek de laatste jaren niet meer herhaald aangezien hiervoor toestemming verkregen moet worden van ouders.

Verder wordt Nederland bestempeld als het land waar een groot probleem ligt met comazuipers. Uiteraard is iedere comazuiper er één teveel. Het kan altijd nog erger aangezien in Duitsland jaarlijks 25.700 jongeren met een alcoholvergiftiging worden opgenomen, dat is ruim vijf keer zoveel als in Nederland.  

Dalend alcoholgebruik onder jongeren
Meerdere onderzoeken van Trimbos, NIGZ/IVO, Monitor alcoholverstrekking VWA en CBS tonen aan dat het alcoholgebruik onder jongeren afneemt. In 2001 behoorde 18,5 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar tot de zware drinkers. In 2009 is dit 13,2 procent. Een daling van eenderde dus.

De cijfers werden gisteren gepresenteerd door de Nederlandse Brouwers. Zij vinden het overigens nog steeds belangrijk dat het alcoholbeleid voor jongeren onder de 16 jaar verder wordt aangescherpt. Het lijkt het mij ook eens goed dat de rol van de ouders in dit verhaal verder onderzocht wordt.

Uit de reportages die ik eerder op TV zag blijkt vaak dat de ouders problemen hebben om de jongeren de alcohol te ontzeggen of dat ze juist te makkelijk vinden dat het goed is dat ze veel drinken. Een cursus omgaan met drinkende jongeren is misschien een goed idee in plaats van alleen een cursus voor jongeren ‘omgaan met drinkende ouders’!

Bron: Nederlandse Brouwers

Lees ook:Comadrinkende jongeren stijgt explosief
Lees ook:Verhoging leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar?
Lees ook:Bier drinken voor examen geen probleem
Lees ook:Bier steeds populairder bij jonge Belgen
Lees ook:Ouders sleutel bij comazuipend kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.